Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
Episode 103
September 19, 2023
Vi tar en prat med Jo Egil Tobiassen, CEO i Northern Playground om utfordringene og mulighetene i å lage bærekraftig business i klesbransjen. Sveinung graver seg ned i utfordringene ved vekstmål og bærekraft og Jo Egil forteller om kongstanken bak selskapet. Lars Jacob snakker tilstrekkelighetsøkonomi og "sufficiency business models", og trekker linjer mellom platespilleren sin, Hermes-vesker og Patek Philippe. Vi snakker om ulike sirkulære strategier i klesbransjen og hvordan Northern Playground tenker om refuse vs repair vs reuse og andre sirkulære strategier. Sveinung inspireres til å teste ulltøy på tennisbanen, Jo Egil forteller om sin rekord for antall dager uten å vaske trøyen sin og vi trekker linjer til Patagonia og andre aktører som prøver å fremme bærekraft i tekstilindustrien. Vi utfordrer Jo Egil til å fortelle om hvor de ønsker at veien skal gå videre for Northern Playground, vi lover å komme på besøk på Youngstorget og vi kikker inn i fremtiden hva angår bærekraftige forretningsmodeller i klesbransjen.
Episode 102
September 09, 2023
Takket være ivrige lyttere som har minnet oss på å lage nye episoder, etter en aldri så liten sensommerpause, hopper vi opp igjen på hesten under mottoet "Det er alltid nå det begynner - for vi har et ansvar å ha det gøy!". Dette er en kombinasjon av to av mottoene vi adopterte da vi begynte å jobbe sammen i en hotellobby i Bodø for et tjueårs tid siden. Den gangen lovet vi hverandre noen ting, som vi tenker tilbake til, og som denne samtalen bærer preg av. Vi ser fremover mot nye eventyr og dveler ved et par ting vi har tenkt mye på i det siste. Besøket av vår nye kollega Professor Caroline Flammer fra Columbia University (hvor hun leder SIRI), har gjort at vi både har snakket mer enn normalt om menneskerettigheter, og om innovasjoner innenfor ESG og bærekraftig finans. Vi snakker finansielle instrumenter for beskyttelse av biologisk mangfold, investeringer i sosiale prosjekter i USA og mye mer. Lars Jacob innrømmer at han synes paneldebatter tilhører i helvetes innerste sirkler, men at han likevel stadig vekk leder dem, og han forteller fra en blodfersk paneldebatt på NHH i forbindelse med opprettelsen av et gjesteprofessorat til minne om Thorolf Rafto. Sveinung kaster den regenerative hansken inn i miksen, på bakgrunn av en kronikk vi nylig skrev i TU. Slik ender vi opp med å snakke om sopp og regenerative løsninger i NoMy, forskningen til våre nederlandske venner Jan Konietzko og Nancy Bocken, en tur til Maastricht og ambisjoner om flere regenerative sprell fremover. Vi kommer inn på Nordic Circles sine regenerative løsninger og Hav Eiendoms rolle i å virkeliggjøre dem. Til slutt innser vi at vi har sluppet opp for tid, og at det er behov for å bli sittende på episodeinnspillingshesten ofte fremover.
Episode 101
Juli 25, 2023
Vi tar en prat om hvor sirkulærøkonomien er på vei med Cathrine Barth, som har jobbet med sirkulærøkonomi i en årrekke i selskaper som Nordic Circular Hotspot og Circularities. Vi snakker om hva som har skjedd og ikke skjedd i sirkulærøkonomien det siste tiåret. Cathrine peker til Finland, og mener at våre venner i øst har kommet lengre enn oss i det sirkulære skiftet. Vi flyr til Island og snakker sirkulær forretningsutvikling basert på hele fisken. Lars Jacob kaster inn en brannfakkel om at sirkulærøkonomi på sitt beste er konkret og praktisk, men at det står i fare for å drukne i abstrakt ordgyteri. Vi snakker om reparerbare sko på Hadeland, behovet for et systemskifte for å muliggjøre sirkulære forretningsmodeller og møbelprodusenten Vestres utfordring i å endre forretningsmodell i sirkulær retning. Cathrine trekker paralleller til introduksjonen av HDTV og argumenterer for at det tar syv år å gjøre et systemskifte. Vi snakker om gledene ved at det nå finnes tusenvis av sirkulære startups, fremsnakker verdien av god historiefortelling, og snakker om utfordringene ved dundyner. Sveinung trekker opp engangskoppene på fotballstadioner som eksempel, og Cathrine sier "følg penga!"
Episode 100
Juli 17, 2023
Vi har jubileum med bærekraftseventyr nummer hundre, og feirer med et lytterspørsmål fra Nancy Strand i Avfall Norge. Hennes spørsmål sparker i gang en samtale om bærekraftige forretningsmodeller i organisasjoner - både medlemsstyrte organisasjoner, interesseorganisasjoner og andre organisasjoner som skiller seg fra klassiske bedrifter. Sveinung slipper ut sin indre organisasjonsforeleser (som ikke har sluppet ut av skallet på en del år), og byr på en klassisk definisjon på hva en organisasjon er. Vi skiller mellom tre F-er - foretak, forvaltning og frivillige organisasjoner. Vi snakker om rollene til "purpose" og hva som skjer med organisasjoner over tid når formål kan endre seg eller til og med gå ut på dato. Sveinung snakker om pølser opptil flere ganger, Lars Jacob trekker el-biler opp av hatten, Sveinung kaster ut enda en definisjon som hjelper oss å grave oss ned i materien, vi snakker om klynger og andre sammenslutninger, og ikke minst - som vi er tilbøyelige til - anvender vi en forretningsmodellforståelse på alle disse typene organisasjoner. Tusen takk til Nancy for impulsen til denne samtalen!
Episode 99
Juli 10, 2023
Få temaer har blitt forespurt av flere lyttere enn den nye Åpenhetsloven og hva den innebærer for bedriftene. Vi går rett til kilden og tar en prat med Kristel Tonstad. I dag er hun fagdirektør i Norges OECD-kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv, men hun ledet sekretariatet for Etikkinformasjonsutvalget (hvor Lars Jacob var med), som utviklet loven fra 2019 til 2021. Kristel tar oss med inn i bakgrunnen for loven, og forteller både om initiativene som ledet frem til lovutvalgets arbeid, og de internasjonale utviklingstrekkene i land som England, Frankrike og Nederland som også dannet bakteppe for loven. Vi snakker om hvorfor loven trengs og om en slik lov kan ha noen effekt. Vi diskutere forskjeller i den norske loven vis-à-vis andre lignende lover. Kristel gir Sveinung en innføring i "hard law vs soft law", Lars Jacob avslører hvordan det ble til at han sa ja til å sitte i Etikkinformasjonsutvalget akkurat i en tid hvor han skulle lære seg å si nei til ting, og vi dykker ned i noen av problemene loven er ment å løse. Vi ser frem mot første rapporteringsår og diskuterer hva vi kan vente av rapporteringen, vi snakker om aktsomhetsvurderinger og hvorvidt mannen i gata kan bruke Åpenhetsloven til å skaffe seg informasjon. Lars Jacob rir sin gamle kjepphest om at forbrukeren ikke bør være målgruppen for en slik lov, vi snakker EUs taksonomi 2.0 og andre rammeverk, Sveinung håper at Kristel er mye på fest, og vi innser at vi trenger flere episoder om dette temaet.
Episode 98
Juli 03, 2023
Vi tar en prat med Cecilie Lind, administrerende direktør i Handelens Miljøfond. Med bakgrunn fra avfallsbransjen, har hun tatt fatt på handelens forsøk på å løse plastproblemet. Vi snakker om utviklingen i avfallsbransjen på vei mot en sirkulær økonomi, spør oss om handelen virkelig kan redde verden, og tar for oss en rekke av initiativene fondet støtter. Sveinung setter ord på følelsen av å stå midt oppe i haugevis med engangskopper med plastbelegg på Brann stadion, vi spør oss om fjernvarmeanleggene har en fremtid og vi snakker om mer og mindre nødvendig plast. Cecilie trekker frem våre gamle venner i på(fyll), og vi forteller om innovasjonsreisen vi gjorde sammen med dem for å redusere plastavtrykket til consumer goods-bransjen. Vi tar en global runde rundt verden for å belyse plastproblemet både hjemme og ute, Cecilie gir råd til prospektive søkere til fondet, og vi bestemmer oss for å søke (igjen) vi også. Lars Jacob graver seg ned i de følelsesmessige reaksjonene på plast spesielt og bærekraftsproblemer mer generelt, Sveinung forteller hva han snakker med taxisjåfører om, og vi spør Cecilie om hun har uoppgjort business med avfallsbransjen. Det blir strandrydding og teknologiske løsninger, vi gløtter inn i spåkulen og heier på fondets arbeid med å finansiere både større og mindre prosjekter som prøver å løse plastproblemet.
Episode 97
Juni 26, 2023
Vi besøker Bærekraftskollektivet på Nøstet i Bergen for en prat med Svein Roger Selle - kommunikasjonsmann, levemann og bærekraftig business-mann. Utgangspunktet er en nylig paneldebatt vi holdt i prosecco-rus på Bærekraftskollektivet, hvor alumnigruppen fra Executive-programmet vårt "Sustainable Business Strategy" deltok. Paneldebatten - som stilte spørsmålet "Er bærekraftssjefen i ferd med å dø?" - avstedkom omfattende LinkedIn-diskusjoner og en kronikk vi skrev for Teknisk Ukeblad om det samme spørsmålet. Vi graver oss ned i dette spørsmålet, og dekker alt fra bærekraftssjefens historiske utviklingen, innholdet i rollen og rolletitler, integreringen i virksomheten og hvilke ressurser bærekraftssjefen tilordnes. Vi snakker om den strategiske forankringen av bærekraftsfunksjonen, og Svein Roger skiller mellom bærekraftsstrategi og bærekraftig strategi. Lars Jacob oppsummerer den nylige Harvard Business Review-artikkelen "The Evolving Role of the Chief Sustainability Officer" av Eccles og Taylor, og benytter sjansen til å trekke en fotballparallell. Vi drar helt til sjøs med en lang rekke maritime metaforer, Sveinung snakker om tepper av fiskegarn, Svein Roger slår et slag for aldrende menn, og Sveinung utfordrer med å slå et slag for ungdommen. Vi snakker om bergenshistoriens vovede etablissementer, snakker om aha-øyeblikk på bærekraftsfeltet og har det jevnt over veldig trivelig.
Episode 96
Juni 19, 2023
Vi får besøk av vår utmerkede Centre for Sustainable Business-kollega Anna Eitrem for en prat om bærekraftskommunikasjon. Anna tar doktorgrad på bærekraft i økonomisk styring, men har bakgrunn fra kommunikasjonsbransjen, og som gründer av magasinet Stoff, og har tenkt mer på bærekraftskommunikasjon enn de fleste. Vi snakker om Thon Hotels-bråket rundt pride-flagging og graver oss ned i problemene knyttet til rosavasking. Vi snakker grønnvasking og grønnhysjing, og de ulike kreftene som gjør det krevende å vite når man bør snakke høyt om bærekraft og når tiden er inne for å holde munn. Lars Jacob lanserer "den mest Centre for Sustainable Business-aktige måten å dø på", og Anna forteller om sine nylige erfaringer med el-fly. Sveinung lurer på hvordan best kommunisere rundt el-fly-satsing for å redusere folks frykt for teknologien. Vi snakker om CEOens rolle som bærekraftskommunikatør og diskutere oppsider og nedsider ved frittalende toppledere. Vi snuser på woke-begrepet, drar atter en gang til sørstats-USA, diskuterer utviklingstrekk i rammebetingelsene som påvirker hva man kan og ikke kan si om bærekraft, og er enige om at vi er heldige som kan stikke ned i korridoren og hente Anna for å undervise masterstudentene våre i bærekraftskommunikasjon.
Episode 95
Juni 12, 2023
Vi gløtter inn i fremtiden i en prat med futuristen, CEOen, investoren og teknologen Lars Rinnan fra Amesto NextBridge. Sveinung innrømmer at han undervurderte internett i 1995, og vi spør oss om vi undervurderer eller overvurderer kunstig intelligens generelt og ChatGPT spesielt i 2023. Vi snakker om risikoene ved kunstig intelligens, hvordan teknologien bak ChatGPT egentlig fungerer, og hvordan bruke den best. Vi svinger innom sannsynligheten for at Jørgensen og Pedersen ender sine dager på jorden etter å ha blitt henrettet av en AGI-drevet armé av smarte roboter, men blir enige om å fokusere på oppsiden ved teknologien. Lars gir eksempler på positive samfunnsmessige ringvirkninger av kunstig intelligens, argumenterer for at data virkelig er i ferd med å bli den nye oljen, og diskuterer potensialet for å kutte CO2-utslipp i ulike bransjer ved hjelp av kunstig intelligens. Vi spoler frem til 2029, snakker om flyvende biler og drømmer om billig, 3D-printet kortreist mat. Vi snakker teknologioptimisme, bærekraftsoptimisme og menneskeoptimisme, og spør oss om vi er på vei inn i en "winner takes all"-verden.
Episode 94
Juni 05, 2023
På en dag der Sveinung kom seg til kontoret ved en kombinasjon av jogging og el-sparkesykkel, tar vi en prat med Johan Gjærum, leder for strategi- og bærekraftsteamet til Ruter. Vi snakker om hvorfor Ruter snakker om bærekraftig bevegelsesfrihet heller enn bærekraftig mobilitet. Den mest bærekraftige reisen er jo den som ikke tas, men hvordan fungerer det i lys av forretningsmodellen til et selskap som Ruter, som tjener mer penger jo mer vi reiser? Vi dypdykker i teknologiske løsninger fra selvkjørende kjøretøy til AI-styrte rutesystemer, vi diskuterer hvorvidt det er individet eller systemet som er viktigst, og Sveinung spør om kompostering er en del av scopet til Ruter. Lars Jacob erklærer sin kjærlighet til trikken samtidig som han omtaler busser som "et sant lite helvete". Vi spør oss om Ruter burde drifte co-working-kontoret på Lørenskog, Johan foreslår at han kan få kjøpe seg nye joggesko på kollektivtransporten til jobb, Sveinung synes at Silicon Valley underleverer og vi snakker radikal innovasjon for mobilitetsløsninger og ikke-mobilitetsløsninger.
Episode 93
Mai 29, 2023
En ting vi har hørt næringslivsledere si i mange år er "La oss vente og se om reguleringene kommer". For hvorfor drive grønn innovasjon hvis det ikke er pålagt? Og nå lever vi en tid hvor det oppleves som det kommer bølge på bølge med reguleringer. I denne episoden snakker vi oss gjennom en rekke av disse utviklingstrekkene. Vi snakker om den nylige EU-bestemmelsen som gjør det ulovlig å kaste usolgt tøy. Vi kommer inn på de mange bærekraftsrelaterte reguleringene i Frankrike, fra engangsplast til matsvinn, og fra "right to repair" til det splitter nye forbudet mot korte innenriksflyvninger. Vi snakker åpenhetslov og miljøinformasjonslov. Vi mimrer tilbake til røykeloven og tiden da Sveinung hadde hår. Lars Jacob forteller om brødskiver med leverpostei på den gamle rockebaren Garage i Bergen, og enda eldre minner fra da røykeloven traff Ålesund sentrum sent på 90-tallet. Vi kikker i spåkulen med hensyn til hvilke andre miljøreguleringer som kan komme fremover, ler godt opptil flere ganger, og innrømmer gladelig at vi ikke kan så mye om juss.
Episode 92
Mai 22, 2023
I denne spesialepisoden reposter vi en episode av podcastserien "Rekrutteringsrådet" i regi av MeyerHaugen. Tema for samtalen er bærekraftig rekruttering, og vertene Ida Charlotte Fehn og Sverre Haugen utfordrer oss til å grave oss ned i hva bærekraft har med rekruttering å gjøre. Vi går inn i tematikken fra ulike vinkler. Vi spør oss om hvor bærekraftskompetansen finnes og hvordan identifisere den. Vi snakker om bedriftenes utfordring med å knytte til seg unge folk med bærekraftskompetanse og hvordan markedet for kompetanse endrer seg. Vi snakker også om bærekraftsutfordringer og -muligheter i rekrutteringsbransjen, og hva de samfunnsmessige fotavtrykkene til den bransjen kan være. Vi åpner opp om våre egne rekrutteringserfaringer og Sveinung forteller om marerittroller folk vil ha ham til å ta på seg. Vi er enige om at kombinasjonen høy lønn og mye frihet er bra.
Episode 91
Mai 15, 2023
Vi huket tak i vår gamle venn, Lars Erik Lund - konserndirektør for strategi og bærekraft i Veidekke, for en prat om bærekraftige bygg. Dette er en oppfølger til sist han besøkte oss, i episode #062 om mangfold, inkludering og verdiskaping. Vi snakker om Veidekkes arbeid med bærekraft over mange år, hvilke business case de ser i bærekraft og hvordan dette har endret seg over tid. Vi snakker om bærekraftige byggeplasser, det nye selskapet Veidekke Sirkulær og ulike modeller for salg av spunt (!). Sveinung reflekterer over å ha observert ombyggingen av det gamle Merino-bygget som pleide å huse NHH-lesesaler og -auditorier, og spør seg om vi noensinne kan få en ekte bærekraftig byggebransje. Lars Erik løfter blikket mot 2050, Lars Jacob drømmer om å treffe Lars Erik i en bar, vi snakker innovasjon og eksperimentering, og Lars Erik forteller om de flinke folkene på byggeplassen som impromptu eksperimenterer med grønnere løsninger. Mot slutten av samtalen kommer vi inn på Lars Eriks erfaringer som deltaker på Executive-programmet vårt "Sustainable Business Strategy". Vi spør oss hvordan siviløkonomutdanningen bør endres, Lars Erik forteller om gledene ved å være del av et Executive-program-fellesskap i bærekraftig business, Lars Jacob spør seg hva han egentlig drev med da han studerte til å bli siv.øk, og Sveinung har et svar på det spørsmålet. I samtalen om livslang læring kommer vi også inn på Lars Eriks andre roller i næringslivet, for eksempel i hans nye rolle som styreleder i UN Global Compact Norge.
Episode 90
Mai 08, 2023
Den nylige publiseringen av forskningsartikkelen vår "Resource Accounting for a Circular Economy" danner grunnlag for en samtale om hvorvidt regnskap kan redde verden, og hva som skal til for å lykkes med mer sirkulær ressurshåndtering hos avfallsselskapene. Vi forteller om seks års forsknings- og innovasjonssamarbeid med avfallshåndteringsselskapet BIR, og om hvordan vi brukte utrullingen av den såkalte "Pay As You Throw"-forretningsmodellen i Bergen og omegn som utgangspunkt for et naturlig eksperiment på kildesorteringen til husholdninger på vestlandet. Vi snakker om digitalisering og RFID-brikker, paracet og øksedrap, eneggede tvillinger og Super Mario Bros-aktige avfallssug-løsninger. Sveinung utfordres til kommunequiz, Lars Jacob verner seg mot kommunereformkritikk, vi snakker oss gjennom den eksperimentelle metoden, og forskjellen på kontrollerte felteksperimenter og naturlige eksperimenter, og vi banner fra oss allerede i episodens første minutt. Vi anbefaler øldrikking, snakker om avfallshåndtering på fotballstadioner og nikker tilbake til gamle gjester som Anders Waage Nilsen, Mari Larsen Sæther og Erik Osmundsen.
Episode 89
Mai 01, 2023
I episoden #JP030: Idrett og bærekraft, fortalte vi om et besøk til Norges Idrettshøgskole, hvor vi deltok på et seminar om idrett og bærekraft i regi av Professor Dag Vidar Hanstad. I denne samtalen med Dag Vidar, følger vi opp og snakker om bærekraft i både bredde- og toppidrett. Mange husker nok Dag Vidar som toppspiller i håndball, og han er nå professor i sport management. Vi snakker om den nylige boken hans, Idrett og bærekraft, og hvordan han jobber med studenter på idrettsfeltet for å gi dem kompetanse på bærekraft. Vi reiser fra Søre Ål til VM i Qatar, vi hopper fra doping i idretten til kjønnsbalanse, Sveinung gjør seg morsom på bekostning av skiidretten, og Lars Jacob forteller om erfaringer fra barnefotballcup i regi av IL Sandviken. Vi trekker linjene fra mega-sportevents og Norseman Triathlon til håndball i gamle dager. Vi stiller lange spørsmål og tenker høyt, vi trekker ut idrettslerretet enda mer enn før, og gleder oss til forskningsprosjektet vårt i fotballen, som rulles i gang i disse dager.
Episode 88
April 24, 2023
Vi blir aldri ferdig med å snakke forretningsmodeller, så da en Executive-student ba oss grave dypere i forretningsmodellen, kastet vi oss med hodet først inn i studio. Vi forklarer hva vi mener med at forretningsmodeller er aktivitetssystemer som går langt utenfor bedriftens grenser. Vi snakker om og spoiler mye av handlingen til "The Playlist" - Netflix-serien om Spotify, og vi ser hele serien som en historie om forretningsmodellinnovasjon. Vi snakker VHS-filmer og tilbakespolingsgebyrer, vi snakker om forretningsmodeller i den sirkulære økonomien, og forretningsmodeller i pornobransjen. Sveinung mobber Lars Jacob for å dosere over bøker han ikke har lest. Vi jazzer over forretningsmodellklassikere fra Amit, Zott og Massa, og Sveinung prøver å oversette "someone's gotta pay someone for something" til sunnmørsdialekt. Det snakkes på pen vestkantøstlandsk, det nerdes over forretningsmodelldefinisjoner, og vi ler mye og lenge.
Episode 87
April 17, 2023
Sirkulærøkonomien er i ferd med å få fotfeste i klesindustrien, og i denne episoden snakker vi med Sara Mahdavi, gründeren bak Repasdo. Hun og kollegene forsøker å bygge en plattform som muliggjør mer sirkulær klesproduksjon, -forbruk og -gjenbruk. Teknologen Sara forteller om den faglige bakgrunnen som har satt henne i stand til å bygge en slik plattform. Vi snakker om hva slags økosystem og allianser som er nødvendige for å få sirkulær fashion til å bli en virkelighet. Lars Jacob drømmer om å starte #Bærekraftseventyr-merchbutikk, vi snakker om sirkularitet i lær og skinn, og vi kommer flere ganger inn på skalerbarheten til en plattform av denne typen. Sara forteller om Sisters in Business og klesreparasjon, vi snakker om små svenske klesmerker, Sveinung fremsnakker Innlandet, og utfordrer Sara til en investorpitch.
Episode 86
April 12, 2023
Vi reposter en episode av Greenpod-serien, hvor vi var gjester hos vår gamle venn Liv Hege Seglsten, som er sjef for forretningsutvikling i Greenstat. Episoden var del av en trilogi av episoder om bærekraftige forretningsmodeller, så vi følte oss hjemme fra første stund. Vi snakker om bærekraftige og ubærekraftige forretningsmodeller, vi tar en langt tilbakeblikk på veien fra ansvarlige forretningsmodeller til bærekraftige forretningsmodeller, og vi går inn i dette med like deler optimisme og pessimisme. Liv Hege og Sveinung diskuterer hvorvidt det er sært å være veganer og ta bussen, Lars Jacob gir et dystert blikk på slaveøkonomien, vi snakker om hvorfor forretningsmodellblikket er så viktig for bærekraftsfolk, og vi diskuterer lederens rolle i bærekraftig forretningsmodellinnovasjon. Liv Hege har nærlest vår gamle bok "Ansvarlig og lønnsom", vi snakker problemformulering, toget fra London til Paris, etikkens plass i bærekraften, leter etter lysglimt i nåtidens økonomi, og Lars Jacob gir fjelltips i Møre og Romsdal.
Episode 85
Mars 03, 2023
Vi tar en prat med seriegründer Preben Carlsen, som mange husker som Trigger-sjef. Vi snakker med ham om de mange sirkulære forretningsmodellene han har lansert i nyere tid. Det bringer oss innom sirkulære kontormøbler fra GoGood, sirkulært sportstøy i GoodSports og hytter av restmaterialer i Pakt. Vi dykker ned i forretningsmodeller som aktivitetssystemer, snakker gjenbrukbare sexleketøy, diskuterer hvilke produkter som egner seg best til leiemodeller, og snakker om emosjonell energi i forretningsmodellinnovasjon. Lars Jacob frykter at barnevernet hører på, vi svinger innom Stranger Things, og diskuterer om det modigste Preben har gjort i nyere tid er å starte et medieselskap. Slik lander vi praten ved å dvele over Switch, som skal tilby menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.
Episode 84
Mars 27, 2023
Vi får besøk av
Hanne-Lene Dahlgren - vegetarentusiast, influencer, kokebokforfatter, prisvinnende grønn influencer og datahode med bakgrunn fra Google. Vi snakker vegetarmat og kundepraksisene knyttet til å omfavne en vegetarlivsstil. Sveinung legger seg på hoggestabben, og forteller om erfaringer med både kjøtt og vegetar. Hanne-Lene forteller om hvordan erfaringene hennes som dataanalytiker i Google påvirker måten hun lever ut rollen som grønn influencer på. Vi snakker om viktigheten av at influencere bruker rollen sin til å gjøre grønne livsstiler mer attraktive, og kommer igjen inn på det evige spørsmålet om hvorfor bærekraft er så upopulært. Vi diskuterer barrierene for at grønne livsstiler generelt og vegetarisk livsstil spesielt blir utbredt, vi snakker om bedriftenes insentiver til å fremme vegetariske alternativer, og spør oss om hva skal til for å akselerere denne utviklingen. Vi trekker paralleller til elbiler og klær, vi får vann i munnen av lasagne, mimrer om kjøttbonanza i Brasil og snakker om bærekraftspopulisme, basert på vår nylige kronikk i
Teknisk Ukeblad.
Episode 83
Mars 20, 2023
Denne spesialepisoden er en republisering av en episode hvor vi gjestet podcastserien "Bærekraft i bygg og by". Podcastvertinne
Anne Sofie Bjelland, som er tilknyttet Institutt for byggfag ved Høgskolen på Vestlandet, får oss umiddelbart til å føle oss hjemme med en god gammeldags "Hallaien!" Vi snakker om grønn og brun vekst, trekker forretningsmodellen opp av hatten for å snakke om aktivitetssystemer i byggenæringen. Vi snakker gjenbruk i bygg, svinger innom
Nordic Circles, snakker om de store endringene byggenæringen står overfor, og nevner spunt opptil flere ganger. Sveinung foreslår å ta mer tran, og Lars Jacob snakker om hvor innovasjon starter, men hvor krevende det likevel er. Vi snakker sirkulærøkonomi og CO2, business og vekst, og har det jevnt over veldig hyggelig.
Episode 82
Mars 13, 2023
Vi får besøk av en ekte eventyrer!
Kristin Harila har blitt verdenskjent for forsøket på å bestige verdens 14 høyeste fjell raskest i historien. Pandemien gjorde at hun ble hindret etter 12 gjennomførte fjell, men nå tar hun fatt på alle 14 igjen. Vi snakker med henne om hvordan det føles å være 8000 meter over havet, perspektivene hennes på klima og natur, og historiene hun kan fortelle fra sine mange eventyr. Med utgangspunkt i en
nylig sak om henne i New York Times, snakker vi om kjønnsutfordringer i klatresporten, og sammenligner med tiden hennes som toppleder i Skeidar. Vi snakker om Mesternes Mester og Yvon Chouinard fra Patagonia, diskuterer hvorvidt utsikten fra toppen av et fjell ser annerledes ut under tidspress, drøfter hvilke budskap Kristin kan bruke plattformen sin til å formidle, og spør oss om det er klokt å ta med en mannlig kameramann til fjells. Kristin forklarer risikoene man møter på vei opp fjellene, og forklarer hvordan reisene legges opp. Til slutt spør vi oss hva man gjør etter å ha satt en slik verdensrekord, Sveinung kikker inn i spåkulen og vi ønsker Kristin lykke til på eventyr!
Episode 81
Mars 06, 2023
Einar Håndlykken er daglig leder i
Odds Ballklubb – eliteserieklubben som har satt seg som mål å bli Norges mest bærekraftige fotballklubb. Vi snakker om hva det innebærer i praksis, hva Odd allerede har gjort for å ta skritt i bærekraftig retning, hvem de samarbeider med, og hvorfor de er så opptatt av god gammeldags business. Vi snakker om hvor sinna folk blir når de ikke får is en varm sommerdag, snakker om balansegangen mellom konkurranse og samarbeid klubbene imellom, vi nikker til veganeren Hector Bellerin, klimaaktivisten Morten Thorsby og bærekraftspionerene i fotballklubben
Forest Green Rovers. Einar forteller om mulighetene og utfordringene knyttet til å mobilisere spillerne, vi snakker om sosiale avtrykk knyttet til inkludering og breddefotball, vi dytter Einar ned en "trip down memory lane" med hensyn til bakgrunnen hans som miljømann i Natur og ungdom, Bellona og Zero, og vi kommer nok en gang tilbake til det gamle spørsmålet om hvorfor bærekraft er så upopulært. Vi kikker inn i spåkulen og snakker om fremtidens bærekraftstiltak i fotballen, spør oss om Bodø ligger urettferdig langt unna resten av fotballbyene i landet, og gleder oss over at vi får vie en hel episode til fotball.
Episode 80
Februar 27, 2023
Ada Martini Strøm er forfatter av boken "Green Glam: Kunsten å leve grønt og beholde stilen samtidig". Hun er også modell med erfaring fra Paris, London, Tokyo og New York, greenfluencer og klimaaktivist. Sammen med Ada graver vi oss ned i sammenhengen mellom mote og bærekraft. Ada tar oss 13 år tilbake i tid, da sosiale medier ennå ikke hadde transformert motebransjen, og forteller om eksplosjonen i antall plagg som pushes fra de ulike motehusene. Vi snakker om forskjellene mellom high fashion og ultra-fast fashion, og undrer om det kan finnes en fremtid hvor motehusene i stedet selger oss færre plagg, men plagg som varer. Ada forteller om det radikale grepet hun har tatt, knyttet til å stille miljøkrav til motehusene hun jobber for, og vi spør oss hvor mange brands som kommer gjennom nåløyet, og om Comme des Garcons er flinkere enn Topshop. Vi diskuterer hva Ada legger i begrepet Green Glam, og de underliggende psykologiske behovene mote dekker for folk. Ada gir konkrete råd til hvordan motvirke overforbruk, fremsnakker
Eftir i Oslo og
Remake Our World. Vi snakker gjenbruk, second-hand og leiemodeller for klær, Sveinung spør seg om han går ofte nok på party, Lars Jacob tar på seg den tøffe jobben med å ta en tur til Paris, og Sveinung spør Ada om råd til gode spørsmål å stille til et internasjonalt klesmerke vi snart skal intervjue på en scene nær deg. Dessuten fikk hunden til Ada møte hunden til Sveinung, men det kom dessverre ikke med på opptaket, så vi ble enige om at vi må fortsette praten ved en snarlig anledning.
Episode 79
Februar 20, 2023
Matsvinn er et gigantisk bærekraftsproblem, og vi tar en prat med
Charlotte Aschim, gründer og CEO i
TotalCtrl. Vi snakker om skalaen på matsvinn og matkastingsproblemet, fra gårdbrukeren via logistikk og salg og servering, og helt frem til sluttbrukerens søppelbøtte. Charlotte forteller om TotalCtrl sin teknologiske løsning for hoteller, sykehjem, barnehager og andre som forsøker å kutte matsvinnet. Sveinung krasjer en drone i et tre før han drukner den, vi snakker om Charlottes overraskende faglige bakgrunn, vi forteller om hotelldirektører med vilje til å kutte matsvinnet, og vi snakker sirkulærøkonomi - til ingens overraskelse. Vi trekker linjer fra TotalCtrl sin forebyggende løsning til andre aktører i økosystemet for matsvinnløsninger, slik som Kezzler, Farmforce, Too Good to Go og Invertapro. Sveinung snakker ned kokkekunstene sine, Lars Jacob mistenkes for å ha sovet i timen, vi kikker inn i både den forretningsmessige og teknologiske spåkulen, og vi drømmer om eksperimentering med matsvinnsdata.
Episode 78
Februar 13, 2023
Tidligere høydehopper og økonom
Steinar Hoen har ledet an i idretts-Norges arbeid med bærekraft, som stevnedirektør på
Bislett Games og daglig leder på
Bislett stadion. Vi snakker med ham om reisen fra tiden der stevnet het ExxonMobile Bislett Games til dagens situasjon hvor Bislett Games regnes som et av de mest bærekraftige idrettsstevnene i verden. Han forteller om alle partnerne som skulle til for å sikre grønn transport, satsingen på solcelleanlegg for å sikre grønn energi til anlegget, og samarbeidet med
Norsk Gjenvinning og
Revise for å øke sorteringsgraden både under stevnet og i daglig drift på stadion. Vi trekker linjene til bærekraftssatsinger i fotball og andre idretter, diskuterer skaleringsproblemet knyttet til enda større stadioner, gleder oss over de kostnadsbesparende effektene av bærekraftstiltakene på Bislett, og snakker om den nye avfallsstasjonen på Bislett stadion, som helst skal være like ren og pen som et sykehusrom. Vi snakker om bærekraftsentusiasme, elbiler som ser ut som virkelige biler, utfordringene med å få 250 idrettsutøvere gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen og japanske supporteres tribuneoppførsel.
Episode 77
Februar 06, 2023
Vi kaster oss inn i skjæringspunktet mellom etikk og økonomi sammen med vår gode kollega
Joel Berge, som er postdoktor ved Norges Handelshøyskole. Vi snakker om den atferdsøkonomiske forskningen hans på hva som gjør folk mer tilbøyelige til å lyve eller mer generelt opptre uetisk på arbeidsplassen. Vi graver oss ned i
en nylig kronikk han skrev i Dagens Næringsliv om hva som påvirker folks moralske atferd i næringslivet og diskuterer både individuelle og kontekstuelle faktorer som spiller inn. Joel forteller om inspirasjonen fra «Men without Chests»-perspektivet til C.S. Lewis, og hva den har lært ham om lederes ansvarsfølelse og -evne. Lars Jacob trekker linjene tilbake til Albert Banduras klassiske bok “Moral Disengagement: How People Do Harm and Live with Themselves”. Joel forteller om konkrete avveininger mellom etikk og lønnsomhet og forteller om hvordan økonomistudenter resonnerer rundt disse, og vi diskuterer hva det forteller oss om økonomisk beslutningstaking. Til slutt snakker vi om Joels
nylige DN-kronikk med kollega Kenneth Fjell om det de kaller «Handelshøyskoleeffekten». Dette er basert på en studie av
Daron Acemoglu og kolleger, som viser at bedrifter som ansetter ledere med handelshøyskoleutdannelse over tid får reduksjon i ansattes lønninger når man sammenligner dem med tilsvarende bedrifter med en leder uten slik utdannelse. Joel
spør seg om dette kanskje er i endring, i lys av endringene i handelshøyskoleutdanningene i nyere tid. Vi snakker om Adam Smith og Walt Disney, etikk og skjønnhet, Milton Friedman og Joels lesning av Lars Jacobs doktorgradsavhandling om moralsk sensitivitet i business.
Episode 76
Januar 30, 2023
De siste fire årene har vi jobbet tett sammen med Bård Bringsrud Svensen i forsknings- og innovasjonsprosjektet #sustainX. Da prosjektet startet var han sustainability innovation manager i
Orkla Home & Personal Care, men han har nå gått over i rollen som COO i det nystartede selskapet
på(fyll), som Orkla har startet sammen med
Æra Strategic Innovation og
Bakken og Bæck. Vi snakker oss gjennom historien fra batman-telefonen ringte på Orkla-kontoret da plasthvalen hadde strandet på Sotra, via en serviett full av forretningsmodell-scenarier til det nystartede selskapet og tjenesten de tilbyr. Vi diskuterer skaleringsmuligheter og -utfordringer, vi snakker om å drive innovasjonsarbeid i store kontra små selskaper, og vi snakker om utfordringene knyttet til å "strømme" såpe. Sveinung forteller om det fantastiske huset Niels Bohr bodde i etter han fikk Nobelprisen, vi snakker om forskjellene på havregryn-som-en-tjeneste og champagne-som-en-tjeneste, og vi får høre om de tidligere erfaringene på(fyll)-teamet har fått etter lansering.
Episode 75
Januar 23, 2023
Det er mange som kjenner
Sunniva Rose, enten som kjernefysiker, rosablogger, forsknings- og vitenskapsformidler eller som forfatter av boken "Vi er stjernestøv". I tillegg til dette, er hun kommunikasjonsdirektør i
Norsk kjernekraft AS, og vi tar en prat med henne om kjernekraft og bærekraft. Vi må starte på begynnelsen, for to bedriftsøkonomer vet jo ikke forskjellen på atomer, becquerel og sievert - i alle fall ikke Lars Jacob. Vi reiser fra Tsjernobyl til Fukushima, vi snakker om de digre kjernekraftverkene, og de som er så små at de kunne vært puttet inn i en fotballstadion. Vi gjør det dårlig på energiquiz, og snakker om radioaktiviteten i bananer, sengepartneren din og det norske grunnfjellet. Sunniva gir oss en innføring i passive og aktive sikkerhetssystemer for å gjøre kjernekraft trygt, vi snakker om ESG i kjernekraft, ulike typer miljøinngrep for ulike energiformer, og Sveinung tilbyr både norsk kjernekraftbransje og norsk vindkraftbransje å bygge ut i hagen hans. Vi lærer om hvordan radioaktivt avfall graves ned, mimrer om James Lovelock og stiller et spørsmål fra en kollega på NHH om tidslinjen frem til det første kjernekraftverket kan være på beina i Norge.
Episode 74
Januar 16, 2023
Da vi kom over artikkelen "Vi er natur" av vår gode venn
Anders Waage Nilsen, inviterte vi ham til en prat om ideene i artikkelen. Etter en reise til en nordnorsk øy for å studere tibetansk buddhisme, fikk Anders en oppvåkning knyttet til sammenhengen mellom mennesket og naturen, og han forteller om ideene i artikkelen og hvor de kommer fra. Vi snakker om den buddhistiske økonomien og trekker paralleller til arbeidene til våre gode venner og kolleger
Laszlo Zsolnai,
Knut J. Ims og
Ove D. Jakobsen. Vi snakker "small is beautiful" à la E.F. Schumacher og skillet mellom mekanistiske og organiske verdensbilder à la
Alfred Whitehead - begge deler med referanse til poenger i Anders sin artikkel. Vi diskuterer hvorvidt global transformasjon av økonomi og samfunn krever "inner work", i tråd med ideene til
Joana Breidenbach. Sveinung peker tilbake til Jared Diamonds "Collapse" og spør seg om vi over-romantiserer fortiden, og vi diskuterer implikasjonene av Anders sine ideer for arbeidet hans med bedrifter som
Resourcer og
Norsk Karbonlagring. Abonner gjerne på Anders sitt
norske nyhetsbrev og
engelske nyhetsbrev, slik som hundrevis av andre nordmenn gjorde etter at han publiserte den nye artikkelen sin.
Episode 73
Januar 09, 2023
Vi tar en prat med en vaskeekte pionér på bærekraftsfeltet.
Ylva Lindberg er Executive Vice President for strategi og kommunikasjon i
Norfund, men hun har lang fartstid innenfor bærekraftig business. Vi snakker oss gjennom ferden hennes fra McKinsey til KLP, hvor hun jobbet med etiske investeringer, de 13 årene hun ledet bærekraftskonsulenthuset
SIGLA, og arbeidet hennes med klimainvesteringer i Norfund i dag. Vi snakker om ESG-begrepets historie, og hvordan hun var med i det formative arbeidet rundt ESG i UN Global Compact-rapporten
Who Cares Wins. Vi diskuterer hva som har endret seg på bærekraftsfeltet de siste 20 årene, og Ylva argumenterer for at den aktive motarbeidingen av bærekraft generelt og ESG spesielt gir grunn til optimisme. Vi graver oss ned i Norfunds arbeid med klimainvesteringer over hele verden, får høre om de imponerende resultatene deres både finansielt og fra et impactperspektiv, og vi diskuterer hva Oljefondet kan lære av Norfund. Vi spør Ylva hva som er de viktigste tingene som ikke har skjedd på bærekraftsfeltet, og vi gir honnør til Ylva for å være en av de viktigste influencerne på bærekraftsfeltet de siste 20 årene. Vi hører om fornybarutbygging i India, diskuterer høyrisikable investeringer i sårbare stater og trykker veldig mye på spoleknappen frem og tilbake.
Episode 72
Desember 26, 2022
Vi feirer jul og synger Muppet Show-sanger, vi snakker oss gjennom en desember-måned full av bærekraftsforskning, både vår egen og andres. Vi er takknemlige for å ha blitt tildelt NHHs "Mission Award" for arbeid med bærekraftig verdiskaping, og snakker om alle de andre folkene som driver forskning under bærekraftsparaplyen på NHH. Vi drar til fjells med atferdsøkonomisk forskning på bærekraftsrapportering, og vi diskuterer B-ordet og S-ordet med en gjeng mat- og bærekraftsforskere i forskningsprosjektet
NewTools. Til slutt gleder vi oss over at
Nordic Circles har blitt kåret til
Norges smarteste, grønne løsning i regi av Bring og Dagens Næringsliv. Og slik lander Bærekraftseventyr året 2022.
Episode 71
Desember 19, 2022
Vi får
Thina Saltvedt, sjefsanalytiker for bærekraftig finans i Nordea, tilbake på besøk for en prat om hva som rører seg på ESG-feltet og om den grønne energiomstillingen går fort nok. Vi peker tilbake til forrige gang Thina besøkte oss i starten av denne serien, og diskuterer hva som har skjedd siden sist med ESG generelt og taksonomien spesielt. Thina er optimist på den grønne energiomstillingen globalt, men redd for at Norge står igjen på stasjonen, med henvisning til økningen i brune investeringer. Vi snakker om behovet for opprydding i ESG-alfabetsuppen, og vi nerder i fellesskap over
et nytt paper i Review of Finance som ser på sprik i ESG-ratinger, Sveinung avslører at TikTok er hans primære nyhetskilde, Lars Jacob trekker paralleller mellom energiomstillingen og norsk damefotball, og Thina erklærer seg som både ESG-optimist og taksonomi-optimist. Vi snakker om databehov, forskningssamarbeid mellom handelshøyskolene og finansinstitusjonene, og vi prøver å få kollegene til Thina til å låse henne inne på et møterom.
Episode 70
Desember 12, 2022
Vi har ofte hevdet av bærekraft har et imageproblem. Og i senere tid har flere lyttere sendt oss epost med spørsmål om hvorfor bærekraft og ESG er så upopulært og kontroversielt. Lars Jacob trekker frem en imaginær tavle og noterer ned hva grunnene kan være. Vi starter med bærekraftens moraliserende slagside, som mange reagerer på. For å komme oss på enda dypere vann, utforsker vi politiske skillelinjer og argumenterer for at folk er sinte på bærekraft på begge sider av høyre-venstre-aksen - men av ulike grunner og på ulike måter. Vi leser FNs bærekraftsmål høyt og ler godt underveis, vi snakker om klimaforskeren Katherine Hayhoes erfaringer med å snakke om klimaendringer med sine republikanske, evangelisk kristne venner, og vi dykker ned i forskning gjennomført på Norsk Medborgerpanel, som viser at det er like mange som hater SDGene som elsker dem. Sveinung har nærlest Alex Edmans' "The End of ESG" og utfordrer finansverdenen ved å referere til ham som "ESG-forsker". Vi snakker om anti-ESG-lovgivning i Texas, kommentarfeltkrigere med World Economic Forum-allergi, og vi snakker om kjønnsforskjeller på bærekraftsfeltet. Vi mimrer tilbake til samfunnsansvarets tid og diskuterer hva som gikk tapt da vi endret terminologi fra "ansvarlige forretningsmodeller" til "bærekraftige forretningsmodeller" cirka 2014. Dessuten zoomer Lars Jacob inn på gateslagsmålene i bærekraftsfeltet om temaer som grønnvasking, bærekraftsrapportering og mye annet. Episoden ble lengre enn vanlig, for her var det mange kontroverser å ta av.
Episode 69
Desember 07, 2022
Mange lyttere har bedt oss snakke enda mer om S-en i ESG. I denne episoden argumenterer vi derfor for at sosiale forhold - både innomhus og utomhus - har blitt viktigere for bedrifter og for bedriftens interessenter. Vi starter med et dypdykk i VM i Qatar og de mange sosiale problemene, knyttet til alt fra slaveri til arbeiderrettigheter til likhet mellom kjønnene og mangfold knyttet til seksuell legning. Vi diskuterer hvilke av disse forholdene som er finansielt vesentlige - utover å være viktige i en mer allmenn forstand - og hvordan det skiller seg fra land til land og region til region. Vi svinger innom Colin Kaepernick, Black Lives Matter og NIKE, Gillettes reklamekampanje knyttet til giftig maskulinitet, og #metoo-stormen for noen år tilbake. Vi ser på vesentlige sosiale problemstillinger gjennom øynene til en nordnorsk bank, og kommer derigjennom inn på både mangfold og inkludering generelt og samiske forhold spesielt. Sveinung snakker om Alex Edmans' strålende artikkel "The End of ESG" (som ikke argumenterer for det det høres ut som den argumenterer for), og Lars Jacob dykker inn i forskningshistorien på S-ens påvirkning på bedrifters aksjeverdi. Vi avslutter dermed på en optimistisk note og Sveinung oppfordrer alle til å snakke enda mer om S-en i ESG.
Episode 68
November 28, 2022
Vi har snakket mye om sirkulærøkonomien og hvordan den kan virkeliggjøres i tidligere episoder. I denne samtalen tar vi for oss sirkulærøkonomien som vår tids kanskje største designproblem. Vi peker tilbake til Nancy Bockens arbeid på ubærekraftige forretningsmodeller, hvor hun snakker om den institusjonaliserte ubærekraftigheten. Vi spør oss hvordan den lineære økonomien har blitt så inngrodd i tankemåten til både bedrifter og konsumenter. Vi tar et historisk dypdykk i Bernard Londons artikkel om "planlagt foreldelse" fra 1932, og graver oss ned i grunnene til at bruk-og-kast-økonomien ble til. Vi snakker om verdikapring i musikkbransjen og bankdirektørers frustrasjon over finansbransjens forretningsmodeller. Vi spør oss om avfallsbransjen burde få betalt mer jo mindre avfall de henter, og vi stiller spørsmål ved foreldre og besteforeldres motvilje til å kjøpe digitale dataspill-gaver til barn og barnebarn. Til slutt er vi forsiktig optimistiske på at vi er på vei mot å designe en mer sirkulær økonomi tross alt.
Episode 67
November 21, 2022
Vi ville ikke vært ektefødte arvinger av Onkel Reisende Macs livsfilosofi om vi ikke en gang i blant sendte et reisebrev. Og etter en uke i Berlin og på
ESCP Business School sammen med 25 ledere fra Executive-programmet vårt "Sustainable Business Strategy", var vi så fulle av bærekraftsinntrykk at det tok tid før vi satt oss ned ved mikrofonen og samlet trådene. Det var få elbiler, men mye vegansk mat, i Berlin. Vi forteller om møtet med eks-politiker og nåværende corporate lobbyist
Andreas Renner i Tysklands tredje største energiselskap EnBW, som sådde en god dose pessimisme i oss. Vi fant inspirasjon og ble imponert av gründeren Iris Braun, som står bak consumer goods-eventyret
Share. Vi forteller om bærekraftig forretningsmodellinnovasjon i praksis, etter en intens dag med vår gode venn Professor
Florian Lüdeke-Freund og gründeren Julian Nachtigal-Lechner i
Kaffeeform. Vi snakker om Habeck-vær og boblejakker, treffer en flokk med hunder i et kontorkollektiv, møter det ambisjonsrike og imponerende entreprenør-ekteparet
Joana og
Stephan Breidenbach, som står bak initiativer som
BetterPlace.org og
GermanZero, og vi konkluderer med at vi har dårlig tid og må trykke på gasspedalen.
Episode 66
Oktober 31, 2022
Det er et utbredt mål at vi skal komme oss i retning av bedre målinger av bærekraftsavtrykk - aller helst komplette og objektive. Det er dette som ofte vises til når folk bruker uttrykket "ekte bærekraft" eller "true sustainability". Vi graver oss ned i dette temaet sammen med
Erik Fossum Færevaag, initiativtaker og styreleder i Stiftelsen
TERRAVERA og tidligere gründer av tech-selskapet Disruptive Technologies. TERRAVERA forsøker nettopp å lage en åpen plattform for bærekraftsdata som skal gjøre det mulig å få forenklede men presise og objektive innsikter i bedrifters faktiske bærekraftsuttrykk, og vi snakker en del om hvordan de går frem for å få til dette. Vi diskuterer kompleksiteten selv ved å kartlegge CO2-avtrykket til en flyreise, vi går ut på tynn is og snakker om kunstig intelligens, og Sveinung trekker frem en parallell Erik trakk for mange år siden ved å referere til TERRAVERAs prosjekt som et "Wikipedia for bærekraft". Lars Jacob klarer som vanlig å trekke fotball inn i samtalen, ved å sammenligne med dataenes og statistikkens gullalder i fotballen, og Sveinung gleder seg til å reise til Berlin, selv om han ikke rekker å ta tog. Avslutningsvis snakker vi om et
fellesarrangement i regi av NHH og TERRAVERA, hvor mange tidligere gjester i denne podcastserien skal være med og hvor denne episodens tema skal diskuteres videre.
Episode 65
Oktober 28, 2022
Kristin Voll, daglig leder i
Røde Kors Tøy og Tekstil, skrev nylig en kronikk i Aftenposten hvor hun argumenterte for at
gjenvinning av tøy er oppskrytt. Vi inviterte henne til en prat om dette temaet, hvor vi snakker om hva som skal til for å komme oss fra gjenvinning til gjenbruk av klær. Hun forteller om Røde Kors sitt arbeid med innhenting, gjenvinning og gjenbruk. Vi diskuterer hvordan gjøre gjenbruk mer sexy, og vi snakker om de teknologiske barrierene for effektiv gjenvinning. Vi snakker mye mer om trusene til Sveinung enn vi hadde forventet på forhånd, og Lars Jacob trekker paralleller til gjenbruk av bøker og vinylplater. Vi vier mye tid til de atferdsmessige barrierene både for sortering, levering og kjøp av brukte klær, og Kristin peker på de politiske og regulatoriske barrierene for mer gjenbruk. Selv om det er en del pessimisme i samtalen, ender vi med forsiktig optimisme og spør Kristin hvordan verden ser ut om 5-10 år hvis vi har lykkes med mer gjenbruk av klær og tekstiler.
Episode 64
Oktober 18, 2022
I denne spesialepisoden, som er en republisering av en episode av
Avfall Norges podcastserie
Sirkulér, snakker vi med Nancy Strand og sirkulærøkonomi og bærekraftig business. Vi snakker om avfallsbransjens rolle i å virkeliggjøre en sirkulær økonomi, vi snakker om hvordan de skal tjene penger når vi ikke lengre skal ha avfall, vi snakker om dataens plass i dette skiftet (og kommer dermed inn på våre gode venner i
Carrot) og om innovasjon i tunggrodde bransjer. Dessuten tar vi en "trip down memory lane" og snakker om utviklingen fra kretsløpsøkonomi til sirkulærøkonomi. Vi snakker om verdien av måling og rapportering, vi diskuterer rollen til regulering og andre drivere av det sirkulære skiftet, og jevnt over har vi en hyggelig prat om viktige ting! Takk til Avfall Norge for at vi får reposte denne samtalen som et bærekraftseventyr.
Episode 63
Oktober 07, 2022
Vi har hatt mange samtaler om bærekraftig finans i denne podcastserien, men i denne episoden snakker vi med en bærekraftsdirektør i banknæringen om utviklingen i bransjen knyttet til ESG. Guro Elgheim Sivertsen er bærekraftsdirektør i
SR-bank og leder bankens arbeid med å integrere bærekraft både i risikoarbeidet, i produkt- og tjenesteporteføljen og i bedriftens virksomhet mer generelt. Vi snakker om hvilke utviklingstrekk hun ser rundt seg, om det er lettere eller vanskeligere å være bærekraftsdirektør i en bank enn i et flyselskap eller i varehandelen, om hvilke kompetansebehov finansnæringen har for å kunne ta neste steg i det grønne skiftet, og om bedriftskunder roper hurra når de blir gjennomlyst fra et ESG-perspektiv. Sveinung synger litt, Lars Jacob skammer seg over Eurobonus-nivået sitt, Guro forteller om hvordan hun prøver å leve grønnere i et liv med barnehagebarn på slep, og vi inviterer oss selv til sykkeltur gjennom Stavangers gater med Guro i 2030.
Episode 62
September 29, 2022
Da vi satt oss ned med vår gode venn
Lars Erik Lund, konserndirektør for strategi og bærekraft i Veidekke, som det siste året har vært ansiktet utad for psykisk helse på arbeidsplassen etter at han selv stod frem om sin egen depresjon, visste vi at samtalen kunne ta mange veier. Det endte med en prat om de mange ulike typene mangfold og inkluderingsutfordringer i arbeidslivet - både med hensyn til nevromangfold, psykisk helse, etnisitet og kultur, kjønn og mye mer. Vi snakker også om hvordan de henger sammen med verdiskaping og innovasjon, men også hvordan de henger sammen med ansvar og mening. Vi snakker om Lars Eriks egne opplevelser av å stå frem som deprimert konserndirektør, om selskapet
Sisters in Business som driver aktivt inkluderingsarbeid som fundament i forretningsmodellen sin, og George Serafeim og Alex Edmans' studier av mangfold og lønnsomhet. Dessuten røper vi at Lars Erik er kåret til Årets NHH Alumn 2022, hvilket ble offentliggjort noen dager etter samtalen vår med ham. Vi snakker om å være rektor for en dag, om lycra på Instagram og om midtlivskriser, som for John Stuart Mill kicket inn allerede tidlig i 20-årene.
Episode 61
September 20, 2022
I denne episoden reflekterer vi over alt som skjer rundt oss på bærekraftsfronten og forteller om nye eventyr. Vi snakker om åpenhetsloven som ble satt i kraft 01.07.2022, vi snakker om smeltende rullebaner og flommer i Pakistan, vi tar et dypdykk i havnæringens forsøk på å bli mer sirkulær, og vi snakker om varehandelens utfordringer og muligheter knyttet til samme målsetting. Sveinung svarer på et lytterspørsmål om bærekraftig business i tradisjonelt håndverk, og lanserer samtidig en gamification-basert forretningsmodell for gullsmeder. Vi peker frem mot fremtidige episoder på flere av disse temaene og er glade for at det nye året (?) er i gang!
Episode 60
August 23, 2022
I denne episoden vender vi tilbake fra sommerferie med en god nyhet! Vår nye MOOC - Massive Open Online Course - "Business Models for Sustainability" har blitt lansert på
Coursera-plattformen. Dette er en kjempemulighet for å følge et gratis nettkurs i dette emnet fra noen av de beste på feltet. Vi snakker med
Kirsti Reitan Andersen fra
Copenhagen Business School, som har vært motoren i arbeidet med MOOCen, som er et samarbeid mellom NHH (oss to), CBS (Kirsti,
Esben Rahbek Gjerdrum Pedersen og
Ana Lucia Diaz Schiavon),
ESADE Business School (David Murillo Bonvehi) og
ESCP Business School Berlin (Florian Lüdeke-Freund). MOOCen tar omtrent 20 timer og er designet for en varighet på 7 uker. Den gir deg innsikt i forretningsmodeller og deres eksternaliteter, de ulike dimensjonene av bærekraft, forretningsmodellinnovasjon, sirkulære forretningsmodeller, ulike typer bærekraftige forretningsmodeller, sosial innovasjon, bærekraftige forretningsmodell-økosystemer og mye mer. Registrer deg nå gratis på Coursera-plattformen på denne linken:
https://www.coursera.org/learn/business-models-for-sustainability - og hør på denne samtalen med Kirsti, hvor vi graver oss ned i den nye MOOCen!
Episode 59
Juni 06, 2022
I denne spesialepisoden reposter vi en samtale fra den engelske podcastserien vår, Adventures in Sustainable Business. Vi snakker med Georg Wernicke fra HEC Paris om CEOens rolle i bærekraftig business. Vi diskuterer spørsmål som: Hvor viktig er CEOen for bedriftens bærekraftprestasjoner? Er det CEOens personlighet eller CEO-funksjonen som betyr mest, og hvilken innflytelse har bedriftens kultur og kontekst på CEOens evne til å fremme bærekraft? Som vanlig trekker vi mange paralleller til fotball. Er det å erstatte en CEO som å erstatte en stjernespiss? Hvorfor er Lars Jacobs Facebook-feed full av videoer av Maradona, Zidane og Ronaldinho, og hvordan er det spørsmålet relatert til Spotify-sjef Daniel Eks respons på den pågående #deletespotify-kampanjen? Vi diskuterer CEO-aktivisme knyttet til sosiopolitiske spørsmål, hvorvidt eldre eller yngre CEOer bryr seg mer om bærekraft, hvorfor det å få en datter påvirker CEOers beslutninger og selvsagt lengter vi etter vårt elskede Paris, hvor Georg er tilbake på kontoret, post-corona.
Episode 58
Mai 30, 2022
Det blåser en standardiseringsvind over bærekraftsrapporteringen, og sterke krefter både nasjonalt og internasjonalt arbeider for å sikre at standardene for bærekraftsrapportering sikrer troverdig, sammenlignbar og relevant informasjon om bedrifters bærekraftsavtrykk og -arbeid. Etter at vi arrangerte et internasjonalt symposium om sammenkoblingen mellom bærekraftsrapportering og finansiell rapportering på den årlige
European Accounting Association-konferansen, hvor representanter deltok fra internasjonale institusjoner som
IASB og
EFRAG, samt norske aktører som
Revisorforeningen og
Norsk Hydro, oppsummerer vi hvor bærekraftsrapporteringen står og hvor den (kanskje) er på vei. Vi snakker om vesentlighet, fordeler og ulemper med standardisering, risiko for at omfanget på bærekraftsrapporter blir overveldende, hopper i ESG-alfabetsuppen, og trekker linjer mellom finansiell rapportering og bærekraftsrapportering.
Episode 57
Mai 23, 2022
I denne episoden snakker vi om at vi må snakke mer om bærekraft. Det er mange som argumenterer for det motsatte - det er for mye prat om bærekraft og nå er tiden inne for handling. Det er selvsagt helt riktig at handling kreves (og har gjort det lenge), men vi argumenterer for at det fortsatt er behov for mye mer prat om bærekraft og at slik prat faktisk er det som kan lede til resultater. Dessuten er prat en form for handling i seg selv. Vi diskuterer verdien av både intern og ekstern kommunikasjon og informasjonsdeling om bærekraftsmål og -prestasjoner. Vi snakker om forskningen til gode bærekraftskolleger på såkalt "t(w)alking" (som Sveinung håper skal lede til en samtale om twerking), og hvordan bærekraftsarbeid preges av såkalt kommunikativ praksis. Vi nevner igjen klimaforskeren Katherine Hayhoes perspektiv på viktigheten av å snakke om klimaet. Vi diskuterer samtalenes plass i bedrifters vesentlighetsarbeid, og vi trekker frem en gammel forretningsmodellklassiker av Joan Magretta fra Harvard Business Review som utgangspunkt for en samtale om historiefortellingens plass i forretningsmodellinnovasjon. Konklusjon? Vi må snakke enda mer om bærekraft.
Episode 56
Mai 16, 2022
I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med
Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, presenterer vi tidenes første Bærekraftseventyr LIVE! På scenen på Kulturhuset i Bergen, på festivalens siste dag, gjennomførte vi live podcastsending med temaet "Musikk og klima". Vi hadde med oss to musikere på scenen for å diskutere musikkbransjens klimaavtrykk og hva som kan gjøres med det. Vi snakker med Silja Sol, som i tillegg til å være soloartist har turnert verden rundt med artisten Aurora, samt arbeider i interesseorganisasjonen BRAK som prosjektleder for "Grønn festival"-prosjektet. Hun forteller historier fra turne, deler perspektiver på fotavtrykket til en reisende musiker, og forteller om arbeidet med grønne festivaler. Vi får også besøk av Eirik Glambek Bøe fra Kings of Convenience, som akkurat rakk innom Kulturhuset mellom to turneer i Mexico og på det europeiske kontinent. Eirik snakker blant annet om artistens rolle som rollemodell og påvirker, og diskuterer systemproblemene som forårsaker musikkbransjens fotavtrykk.
Episode 55
Mai 09, 2022
I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med
Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, snakker vi med
Sigrun Gjerløw Aasland, daglig leder i
ZERO. Vi snakker om klimaproblemet og klimaløsninger, og hva ZERO gjør i samarbeid med næringslivet for å fremme det grønne skiftet. Vi spør oss om hva individer kan gjøre og hva som er bedriftenes jobb i det grønne skiftet, vi konstaterer at vi snakker som om vi var tre økonomer som snakker om bærekraft (nettopp fordi vi er tre økonomer som snakker om bærekraft), og vi konkluderer med at Sveinung er bedre enn den jevne oligark. Vi snakker om hvordan krigen i Ukraina påvirker energiomstilling, diskuterer grunner til pessismisme og til optimisme, og vi diskuterer grunnene til at det grønne skiftet har et imageproblem.
Episode 54
Mai 02, 2022
I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med
Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, snakker vi med festivalens initiativtaker, Jens Ulltveit-Moe. Vi snakker om reisen hans som grunnlegger av industrikonsernet
Umoe, timingen på grønne investeringer og oppturene og nedturene knyttet til det. Vi snakker om NHH-utdannelsen hans, som en av studentene på 1963-kullet da NHH flyttet til sitt nåværende campus, og forskjellen på økonomifaglig tenkning da og nå. Vi snakker om klimaproblemet og hvorfor Jens valgte å ta initiativ til en klimafestival, hvorfor den selvsagt måtte legges til Bergen, og hvordan han tenker om fremtiden til grønne investeringer.
Episode 53
April 25, 2022
I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med
Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, snakker vi med
Thea Gregersen, som er doktorgradsstipendiat ved
Senter for klima og energiomstilling ved
Universitetet i Bergen. Temaet for samtalen er klimaoppfatningene og -holdningene til ulike generasjoner, både i Norge og internasjonalt. Vi diskuterer om det er alder eller hvilken generasjon du tilhører som er viktigst for klimaholdningene dine, hvor stabile disse holdningene er, og hvor mottakelige ulike grupper er for ny informasjon om klimaproblemets omfang og alvorlighet. Vi kommer også inn på Thea og kollegenes forskning på om klimabekymringene har endret seg under koronaen, og vi spør oss hvordan dagens millennials kommer til å tenke når de er like gamle som dagens boomers. Sveinung utforsker østfoldsdialektens irrganger, Sveinung vurderer sin egen psykologikompetanse og konstaterer at alle har et aldrende familiemedlem som er både rasist, homofob og klimaskeptiker.
Episode 52
April 18, 2022
I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med
Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, får vi besøk av
Bjørn Samset som er fysiker, klimaforsker, IPCC-medlem, forfatter av fagbøker og barnebøker, formidler av rang og seniorforsker ved
CICERO Senter for klimaforskning. Vi starter samtalen med å grave oss ned i hvilke spørsmål folk flest stiller klimaforskere som Bjørn, og hvilke svar Bjørn gir dem både for å vise alvoret i situasjonen vi står i, mobilisere for vilje til endring, og skape optimisme for at det finnes løsninger på disse problemene. Vi snakker om kunnskapsgrunnlaget som ligger under IPCC-rapportene. Vi snakker om de tre scenariene som ligger i IPCC-rapporten, og hvorfor Bjørn har skrevet barnebok sammen med Donald Duck-tegner
Arild Midthun for å forklare unge mennesker disse tre scenariene og hvordan vi kan unngå worst case-scenariet. Til sist får vi innsikt i Bjørns grunner til optimisme.
Episode 51
April 11, 2022
I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med
Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, tar vi en prat om energi og klima med
Anders Bjartnes. Han er ansvarlig redaktør i
Energi og Klima og redaktør for publikasjonene til
Norsk Klimastiftelse. Vi snakker om energispørsmålets rolle i klimaproblemet, omfanget på dette problemet, behovet for omstilling til fornybar energi og hvordan vi ligger an. Vi dypdykker inn i elbilen som eksempel, og snakker om de mange forutsetningene som har lagt til rette for elbilens fremvekst i Norge. Vi snakker om strekningen Oslo-Valdres, diskuterer de mulige effektene av krigen i Ukraina på utviklingen i energimarkedene, snakker om motstanden mot vindkraft og gleder oss over å være på klimafestival.
Episode 50
April 04, 2022
I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med
Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, får vi besøk av
Anja Bakken Riise, leder i
Framtiden i våre hender. Med utgangspunkt i den nye boken hennes, "Mitt klimaregnskap", snakker vi om forsøket hennes på å leve på en måte som er i tråd med et bærekraftig klimaavtrykk, hvor vanskelig det var, hvilke ting som var vanskeligst og hva hun lærte av det. Vi spør oss om Anja er mer som Knausgård eller som Jesus, vi snakker om personlige livsstilsvalg på den ene siden, og forretningsmodellene som skal gjøre bærekraftige livsstiler mer tilgjengelige på den andre siden. Sveinung redegjør i dybden for hvordan det egentlig var å reise på hyttetur på 70- og 80-tallet, Lars Jacob siterer Oscar Wilde (og han har faktisk en plan med sitatet også), og vi diskuterer de mange andre miljømessige og sosiale problemstillingene som også må løses, i tillegg til våre individuelle og kollektive klimaavtrykk.
Episode 49
Mars 28, 2022
I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med
Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, får vi besøk av
Tore Furevik, direktør ved
Nansensenteret. Vi snakker om forskningen hans på klimaendringer og klimavariabilitet, både i de korte og lange linjene. Vi diskuterer hva som er nytt i
den siste rapporten fra FNs klimapanel, vi mimrer om den gangen vi reiste til Uganda sammen som del av
en delegasjon som forberedte ugandiske myndigheter på klimatoppmøtet i Paris, og vi snakker om hva som har skjedd på klimafeltet siden den gang. Vi diskuterer verktøykassen av klimatiltak, både forebyggende tiltak og klimatilpasning, og diskuterer hva som trengs både her hjemme og internasjonalt. Til slutt gleder vi oss til klimafestival, og diskuterer hvilke klimatemaer som burde prege samtalene i baren under festivalen.
Episode 48
Mars 21, 2022
I denne spesialepisoden, som er spilt inn i samarbeid med
Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, tar vi en prat med
Sigrid Eskeland Schütz, professor i juridiske fag ved Universitetet i Bergen. Vi snakker om fremveksten av klimasøksmål i nyere tid, hva det juridiske grunnlaget for disse søksmålene er, hvem saksøkerne er, hvem som saksøkes, hvorfor vi ser en økning i antall søksmål, og hva slags effekter de har hatt så langt. Det tar oss videre inn i en samtale om jussens rolle i klimakampen, styrker og svakheter ved den juridiske verktøykassen for klimakampen, og sammenhengen mellom menneskerettighetene og andre lovregler som regulerer klimarelaterte spørsmål. Vi lærer også den korrekte uttalelsen av Sigrids mellomnavn, namedropper nok en gang den stordske delikatessen "Vikjuboller", snakker om den nylige dommen som pålegger Shell massive utslippskutt, innrømmer vår juridiske naivitet, og lærer om forskjellen på rockestjerne- og visesanger-søksmål.
Episode 47
Mars 14, 2022
I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med
Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, får vi endelig anledning til en prat med vår gamle venn Anders Waage Nilsen. Han er gründer, entreprenør, løssluppen forretningsutvikler, forfatter, all-round influencer, og en levemann etter vår smak. På festivalprogrammet er han med i en sesjon om vindkraft, og i denne samtalen slenger han ut mange brannfakler om dette temaet, egnet til å provosere folk på begge sider av debatten. Dessuten snakker vi om de mange sirkulærøkonomiske prosjektene han er involvert i, fra
Carrot, hvor han var med under oppstarten, til
Resourcer, hvor han nå er med på å bygge en sirkulær bioøkonomisk forretningsmodell. I tillegg snakker vi om sammenhengen mellom sirkulærøkonomi og klima, om karrieren hans minner om et hipsterplateselskap som alltid er på vei til neste ting, og om hva han vil drive med dersom vi lykkes med å klone ham. Dessuten får vi høre om et veldig fint kompliment Sveinung fikk av en radikal ungarsk økonom og verdien av de små samfunnene som oppstår rundt nisjekulturer.
Episode 46
Mars 07, 2022
Vi fortsetter ryddearbeidet i bærekraftig business og plukker opp igjen et tema fra en av de første episodene i serien - "Vesentlig forvirring". Det handler om vurderinger av vesentlighet i bærekraftsrapportering, og forvirringen som ofte oppstår mellom bærekraftsforhold som er vesentlige fordi de har betydning for impact på samfunn og miljø, og bærekraftsforhold som er vesentlige fordi de har konsekvenser for bedriftens økonomiske resultater. Utgangspunktet for samtalen er vår nypubliserte artikkel "Sustainability reporting and approaches to materiality: tensions and potential resolutions", som vi har skrevet sammen med vår gode kollega Aksel Mjøs. Studien gir innsikt i perspektiver på vesentlighet fra norske finansanalytikere, porteføljeforvaltere og andre interessenter i finansmarkedene. Vi diskuterer viktige innsikter fra studien, samt den bredere diskusjonen om vesentlighet i strategi, styring og rapportering. Dessuten snakker vi om superheltfilmer og Ole Brumm, den gamle klassikeren "The Materiality Report", og Sveinung lurer på hva som er forskjellen på snørr og bart.
Episode 45
Mars 03, 2022
I denne spesialepisoden hvor Lars Jacob gleder seg over at samtalepartnerne er "Jørgensen, Pedersen og Pedersen", tar vi imot Vilde Blomhoff Pedersen, festivalsjef for den nye Klimafestivalen
Varmere, Våtere Villere, som finner sted i Bergen 9.-11. mars. Vi offentliggjør samarbeidet mellom festivalen og Bærekraftseventyr-podcasten, som vil ta to former: en "Bærekraftseventyr LIVE"-sending på hovedscenen til festivalen fredag 11. mars, og en serie med spesialinnspilte episoder med gjester fra festivalen, som vil slippes i ukene i etterkant. Vilde forteller om bakgrunnen og formålet med festivalen, gir smakebiter av programmet, vi diskuterer særlig spennende gjester og programposter i løpet av de tre dagene, og vi snakker om hvordan Vilde kan bruke erfaringen sin fra musikkbransjen til å lage en spennende og tilgjengelig klimafestival også for de som vanligvis ikke besøker slike. Dessuten røper vi at det blir "Bærekraftseventyr Nachspiel" med Powerblytt DJs, øl og fine folk på Kulturhuset etter at livepodcasten vår er gjennomført. Velkommen!
Episode 44
Februar 28, 2022
Håkon Haugli, adm.dir. i Innovasjon Norge, besøker oss for en prat om hva som rører på innovasjonsfronten i norsk næringsliv - både i nasjonale og internasjonale markeder. Vi snakker om økningen i grønne prosjekter i Innovasjon Norges portefølje, hva som rører seg i grønn innovasjon både i USA og Asia, hvorvidt det gjemmer seg spennende grønne prosjekter hos brune bedrifter og om det er for lite eller for mye Petter Smart-perspektiv når vi snakker om innovasjon. Vi diskuterer videre forskjellen på grønt entreprenørskap, skalering av grønne virksomheter og grønn omstilling i etablerte bedrifter, før Lars Jacob slenger inn en brannfakkel om at flere forskere bør gründe selskaper. Sveinung har dessuten med seg en høytragende presang til Håkon, som kan gjøre enhver businessentusiast med behov for overblikk misunnelig.
Episode 43
Februar 21, 2022
I denne spesialepisoden reposter vi en samtale fra den internasjonale podcastserien vår,
Adventures in Sustainable Business, som derfor er på engelsk. Professor
Nancy Bocken er en verdensledende forsker innenfor bærekraftig og sirkulær business. Akkurat som oss kombinerer hun akademisk og praktisk arbeid. I tillegg til akademiske stillinger i Maastricht og på Cambride, er hun med-gründer av sirkulærselskapet
HOMIE og leder for det store forskningsprosjektet
CircularX. Vi snakker med Nancy om arbeidet hennes med ubærekraftige forretningsmodeller, rollen til eksperimentering i bærekraftsinnovasjon, hvorvidt iskrem bør sees på som et nødvendig produkt, årsakene til ubærekraft i økonomien, hvorvidt vi trenger en ny forståelse av økonomien à la
Kate Raworths Doughnut Economics og hvorfor Nederland er en hotspot for sirkulær business.
Episode 42
Februar 14, 2022
Lene Elizabeth Hodge har vært bærekraftsansvarlig i
Nysnø klimainvesteringer nesten helt siden det statlige investeringsfondet ble opprettet i 2018. Hun besøker oss for en samtale om hvordan klimainvesteringer skiller seg fra andre investeringer, fondets portefølje og hva slags type investeringer som faller innenfor og utenfor mandatet, hvilke egenskaper en god bærekraftsansvarlig må ha, og hvorvidt vi kan vente oss at naturmangfold og andre bærekraftsproblemer vil få like stor oppmerksomhet som klima fremover. Vi diskuterer også hvorvidt man blir mest populær i selskapslivet av å snakke om EUs taksonomi eller om nypubliserte forskningsartikler fra regnskapslitteraturen. Sveinung lanserer uttrykket "bærekraftsansvarlig i eget liv" og dekker en rekke temaer innenfor bærekraftig finans generelt og klimarisiko spesielt.
Episode 41
Februar 07, 2022
Selskapene
Vow (tidligere Scanship) og
Vow Green Metal har fått mye oppmerksomhet som sirkulære flaggskip de siste årene, og vi har hatt gleden av å arbeide med dem på flere måter og vi har (full disclosure!) investert i begge selskapene. Vi tar en prat med adm.dir. i Vow Green Metals, Cecilie Jonassen, som leder satsingen på den nystartede Vow-spinoffen. Vi snakker om ressurs- og utslippsproblemene i næringer som skogdrift, treforedling og metallurgisk industri, gir et krasjkurs i pyrolyse, snakker om hvordan det er å bygge opp en organisasjon som skal kapitalisere på det sirkulære skiftet, og diskuterer hvorvidt kjemi- og ingeniørsjargong er en vinner i selskapslivet. Og hvem snakker mest østfoldsk - Cecilie eller Sveinung?
Episode 40
Januar 31, 2022
Hva er vel bærekraftig business om ikke vår tids viktigste prosjekt, og i denne episoden snakker vi med
Torgeir Skyttermoen fra OsloMet, som er ekspert på verdiskapende prosjektledelse. Vi snakker om hvordan prosjektledelse kan være med på å fremme bærekraftig verdiskaping, hvorvidt enhver bærekraftsansvarlig også er en slags prosjektleder, styrkene og utfordringene ved å prosjektorganisert bærekraftsarbeid, og forskjellen på bærekraftsprosjekter og andre prosjekter. Sveinung argumenterer for at Torgeir ble lykkeligere av å gå over fra administrativ til vitenskapelige stilling, vi deler inn Torgeirs
bøker om prosjektledelse i de som kan og de som ikke kan brukes som drapsvåpen, vi fremsnakker
Digital Norway sin nye veiviser i prosjektledelse som vil være tilgjengelig for alle, og vi snakker om våre felles grønne innovasjonsprosjekter i samarbeid med bedrifter som Orkla og Carrot.
Episode 39
Januar 24, 2022
Vi får besøk av Andreas Friis, grunnlegger og adm.dir i
Sustainability Hub, for en prat om hvor bærekraftig business i Norge befinner seg i dag og hvor det er på vei. Han forteller om innsiktene fra
State of Sustainability-rapporten, slår et slag for en mer offensiv tilnærming til bærekraft, minner oss på femårsjubileet til RESTART-boken, og snakker om kunnskapsbehovet i næringslivet. Vi snakker om regenerativ business, vesentlighet, bærekraft i matbransjen og mye mer. Dessuten har vi fått ny jingle og hilser til en lytter som er glad for alle fotballreferansene i bærekraftseventyr.
Episode 38
Januar 17, 2022
Mari Larsen Sæther er forretningsutvikler i avfallsteknologiselskapet
Carrot
(tidligere WasteIQ) - en av bedriftspartnerne i forskningsprosjektet vårt
#sustainX. Hun var tidligere forskningsassistenten vår, og har også bakgrunn som gründer med sitt eget selskap Lett på kroken, som produserer kroker til bruk på avfallsspann. Dette og mye mer gjorde at hun ble nominert som en av
Dagens Næringslivs ledestjerner i 2021. Vi snakker om Carrots teknologiske løsninger for næringsmarkedet, forskningsprosjektet vårt på "Det avfallsfrie kjøpesenteret", hvordan det er å være en ung økonom i avfallsbransjen, behovet for data for å lykkes med sirkulærøkonomiske løsninger og mye mer. Dessuten gratulerer vi Sveinung med dagen og har gjemt en bursdagsgave til ham helt til slutt i episoden.
Episode 37
Januar 11, 2022
Vi hopper rett i alfabetsuppen og tar en prat om hvordan du ikke kan stave ESG uten I. Med andre ord: skal du ta environmental, social og governance-faktorer på alvor, kommer du ikke unna spørsmål knyttet til innovasjon generelt og forretningsmodellinnovasjon spesielt. Vi peker tilbake til tidligere samtaler vi har hatt om ESG, vesentlighet og bærekraftig finans, og argumenterer for hvorfor investorer og andre interessenter bør være (enda) mer opptatt av tegn på innovasjonsvilje og -evne når de skal vurdere bedrifters ESG-prestasjoner. Vi snakker om Value Reporting Foundations bærekraftsdimensjoner, snakker om innovasjon i consumer goods, øl- og vinmarkedene, og gjør lytterne våre oppmerksom på at epostadressen
eventyr@jorgensenpedersen.no har vært ute av drift - men nå er den på beina igjen! Send gjerne mail og still spørsmål som vi kan ta opp i en episode. Du kan også sende oss spørsmål som en lydfil ved å bruke denne linken:
https://sayhi.chat/eventyr
Episode 36
Januar 3, 2022
Da vi første gang traff Erik Osmundsen, var han konsernsjef i Norsk Gjenvinning og stod midt i en stormfull omstilling av virksomheten. Det er startpunktet for samtalen vår, som tar for seg både den typen grønn innovasjon Erik ledet i Norsk Gjenvinning og de typene grønne investeringer han nå foretar som partner i investeringsselskapet Verdane. I samtalen med Erik snakker vi om hva som skal til for å lykkes med grønn omstilling, om det er lettere eller vanskeligere å drive grønn innovasjon i selskaper som står i en krise, hvilke teknologier og forretningsmodeller som er mest attraktive for grønne investorer om dagen, hvordan norsk bærekraft blir tatt imot når Erik besøker sin alma mater Harvard Business School for å fortelle om Norsk Gjenvinning-caset, og hva som er etikkens plass i bærekraftsinnovasjon.
Episode 35
Desember 27, 2021
Vi får besøk av den vaskeekte grønnfluenceren Mette Nygård Havre - kvinnen bak "Spis opp maten", fenomenet "Best før, ofte god etter", og frontfigur i en folkebevegelse for matredding. Vi snakker om Sveinungs erfaringer med både matsvinn og matredding, siterer Homer Simpsons matfilosofi, diskuterer husholdningenes og bedriftenes roller i å hindre matsvinn, lærer at det er noe som heter spaghetti-muffins og får Mettes oppdaterte tall på hvordan Norge ligger an for å nå bærekraftsdelmål 12.3. Dessuten snakker vi om atferdsmessige barrierer, teknologiske løsninger, sirkulærøkonomi, kulturforskjeller og om vi er midt i et generasjonsskifte i favør av mer bærekraftige livsstiler.
Episode 34
Desember 20, 2021
I denne spesialepisoden, etterspurt av mange lyttere, slår vi til med god gammeldags "content marketing". For mange av dere har bedt oss om å fortelle mer om Executive-mastermodulen vår - Sustainable Business Strategy, et ettårig deltidskurs på NHH Executive. I det vi nærmer oss avslutningen av første kull, inviterer vi NHH Executive-direktør Tore Hillestad til en prat om kurset - innholdet, opplegget, opptakskravet og hva man kan forvente seg som deltaker. Vi snakker også om den blodferske muligheten til å bygge sammen moduler fra NHH Executive til en Executive master i ledelse. For mer informasjon om Sustainable Business Strategy - se https://www.nhh.no/en/executive/andre-executive-studier/sustainable-business-strategy/, hvor du også finner kontaktinformasjon til Lone Haugsvær, som kan besvare spørsmål.
Episode 33
Desember 13, 2021
Vi går oss rett inn i navnetrøbbel i starten av episoden, for hva er det motsatte av bærekraftige forretningsmodeller? Ikke-bærekraftige? Bare kraftige? Eller ubærekraftige forretningsmodeller? Vi går for sistnevnte, og med bakgrunn i en studie av vår gode kollega Nancy Bocken, utforsker vi ulike bransjers ubærekraftighet og hva som kan gjøres med den. Inspirert av et spørsmål fra Anne Hasselgreen i Bouvet tar vi en svingom inn i en nylig Harvard-studie som viser at brune selskaper er overrepresentert i statistikken over grønne patenter. Kanskje vil de brune selskapene bli overraskende motorer i det grønne skiftet? Ellers er vi innom alt fra bygg og anlegg, fast-moving consumer goods, finans, klesbransjen og mer enn vi trodde vi skulle rekke på drøye 45 minutter.
Episode 32
Desember 05, 2021
I denne episoden kommer vår gode kollega Siv Skard tilbake til bærekraftseventyr for en samtale om bærekraft og tillit. Utgangspunktet er en nylig publisert forskningsstudie, hvor vi har sett på sammenhengen mellom bedrifters bærekraftsforbedringer og hvordan kunder oppfatter dem med hensyn til innovasjonsevne og tillitsverdighet. Siv forteller om de tre dimensjonene som utgjør tillit, vi diskuterer hvordan tillit bygges og hvordan den kan repareres. Vi snakkes om SK Brann sin oppoverbakke med å gjenoppbygge tillit i samfunnet, vi mimrer tilbake til sunnmørsk møbelbransje på 80-tallet og kaster ball med Volkswagen, Equinor, hoteller og kosmetikkbedrifter. Til slutt minnes vi vår gode kollega Harald Grimen og hans treffende perspektiver på tillit.
Episode 31
November 28, 2021
En sauebonde med doktorgrad i finans og bakgrunn fra City i London, målmann og internasjonalist, filantropigründer og sentral innenfor bærekraftig finans: vår gode kollega Aksel Mjøs er gjest i dagens episode. Vi dypdykker i historien til bærekraftig finans, diskuterer ESGens rolle i verdsetting og andre områder av finansfaget. Vi diskuterer om bærekraftig finans er paradoksalt eller selvsagt, om EUs taksonomi ønskes velkommen av finansfolket, om finansforskerne har enda blåere dresser enn oss andre blåruss og får høre om Aksels og kollegers nye bok om ESG i verdsetting. Til slutt forteller Aksel om historien bak "Gi gaven videre", filantropiselskapet han har gründet sammen med konen Kari, med PwC, Sopra Steria, Sparebanken Vest og flere aktører med på laget.
Episode 30
Oktober 27, 2021
En invitasjon til Norges Idrettshøyskole for å snakke om idrett og bærekraft, ga oss inspirasjon til en podcastsamtale om samme tema. Vi tar for oss de store og små, positive og negative, globale og lokale, fotavtrykkene til idretten. Vi snakker om Erling Braut Haaland og Morten Thorsby, eks-misbrukere som driver klatresenter og likestillingskrangel i garderobene til IL Sandviken. Vi ser på forretningsmodellinnovasjonene til Bislett Games og verdens mest bærekraftige fotballklubb Forest Green Rovers. Lars Jacob røper sin kjærlighet for veganer-høyrebacken Hector Bellerin, mens Sveinung får snakke enda mer om tennis og bærekraft.
Episode 29
Juli 15, 2021
Kim Noguera Gabrielli, administrerende direktør i UN Global Compact, besøker oss for en samtale om hvordan UN Global Compact og bærekraftsmålene har påvirket bærekraftig business de siste årene. Vi snakker om sammenhengen mellom FNs tiltak og virkemidler og andre parallelle utviklingstrekk på nasjonalt og internasjonalt nivå, Kim deler innsikter fra den blodferske bærekraftsmeldingen som regjeringen offentliggjorde samme dag innspillingen fant sted, og vi spør oss hva som blir neste skritt etter SDGene skal ha blitt nådd i 2030.
Episode 28
Juni 28, 2021
Denne spesialepisoden ble opprinnelig spilt inn til Solenergiklyngens podcast og er repostet som bærekraftseventyr med tillatelse fra Solenergiklyngens podcastgeneral Benjamin Myklebust Rød. Vi snakker med Benjamin om forretningsmodeller i solenergibransjen og diskuterer hvordan selv en bransje som lever av å selge grønne produkter og tjenester trenger en bærekraftig forretningsmodell. Vi snakker om forretningsmodeller for ulike typer aktører, diskuterer fremveksten av "...as a service"-forretningsmodeller i solenergibransjen, og dypdykker i hvilke bærekraftsindikatorer SASB vurderer som vesentlig for solenergibransjen. For mer solenergipodcast, sjekk solenergiklyngen.no/podcast.
Episode 27
Juni 15, 2021
To møter med to ulike styrer i store norske virksomheter, inspirerte oss til en samtale om et tema vi er veldig opptatt av: styrets rolle i bærekraftsarbeid. Vi diskuterer fremveksten av bærekraftstemaer i styresaker, den relative mangelen på bærekraftskompetanse i norske styrer, vi deler erfaringer fra egne styreverv i bedrifter som Vinmonopolet, Bright Products, Hy5 og Nordic Circles, og diskuterer hvordan styret kan ta lead på å fremme bærekraft i alle slags virksomheter.
Episode 26
Mai 20, 2021
Vi får besøk av en av våre nærmeste samarbeidspartnere, NHH-forskeren Siv Skard, som er ekspert på grønn kundeatferd, tidligere landslagsspiller i fotball og all-round high performer. Vi snakker om muligheter og utfordringer knyttet til bærekraftig kundeatferd, hvorvidt bærekraft er en fordel eller en ulempe fra kundens perspektiv, om det er mulig å dulte kunder i grønnere retning, og vi deler innsikt om forskningen vår på grønn kundeatferd. Dessuten sniker det seg inn en rekke fotballmetaforer, Sveinung forteller om livet med en chihuahua, vi spør om du ville brukt bærekraftig antibac under en pandemi, og spør oss hvorvidt Morten Thorsby og hans bærekrafts-Champions League kan gjøre bærekraft enda mer populært.
Episode 25
Mai 12, 2021
Vi klarer ikke dy oss for å fortelle om selskapet Nordic Circles, som vi har vært med å starte sammen med en gjeng arkitekter, ingeniører, advokater, strateger og fritenkere. Selskapet skal oppsirkulere gamle skip og oljerigger til bærekraftige bygningsmaterialer. I forbindelse med at det nye produktet Superdocks er lansert - et fiskehotell i oppsirkulert stål som fungerer regenerativt for livet under vann der byen møter havet - tar vi en prat med et par av våre medgründere, John Jacobsen fra Willder og Fredrik Barth fra Vill. Vi snakker Helge Ingstad, gamle ferger, hvordan man setter sammen et bra band, markedet for oppsirkulert stål, hvorvidt fisker er opptatt av design, og vi gir tips om hvordan tegne en skilpadde.
Episode 24
April 28, 2021
En rekke lyttere har spurt oss hvordan vi har kommet oss forbi 20 episoder uten ennå å ha snakket om RESTART-rammeverket fra bøkene våre. I denne episoden introduserer vi derfor akronymet RESTART, hvor hver bokstav dekker et av syv utviklingstrekk i bærekraftig forretningsmodellinnovasjon. Vi snakker om musikkbransjen, den europeiske superligaen, trekker linjene tilbake til tidligere episoder om sirkulærøkonomi, tjenestebaserte forretningsmodeller og restavfallsfrie kjøpesentre. Dessuten lover vi en fremtidig episode om prosessmodellen RESTARTeren!
Episode 23
April 7, 2021
Fremtidens byer skal være betydelig mer sirkulære og det innebærer betydelig omstilling. Vi tar en prat med Stina Ellevseth Oseland, nyansatt klimadirektør i Bergen kommune, om den nye rapporten "Sirkulære Bergen" - en mulighetsstudie av Bergens sirkulære potensial. Vi snakker om hva som kjennetegner den sirkulære byen, barrierene for å lykkes med en slik omstilling, hva vi kan lære av røykeloven og vaneendringer, om det er mulig å lage sirkulære småbyer og bygder, og avslutter med en tidsmaskinreise.
Episode 22
Mars 31, 2021
Sosialt entreprenørskap blir stadig mer utbredt og stadig viktigere, i møte med de mange samfunnsmessige problemene både i Norge og i verden for øvrig. Vi møter Katinka Greve Leiner, direktør i Ferd Sosiale Entreprenører, for en prat om fenomenet sosialt entreprenørskap, hvorfor personer med Asperger er særlig godt egnet til å jobbe som IT-konsulenter, hva Johan H. Andresen jr lærte av gatefotball, og fordelene og ulempene med å anvende businesslogikk på velferdsfeltet.
Episode 21
Mars 24, 2021
Penger beveger verden og impactinvesteringer er en viktig del av kapitalens bidrag til å dytte verden i en mer bærekraftig retning. Cilia Holmes Indahl, direktør i EQT Foundation, blir med på bærekraftseventyr for å fortelle om arbeidet deres med å investere for samfunnsmessig og miljømessig impact. Vi snakker om mygg og malaria, egenskapene ved vellykkede impactinvestorer, hvordan måle påvirkningen slike investeringer har og hvor feltet er på vei.
Episode 20
Mars 16, 2021
I denne spesialepisoden av Bærekraftseventyr, er vi glade for å reposte en episode fra da vi gjestet podcastserien "Fremtidens næringsliv" i regi av UN Global Compact Norge og Abelia. Vi møtte direktørene for de to organisasjonene, Kim Gabrielli og Øystein E. Søreide, for en samtale om hvordan lykkes med nye, bærekraftige forretningsmodeller. Vi snakker om hvorfor samarbeid mellom akademia og næringsliv er en avansert type dating, børsraketten VOW, hvorfor det er grunn til optimisme når nåtidens studenter blir fremtidens ledere, og om hvorvidt vi burde skaffe oss stasjonsvogn og hund.
Episode 19
Mars 10, 2021
Det var en kontrastfylt opplevelse da Sveinung varmet opp til denne episoden med fire episoder av EXIT etterfulgt av en vitenskapelig artikkel om begrepet "regenerative business". Samtalen ble inspirert av et spørsmål fra Rikke Malmstrøm Hole, som var nysgjerrig på sammenhengen mellom bærekraft, sirkulærøkonomi og regenerativ økonomi. Vi snakker om tennisballer, plast som lages av CO2 og brytes ned i havet og så vidt forskjellige folk som Aristoteles, Nassim Nicholas Taleb og Laura Storm.
Episode 18
Februar 24, 2021
Det er et komplekst forhold mellom bærekraft og kommunikasjon. På den ene siden ønsker man å unngå grønnvasking og "bare prat", på den andre siden er god kommunikasjon viktig for å gjøre bærekraft attraktivt, troverdig og viktig for kunder og andre interessenter. I denne episoden snakker vi med Petter Gulli, grunnleggeren av 12YEARS, om hvordan kommunisere om bærekraft. Vi snakker om bærekraftig fashion, om hvorvidt fenomenet bærekraft har en uheldig bakgrunnshistorie, og vi introduserer begrepet "den grønne pakka".
Episode 17
Februar 17, 2021
Det kan ofte føles som om samtaler om bærekraftig business er dominert av miljømessig bærekraft, men om du ser på FNs bærekraftsmål er flertallet av målene sosiale og stadige flere stiller spørsmål ved hvordan vil skal løse de store samfunnsmessige bærekraftsproblemene næringslivet står overfor. I denne episoden snakker vi oss gjennom de mange fasettene av sosial bærekraft, fra menneskerettigheter til korrupsjon, fra fattigdom til likhet mellom kjønnene, og mye mer. Og vi innser behovet for mange flere episoder om temaet!
Episode 16
Februar 10, 2021
Blodtrimmede mopeder, larver som spiser matavfall, Lars Jacobs gamle '87 Volvo 240, DIY-fashion og industriell teppeproduksjon basert på filippinske fiskegarn. Alt dette er eksempler vi snakker om i denne episoden, hvor vi forsøker å grave oss enda dypere ned i sirkulærøkonomien ved å skille mellom resirkulering, nedsirkulering og oppsirkulering. Og dette handler ikke bare om hva som gjøres med produkter, komponenter og materiale ved slutten av livet - det starter allerede idet produktet blir til.
Episode 15
Februar 04, 2021
Det er mye snakk om den bærekraftige byen og i nyere tid også den sirkulære byen. Dette favner om alt fra avfall til livskvalitet, fra energieffektivitet til inkluderende arkitektur, og fra grønn mobilitet til gjenbrukte byggematerialer. Den kreative arkitekten og levemannen Fredrik Barth er en pionér i arbeidet med å skape grønnere og mer sirkulære byer, gjennom kollektivet Vill, sirkulærprosjektet Nordic Circles og mye mer. Vi snakker om hva den bærekraftige byen er, hva som skal til for å skape den og hva som står i veien for å lykkes med det.
Episode 14
Januar 31, 2021
Det er en utbredt bekymring at bedrifters bærekraftsarbeid er bare såkalt grønnvasking - altså at bedriftene snakker høyt om bærekraft uten egentlig å gjøre noe med de underliggende problemene. I denne episoden setter vi søkelyset på grønnvasking, hva det er og hvordan vi kan motarbeide det. Dagens gjest er Bjørn Kjærand Haugland, adm.dir. i Skift og nestor innenfor bærekraftig business. Vi snakker om grønnvaskingsplakaten, hva som motiverer ledere til å prioritere bærekraft og viktigheten av gjennomsiktighet og tillit for å oppnå ekte bærekraft.
Episode 13
Januar 26, 2021
Etter 12 episoder om bærekraftig business, blir vi stilt spørsmålet: Men hva er egentlig bærekraftig business? Vi diskuterer eksternaliteter, den tredelte bunnlinjen og avveiningene mellom økonomiske, samfunnsmessige og miljømessige fotavtrykk. Dessuten introduserer vi Nancy Bockens "arketyper" for bærekraftige forretningsmodeller og diskuterer strengere og mer radikale forståelser av hva bærekraftig business er. Og alt dette bare fordi Sveinung gikk ut og tok en øl med sin gamle venn Øyvin Aamodt.
Episode 12
Januar 24, 2021
Skal vi løse plastproblemet, trenger vi en rekke sirkulære forretningsmodeller i alle bransjer. I denne episoden snakker vi om løsninger for havplastproblemet med Runa Haug Khoury, CEO i AION by Aker BioMarine - et selskap som oppsirkulerer marint plastavfall som brukes i produkter til kunder som McDonalds og Norgesgruppen. Vi diskuterer utfordringene med slike sirkulære modeller, mulighetene for å erstatte jomfruelig plast og hindre forsøpling til sjøs og til lands, og vi spør oss om perioden 2000-2004 var selve gullalderen til NHH.
Episode 11
Januar 19, 2021
To lyttere har utfordret oss på å snakke om hva bærekraftig business betyr i små og mellomstore virksomheter - eller for den del små og mellomstore kommuner. Vi diskuterer likheter og forskjeller mellom større og mindre virksomheter, tar for oss et økosystemperspektiv på grønne forretningsmodeller, gir eksempler på industriell symbiose i det ganske land og forteller om spennende bedrifter som Bright Products, WasteIQ og Skåppå. Dessuten slår vi et slag for allianser og kraften i grønne innkjøp.
Episode 10
Januar 13, 2021
Et av de viktigste utviklingstrekkene på bærekraftsfeltet er EUs nye taksonomi for bærekraftig finans. Dette klassifiseringssystemet bestemmer hvilke aktiviteter som kan defineres som bærekraftige og vil påvirke finansmarkedene på mange ulike måter. Vi snakker med Thina Saltvedt, sjefanalytiker i Sustainable Finance i Nordea, om hva taksonomien og den nye klimaplanen vil bety for bedriftene, investorene og for planetens fremtid. Dessuten får vi svar på hva hun ville skrevet doktorgradsavhandling om dersom hun skulle skrive en til.
Episode 9
Januar 10, 2021
For første gang ønsker vi en gjest velkommen til bærekraftseventyr, og vi plukker fra øverste hylle når NRK-profilen Christian Strand besøker oss for å fortelle om braksuksessen Sløsesjokket. Han forteller om hvorfor NRK setter sirkulærøkonomi på agendaen, de journalistiske utfordringene med å gjøre bærekraft engasjerende (og ikke moraliserende) og han forteller om opplevelsen med å sitte på i Jan Thomas sin legendariske sølv-Porsche.
Episode 8
Januar 06, 2021
Vi tar en titt bak gardinene på NHHs Centre for Sustainable Business. Vi forteller om reisen fra et årsbudsjett på 20 kr til prosjektbudsjetter på 20 millioner, gir eksempler på pågående prosjekter med bedrifter som Orkla og Vinmonopolet, introduserer noen av våre strålende kolleger, forteller om internasjonale samarbeidsprosjekter og tenker høyt om fremtidige forskningsprosjekter på bærekraftig business.
Episode 7
Januar 03, 2021
På vei inn i det nye året kikker vi inn i spådomskulen og snakker om hvor vi tror bærekraftig business tar veien i 2021. Hvordan ser økonomien ut post-korona? Klarer vi å "build back better" og gi økonomien en grønn restart? Hva vil effekten være av de store regulatoriske grepene på bærekraftsfeltet både i EU og nasjonalt? Får sosial bærekraft vind i seilene? Og kan vi feste lit til at COP26 får noen effekt?
Episode 6
Desember 29, 2020
Vesentlighet har blitt et buzzord i bærekraftig business. Det skyldes forskning som viser at bedrifter som løser såkalte vesentlige bærekraftsproblemer er mer lønnsomme enn andre. Men det hersker betydelig forvirring rundt dette temaet og vi forsøker å rydde opp.
Episode 5
Desember 21, 2020
Brasil er mer enn samba og brassespark, og en uke på bærekraftseventyr i Brasil er bakteppet for denne samtalen om de ulike formene bærekraftig business tar rundt i verden – problemene, løsningene og businessen. Lars Jacob har dårlig portugisisk uttale og Sveinung mimrer om brasiliansk barliv.
Episode 4
Desember 21, 2020
Alle later til å være enig om at fremtidens økonomi skal være mer sirkulær, men hva er sirkulærøkonomi for noe egentlig, hva skal til for å skape en slik økonomi, og er det virkelig helt sikkert at denne sirkulære fremtiden er så ukontroversiell?
Episode 3
Desember 21, 2020
Selve kinderegget i bærekraftig business er bærekraftstiltakene som er både bærekraftige og lønnsomme. De er mulige å finne og å virkeliggjøre, men selv om det er mulig, er det fryktelig vanskelig. I denne episode snakker vi om hva vi vet om denne sammenhengen, både fra forskning og fra praksis.
Episode 2
Desember 21, 2020
Hva har det grønne skiftet og det digitale skiftet med hverandre å gjøre, og hvordan kan teknologiene fra den fjerde industrielle revolusjon være viktige for å designe bærekraftige forretningsmodeller. I denne episoden spiller vi bullshitbingo og snakker om sammenhengen mellom teknologi og bærekraft.
Episode 1
Desember 21, 2020
I første episode av Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen ønsker vi velkommen til eventyr. Vi forteller hvem vi er, hva vi gjør og hvorfor vi trenger mange bærekraftseventyr for å lykkes med bærekraftig business.
JØRGENSEN | PEDERSEN - Copyright 2021. Website by grunderbox.no