Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
Episode 120
Januar 13 2024
Et stadig tilbakevendende spørsmål fra lytterne våre er ulike variasjoner over "ja men, hva betyr alt dette greiene her for offentlig sektor?" Det spørsmålet ligger langt fremme i pannebrasken vår om dagen, ettersom vi snart starter et nytt Executive-program for ledere i departementene, og mer generelt fordi det er et spennende spørsmål. For er grønn og rettferdig omstilling likeartet i offentlig sektor som i det private næringsliv, eller er det noe helt annet? Vi starter med en meditasjon over hva vi forstår offentlig sektor som å dreie seg om. Vi snakker statseide bedrifter, alkoholpolitiske virkemidler, offentlige institusjoner og etater, NOUer og lovgivende myndigheter og mye mer. Med et nikk til Bent Sofus Tranøy, spør vi oss om staten burde produsere potetgull og la de private drive helse- og velferdstilbud? Vi svinger innom Kalle Moenes perspektiver på de mange likhetene mellom offentlig og privat verdiskaping. Sveinung graver i mytene om forskjellene mellom det offentlige og det private, vi snakker skoler og barnehager, buss og sykehus, undrer oss over innovasjonsviljen og -evnen i offentlig sektor, og snakker om vår egen arbeidsplass sett fra innsiden. Sveinung peker ut kandidater til fremtidige dypdykk i de mange offentlige irrganger og bærekraft knyttet til disse, og vi går videre et par hakk klokere (tror vi) og ønsker Ingrid og hennes kumpaner lykke til på veien.
Episode 119
Januar 07, 2024
Det dukker heldigvis opp stadig flere bedrifter som baserer seg på regenerative, bioøkonomiske forretningsmodeller basert på såkalt "biomimicry" - det vil si produksjonsformer som etteraper eller baserer seg på naturens egne prosesser. Og i den regenerative bioøkonomien kan vi selvsagt stole på soppen! Vi tar en prat med Ingrid Dynna, CEO og medgründer i NoMy - eller Norwegian Mycelium, som produserer fiskefor ved hjelp av mycelium - en slags sopp som vokser på sidestrømmer fra matindustrien. Ingrid gir oss et lynkurs i myceliumens natur og funksjon, Lars Jacob tenker på Stranger Things, Sveinung understreker at ingen av oss er biologer, og vi forstår litt mer av denne hurtigvoksende soppen. Lars Jacob snakker om F-ordet - forretningsmodeller, og ber Ingrid dvele ved tre typer barrierer for denne typen oppsirkulerings-forretningsmodeller. Ingrid trekker paralleller mellom sin tid i Google og livet som soppgründer, Sveinung kaster ut full disclosure-kortet og forteller om investeringer han har vært med på i stiftelsen han leder, mens Ingrid forteller om hvem NoMy har med på laget. Lars Jacob utfordrer Ingrid på andre markeder NoMy kan sikte seg inn på over tid, vi snakker om parallellen til Invertapro og svinger innom den vellykkede folkefinansieringskampanjen deres, før vi går tilbake til det regenerative utgangspunktet og ønsker Ingrid og hennes kumpaner lykke til på veien.
Episode 118
Januar 02, 2024
Vi sparker i gang det nye året med en prat om nye bærekraftseventyr. Lars Jacob starter ved å avsløre sin grenseløse selvopptatthet da han proklamerer at 2023 har vært et godt år, mens Sveinung raskt hjelper ham til å huske at i det større bildet har det vært et jævlig år. Likevel går vi inn i 2024 med betydelig optimisme og snakker oss gjennom en rekke nye eventyr under oppseiling. Vi starter med det nye Executive-programmet i bærekraft for ledere i offentlig sektor, hvor vi skal bryne oss på ledere fra departementene. Sveinung benytter sjansen til å minne om at vi samtidig forbereder kull 4 av Executive-programmet "Sustainable Business Strategy", som nå skifter navn til "Bærekraftig business" og primært tilbys på norsk. Sveinung deler den hyggelige nyheten at vi - sammen med kollega Siv Skard - ble tildelt NHHs "Pris for fremragende formidling", som deles ut hvert tredje år, og hvor denne podcastserien var et av momentene som ble løftet frem i begrunnelsen. Gode nyheter står på rekke og rad, og vi forteller om den nylige tildelingen fra Handelens Miljøfond (og fra UEFA) til å finansiere en andre sesong med eksperimenter på Brann Stadion. Men de gode forskningsnyhetene stopper ikke der, for vi fikk også en tidlig julegave fra Norges Forskningsråds Grønn Plattform-program, som går inn med finansiering i 171 millioners-prosjektet (!) "Oppsirkulering av maritimt metall", hvor vi skal forske på sirkulære forretningsmodeller for stål i et konsortium bestående av en rekke store og små bedrifter fra maritim sektor, olje og gass, bygg og eiendom, offentlig sektor og verftsindustri. Til sist hilser vi til vårt nye kull med masterstudenter i kurset "Sustainable Business Models", og konkluderer med at 2024 blir nok både et godt år og et jævlig år det også.
Episode 117
Desember 26, 2023
Etter et år med forskning og innovasjon på Brann stadion, har Jørgensen og Pedersen fått Brann-feber. Sveinung bryter derfor ut i supportersang allerede før vi rekker å introdusere Therese Andvik Rygg, leder for marked, kommunikasjon og bærekraft i Sportsklubben Brann. Lars Jacob forventer å bli skutt på åpen gate, vi snakker om forretningsmodellen til en fotballklubb og alle tingene som skjer rundt 2 x 45 minutter annenhver søndag. Therese forteller om sosiale bærekraftstiltak for vanskeligstilte, satsingen på gatelaget og hvordan det er å drive fotballklubb i en by med knappe 300 000 innbyggere, men minst 800 000 synspunkter på hver minste ting rundt klubben. Vi snakker om arbeidet med inkludering av damene i SK Brann og barrierene for å lykkes med, om forskningsprosjektet "Jenter vil mer" og de 86 millionene Trond Mohn og Sparebanken Vest la på bordet for å muliggjøre ombygging av Brann stadion for damelagets skyld. Vi hopper inn i nye UEFA-krav knyttet til avfallshåndtering og sirkulærøkonomi, Therese forteller om Grønn stadion-satsingen til SK Brann, og vi mimrer tilbake til et år med eksperimentering på de ulike tribunene på stadion. Vi slipper gladnyheten om at Handelens Miljøfond og UEFA har gitt oss finansiering til et nytt år med grønn innovasjon og forskning på Brann stadion, Lars Jacobs yngste datter slipper å være lei seg for at sesongen er over, Sveinung kjenner fortsatt lukten av baconcrisp dynket i Coca Cola, og vi gleder oss til neste sesong. Men er det sant at vi snart slipper en CD hvor Sveinung synger supportersanger fra Brann stadion?
Episode 116
Desember 19, 2023
Stadig flere bedrifter oppretter bærekraftsteam av varierende størrelse, men hva vet vi om hva som får team til å fungere? Vi tar en prat med vår gode venn og kollega, Professor Therese Egeland, som er en ledende forsker på team og teamledelse. I tillegg er hun podcastvertinne for NHHs huspodcast Lederskap og med-grunnlegger av Start smart. Vi starter samtalen med en avklaring av hva som skiller et team fra andre grupper. Vi snakker om målsettinger, identitet og arbeidsmåter, via de tre Start Smart-spørsmålene: Hva skal vi få til? Hvem er vi? Hvordan skal vi jobbe sammen? Sveinung utfordrer Therese på hvorvidt alle team må har klarhet i målene sine, Lars Jacob trekker inn The Beatles og andre musikkgrupper, vi snakker om dynamiske roller i grupper og vi diagnostiserer Jørgensen & Pedersen. Er vi egentlig et team? Burde vi egentlig være fem personer? Og vet vi egentlig hva målet vårt er? Therese forteller om forskningen på team og teamledelse og hvordan forskningsgruppen hennes har anvendt kunnskapen på sitt eget team. Lars Jacob innrømmer at han er et horribelt teammedlem, Therese snakker om når 2+2 blir 3 og vi spør oss om det trengs et Exit Smart eller Start Smart Exit. Jevnt over har vi det fryktelig moro, og før vi forlater studio, rekker Therese å ønske lytterne våre god jul.
Episode 115
Desember 12, 2023
Miljøfyrtårnordningen fyller 20 år og har passert 10000 sertifiseringer. I den anledning tar vi en prat med administrerende direktør Ann-Kristin Ytreberg i Stiftelsen Miljøfyrtårn. Vi snakker om hva miljøfyrtårnordningen innebærer, hvor høy terskelen er for å bli sertifisert og hvordan bedrifter og andre organisasjoner kan gå frem for å bli sertifisert. Vi snakker om ordningen som et kontinuerlig forbedrings- og innovasjonsverktøy, diskuterer om ordningen er i konkurranse med eller komplementær til andre ordninger, og snakker om det større utviklingsbildet av standarder, reguleringer og ordninger av denne typen. Vi dykker ned i situasjonen som møter små og mellomstore bedrifter med hensyn til bærekraft og hvordan de best kan komme i gang. Vi kommer inn på viktigheten av vesentlighetsvurderinger, håper at NHH har husket å resertifisere seg i november 2023, og diskuterer ulike måter gamification kan brukes for å stimulere til bærekraftskonkurranse blant bedriftene som er sertifisert. Ann-Kristin røper nesten en statshemmelighet, Sveinung mediterer over mulighetene knyttet til kunstig intelligens, og Ann-Kristin avslutter med en appell til politikerne om tiltakspakken som trengs for å hjelpe SMBene med grønn omstilling.
Episode 114
Desember 05, 2023
Helse og livskvalitet er sentralt i sosial bærekraft, og i den sammenheng er søvn essensielt. Vi tar derfor en prat med søvnforskerne Elisabeth Flo-Groeneboom, professor i klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen, og Kjersti Marie Blytt, førsteamanuensis og postdoktor i psykisk helse ved Høgskolen på Vestlandet. De slipper i disse dager de første episodene av podcastserien "Søvnens makt - med dr. Flo og dr. Blytt". Vi starter med et dypdykk ned i den største bildemappen på Sveinungs telefon - den som inneholder bilder av en sovende Lars Jacob i hotellobbyer i Sao Paulo og Barcelona, på 07-flyet fra Bergen til Oslo og i baksetet på taxier i inn- og utland. Sveinung slipper oss inn under dynen, så og si, og deler av sine erfaringer med dagsoving. Vi har en quiz om hvem av de to gjestene som er gift med Lars Jacob, vi får en innføring i søvn og søvnregulering av Elisabeth og Kjersti, og vi snakker om effekten av ikke å sove. Vi snakker om søvn og arbeidsliv, både for de som jobber skift og de som på andre måter påvirkes av søvn og søvnmangel. Vi lærer om effekten av lederes søvnmangel på de som jobber under dem i organisasjonen og sammenhengen mellom skiftarbeideres søvnproblemer og tilbøyeligheten til å søke ny jobb. Sveinung oppfordrer ledere til å ringe Elisabeth og Kjersti sin Batman-telefon og vi oppfordrer alle våre lyttere til å bli faste lyttere av "Søvnens makt".
Episode 113
November 28, 2023
Vi får endelig tatt en prat med bærekraftspionéren Per Espen Stoknes, som er førsteamanuensis og leder for Centre for Green Growth ved Handelshøyskolen BI, tidligere stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, og forfatter av bøkene "Grønn vekst: en sunn økonomi for det 21. århundre", "Det vi tenker på når vi prøver å ikke tenke på global oppvarming", "Earth for All: A Survival Guide for Humanity" og mange flere. Vi starter med begrepet grønn vekst og hva som skiller det fra annen vekst. Vi snakker om hamburgere og biler, Lars Jacob gleder seg over fokus på det industrielt skalerbare, Per Espen snakker om barrierene for Grønn vekst, og Sveinung spør seg hvorfor det skal være så vanskelig å få til. Lars Jacob ber Per Espen kommentere duellen mellom Andrew McAfee og Jason Hickel (decoupling vs degrowth), Per Espen vektlegger viktigheten av realismen i løsningene, en kjøttmeis dukker opp utenfor vinduet til Per Espens hytte og vi tar en svingom innen klimapsykologien. Sveinung ber Per Espen gi et muntlig reisebrev fra eventyret hans i ecuadoriansk Amazonas, og Per Espen forteller om urfolkets perspektiver, å kommunisere med lyn og torden, hva vi kan lære av urfolktenkning og finansiell innovasjon knyttet til såkalte jaguarkreditter. Sveinung sammenligner Per Espen med Lionel Messi, vi er enige om at det er for lenge siden sist vi traff hverandre, og vi konkluderer med at det er behov for flere episoder med oss tre.
Episode 112
November 21, 2023
Vi har blitt så vant til "the business case for sustainability" at vi av og til må minne oss på at bærekraft ikke alltid lønner seg. Men hva skal man gjøre når bærekraft ikke lønner seg? Må vi frem med reguleringskniven? Trengs det koordinert frivillig handling på bransjenivå? Eller er det behov for litt god gammeldags ansvarstenkning? Vi dveler ved slike spørsmål for å nyansere samtalen om bærekraft og lønnsomhet. Vi spoler tilbake til publiseringen av "Ansvarlig og lønnsom" for ti år siden og snakker om utviklingen av business case-logikken. Vi mimrer om øldrikking med den intellektuelle giganten Ed Freeman og snakker om hans oppgjør med "business sucks"-doktrinen. Vi snakker om Vinmonopolets initiativer for å sikre arbeiderrettigheter både globalt og nasjonalt., og svinger innom Alex Edmans sitt nylige oppgjør med Nicolai Tangen og BlackRock. Vi problematiserer ideen om business caset og skiller mellom kort og lang sikt, og direkte og indirekte business case. Vi diskuterer forretningsetikkens plass i bærekraften, nikker til Åpenhetsloven nok en gang og prøver å unngå å lande i en konklusjon på et spørsmål som er for stort og vidløftig til å oppsummeres enkelt.
Episode 111
November 13, 2023
Vi inviterer sjefen vår til en prat om revisors rolle for bærekraft. Finn Kinserdal er førsteamanuensis og instituttstyrer ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap ved Norges Handelshøyskole. Før han vendte tilbake til akademia, hadde han flere tiårs erfaring fra revisjonsbransjen, hvor han ledet EY etter å ha vært i McKinsey og Arthur Andersen. Samtalen starter med at Lars Jacob utpeker Sveinung til å være den av hans venner (i den grad han har noen venner) som er mest sannsynlig til å bli saksøkt. Dette leder oss inn i historien om hvordan Arthur Andersen saksøkte Finn og partnerne hans for snaue 1,3 milliarder etter Enron-skandalen, og hvordan dette formet karrieren hans videre. Deretter beveger vi oss inn i et dypdykk i revisorrollen og hvordan den har utviklet seg over tid. Vi snakker om uavhengighet og profesjonsetikk og revisorens mer begrensede frihetsgrader i møte med bedriftens ledelse. Det leder oss til spørsmålet om hvordan revisorrollen har blitt utvidet til å vurdere bedrifters bærekraftsrapportering. Vi snakker om dobbel vesentlighet og EUs taksonomi, svinger pisken over SEC og amerikansk ESG, og er skjønt enige om at bærekraft har vind i seilene både på forsknings- og undervisningsfeltet. Finn forteller om den gangen han startet EYs klima- og bærekraftsenhet og utfordringene med å markedsføre tjenestene til markedet. Vi slår et slag for å ta doktorgrad på Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap, Lars Jacob mimrer tilbake til den gangen han og Finn tok doktorgradskurs sammen, og vi snakker om Finns nye artikkel om verdirelevansen til ESG-informasjon. Vi avslutter med å invitere unge flinke folk til å ta doktorgrad på NHH.
Episode 110
November 07, 2023
Vi graver oss ned i potensialet kunstig intelligens kan ha for å løse klima- og bærekraftsproblemer. Anders Lier er gründer og CEO i Energi.AI, et selskap som benytter kunstig intelligens for å automatisk generere klimaregnskap for store og små bedrifter. Vi snakker om potensialet i store data og teknologiske løsninger på bærekraftsproblemet. Anders tar utgangspunkt i en rørlegger i Moss, selv om han er en vinglad fotballsupporter fra Fredrikstad. Vi snakker om fotball og bærekraftstabeller, vi diskuterer potensialet i kunstig intelligens etter hvert som man kan koble sammen flere og flere typer data. Anders forteller om forretningsmodellen til Energi.AI og ambisjonene både nasjonalt og internasjonalt. Anders mimrer om Stupet og siterer Peter Drucker. Vi graver i spørsmålet om overførbarhet til sosiale fotavtrykk og andre miljømessige fotavtrykk, selv om vi enes om at klima er alle bærekraftsproblemers mor. Vi drar til USA og snakker MLS, mimrer om Sao Paulo, FGV Business School og brasiliansk livsglede. Det nikkes til Raymond Kvisvik og Per Egil Ahlsen, Anders avslører at han driver vinproduksjon på Hvaler, og vi inviterer hverandre til Bergen og Fredrikstad.
Episode 109
Oktober 31, 2023
En viktig målsetting knyttet til sosial bærekraft er mangfold og inkludering i arbeidslivet, med hensyn til de som av ulike grunner har hull i CVen, falt ut av arbeidslivet og møtt finansielle utfordringer som følge av dette. Vi tar en prat med Arman Vestad, som har mer førstehånds erfaring med dette enn de fleste, både fra selv å ha falt ut av arbeidslivet og inn i rusproblemer og kriminalitet, men som senere har viet livet sitt til å hjelpe andre som er i samme situasjon, både som gjeldsrådgiver i NAV og som gründer av rådgivningsselskapet Finansiell Helse AS. Arman forteller om hvordan han havnet i et kriminelt miljø og hvorfor penger stod sentralt i den utviklingen. Han deler erfaringer fra livet som narkotikaselger, torpedo og rusmisbruker, og forteller om utfordringene med å skaffe seg jobb når et enkelt google-søk på navnet ditt avslører at du stod sentralt i en av norgeshistoriens mest kjente kriminalsaker. Vi graver oss ned i den utrolige historien om hvordan NAV-lederen Kari evnet å se overførbarheten av Armans egenskaper som hadde stått sentralt i livet som kriminell, til oppgaven som gjeldsrådgiver for klienter som trenger det. Vi snakker om den viktige evnen til å holde kjeft, lederegenskaper og evne til empati med folk som står i krevende situasjoner. Vi spør Arman hva han ville gjort om han var statsminister for en dag, hvordan få til flere møter av den typen han hadde med Kari i NAV, og om det er nok for bedrifter som ønsker å inkludere folk med hull i CVen at de stiller seg opp utenfor fengselsmurene og ansetter de som kommer ut. Til slutt snakker vi med Arman om selskapet Finansiell helse, og hvordan de arbeider for å hjelpe familier med store finansielle utfordringer. Armans erfaringer med å ha to millioner i personlig gjeld kom godt med som erfaringsbakgrunn for dette arbeidet, men siden den gang har Arman og kollegene hans hjulpet husholdninger fra Alta i nord til Kristiansand i sør. Vi snakker om utfordringsbildet med økt inflasjon, høye levekostnader og presset fra keeping up with the Joneses. Til slutt kommer vi inn på det spennende forskningsarbeidet Arman er involvert i sammen med forskere i Storbritannia for ytterligere å fremme kunnskapen om inkludering og mangfold i arbeidslivet.
Episode 108
Oktober 24 2023
Vi tar en prat med Christine Lundberg Larsen, leder for Amesto Footprint og en av forfatterne bak den nye boken "Regnskap og økonomistyring i sirkulære virksomheter". Vi nikker til vår egen artikkel "Resource Accounting for A Circular Economy" som vi publiserte i 2023, og hvor vi postulerte at kanskje regnskapsføreren er helten på veien til den sirkulære økonomien. Vi drar tilbake til Christines tidligere jobb som leder for Regnskap Norge, da hun startet en sirkulær regnskapsklynge, som ledet frem til skrivingen av den nye boken. Christine forklarer hvordan regnskap innebærer både historiefortelling og innramming, og påvirker hvordan vi ser bedriftene og økonomien. Vi drar tilbake til 1494, diskuterer hva som er implikasjonene av et sirkulært skifte for regnskap og økonomistyring, og hvor i landskapet bremseklossene for et sirkulært skifte. Lars Jacob innrømmer en hang til selvsmiger, Sveinung informerer om den korrekte måten å uttale "Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap" og Christine tar oss med til Schiphol lufthavn. Vi snakker om ulike nivåer i det sirkulære regnskapsskiftet, og beveger oss inn i lovgivningens og reguleringens verden. Lars Jacob smigrer seg selv igjen med mimring om hvordan sirkulærøkonomien ble hensyntatt i Åpenhetsloven, Sveinung innrømmer at han lytter på folk på nabobordet på restaurant, og vi avslutter med en prat om Christines arbeid som leder i Amesto Footprint, som forsøker å hjelpe bedrifter inn i en mer bærekraftig og sirkulær økonomi.
Episode 107
Oktober 17, 2023
Kunne du tenke deg å spise larver til middag? Eller i det minste en laks som har spist seg god og mett på larvebasert fiskefor? Alexander Solstad Ringheim er gründeren bak Invertapro, som i snart ti år har arbeidet for å gjøre matavfall fra bergensregionen om til larvebaserte produkter som går inn i matkjeden, enten som mat, for eller gjødsel. Vi snakker om Alexanders gründerreise fra landsbygda i Tanzania til en lagerhall på Voss, hvor millioner av larver blir til nye matprodukter. Vi snakker om produkter, prosesser, teknologier og forretningsmodeller, ikke minst for gjødselproduktene som Invertapro allerede har kommet langt i å virkeliggjøre. Vi går fra en skuff på badet til Alexander, til skalautfordringene i å levere fiskefor til de store oppdretterne. Vi dykker ned i barrierer på kunde- og reguleringssiden, utfordringer og muligheter i kapitalmarkedene, veien videre for forretningsmodellen til Invertapro, og folks mulighet til å gå inn som folkeinvestor i Invertapro. Vi mimrer om besøket til Invertapros lokaler på Voss og smaken av larvevafler utenfor produksjonslokalene deres, snakker om varme og klamme telt, Vi spør oss om hva som er i vannet på vakre Voss, og om ekstremsportånden som ligger i dypet av Vossevangen også vil bre om seg i sirkulære allianser og industrielle symbioser i bioøkonomien.
Episode 106
Oktober 10, 2023
"Hva er problemet"? Et spørsmål som har vært med oss lenge, og vi stiller oss det igjen. For hvordan kan det ha seg at problemformulering er veien til kreativitet og innovasjon? Det leder inn i en meditasjon over problemformulering à la Ian Mitroff, Albert Einsteins 55 vs 5 minutter og Mihaly Csikszentmihalyi sine perspektiver på flytsonen. Vi snakker om Legos bærekraftsoppoverbakke og alle bedriftene som kommer til for å hjelpe. Vi snakker om bedrifter som problemløsere og nikker til Science 4 Impact-podcasten hvor vi snarlig er på luften som gjester. Vi løper oss gjennom erkjenn, utforsk, test og rigg, snakker om Sveinungs gamle doktorgradsavhandling, og benytter anledningen til å stille det retoriske spørsmålet "Er det egentlig Sveinung som er problemet?"
Episode 105
Oktober 03, 2023
En viktig del av veien mot en mer sirkulær økonomi handler om å selge produkter som tjenester, for derved å gi kunder tilgang heller enn eierskap. Det kan være ulike grunner til at slike modeller er hensiktsmessige, for eksempel at brukeren av produktet stadig vekk vokser ut av det - slik tilfellet er for barnehagebarn og parkdresser. I denne episoden snakker vi om forretningsmodellen "parkdress-som-en-tjeneste" med grunder av parkdressen.no, Henrik Hojem. Vi spør oss om Sveinung ville vært en god figur i Teletubbies, vi snakker parkdresser for barn og for voksne, Henrik forteller om selskapets allianser med Cubus og Sparebank1, og vi drøfter fordeler og ulemper med sirkulære modeller i tekstilbransjen. Det nikkes til Æra Strategic Innovation og Sveinugn drar en parallell til arbeidet vårt med Nordic Circles. Henrik snakker om å dunke hodet i veggen, Sveinung blir optimistisk og det blir god gammeldags forretningsmodellprat.
Episode 104
September 26, 2023
Det skulle vært en 90-talls saksofonsolo i bakgrunnen når vår gamle venn Helge Thorbjørnsen, professor i markedsføring ved Norges Handelshøyskole, entrer bærekraftseventyrstudioet. Vi diskuterer Helges påstand om at lykke er bærekraft på individnivå. Vi starter med en parallell mellom markedsføringsfaget på den ene siden, som dypest sett handler om forventningsledelse, og på den andre siden forventningenes rolle for lykke. Vi drar til Finland og snakker om realistiske forventninger og kald techno, vi snakker om den ekstremt langvarige Harvard-studien på lykke, Helge innfører et skille mellom hedonisk lykke, mening og psykologisk rikdom, og Sveinung problematiserer kjøpet av sin nye elbil. Vi snakker om Helges bok Tallskalle, og hva som er sammenhengen mellom tall og lykke. Det blir Bhutan, Gross National Happiness og yakokser, vi skiller mellom Tussi og Tigergutt, vi graver oss ned i det klassiske spørsmålet om penger kan kjøpe lykke, og vi diskuterer de mange utfordringene ved å måle og forske på et fenomen som lykke.
Episode 103
September 26, 2023
Vi tar en prat med Jo Egil Tobiassen, CEO i Northern Playground om utfordringene og mulighetene i å lage bærekraftig business i klesbransjen. Sveinung graver seg ned i utfordringene ved vekstmål og bærekraft og Jo Egil forteller om kongstanken bak selskapet. Lars Jacob snakker tilstrekkelighetsøkonomi og "sufficiency business models", og trekker linjer mellom platespilleren sin, Hermes-vesker og Patek Philippe. Vi snakker om ulike sirkulære strategier i klesbransjen og hvordan Northern Playground tenker om refuse vs repair vs reuse og andre sirkulære strategier. Sveinung inspireres til å teste ulltøy på tennisbanen, Jo Egil forteller om sin rekord for antall dager uten å vaske trøyen sin og vi trekker linjer til Patagonia og andre aktører som prøver å fremme bærekraft i tekstilindustrien. Vi utfordrer Jo Egil til å fortelle om hvor de ønsker at veien skal gå videre for Northern Playground, vi lover å komme på besøk på Youngstorget og vi kikker inn i fremtiden hva angår bærekraftige forretningsmodeller i klesbransjen.
Episode 102
September 09, 2023
Takket være ivrige lyttere som har minnet oss på å lage nye episoder, etter en aldri så liten sensommerpause, hopper vi opp igjen på hesten under mottoet "Det er alltid nå det begynner - for vi har et ansvar å ha det gøy!". Dette er en kombinasjon av to av mottoene vi adopterte da vi begynte å jobbe sammen i en hotellobby i Bodø for et tjueårs tid siden. Den gangen lovet vi hverandre noen ting, som vi tenker tilbake til, og som denne samtalen bærer preg av. Vi ser fremover mot nye eventyr og dveler ved et par ting vi har tenkt mye på i det siste. Besøket av vår nye kollega Professor Caroline Flammer fra Columbia University (hvor hun leder SIRI), har gjort at vi både har snakket mer enn normalt om menneskerettigheter, og om innovasjoner innenfor ESG og bærekraftig finans. Vi snakker finansielle instrumenter for beskyttelse av biologisk mangfold, investeringer i sosiale prosjekter i USA og mye mer. Lars Jacob innrømmer at han synes paneldebatter tilhører i helvetes innerste sirkler, men at han likevel stadig vekk leder dem, og han forteller fra en blodfersk paneldebatt på NHH i forbindelse med opprettelsen av et gjesteprofessorat til minne om Thorolf Rafto. Sveinung kaster den regenerative hansken inn i miksen, på bakgrunn av en kronikk vi nylig skrev i TU. Slik ender vi opp med å snakke om sopp og regenerative løsninger i NoMy, forskningen til våre nederlandske venner Jan Konietzko og Nancy Bocken, en tur til Maastricht og ambisjoner om flere regenerative sprell fremover. Vi kommer inn på Nordic Circles sine regenerative løsninger og Hav Eiendoms rolle i å virkeliggjøre dem. Til slutt innser vi at vi har sluppet opp for tid, og at det er behov for å bli sittende på episodeinnspillingshesten ofte fremover.
Episode 101
Juli 25, 2023
Vi tar en prat om hvor sirkulærøkonomien er på vei med Cathrine Barth, som har jobbet med sirkulærøkonomi i en årrekke i selskaper som Nordic Circular Hotspot og Circularities. Vi snakker om hva som har skjedd og ikke skjedd i sirkulærøkonomien det siste tiåret. Cathrine peker til Finland, og mener at våre venner i øst har kommet lengre enn oss i det sirkulære skiftet. Vi flyr til Island og snakker sirkulær forretningsutvikling basert på hele fisken. Lars Jacob kaster inn en brannfakkel om at sirkulærøkonomi på sitt beste er konkret og praktisk, men at det står i fare for å drukne i abstrakt ordgyteri. Vi snakker om reparerbare sko på Hadeland, behovet for et systemskifte for å muliggjøre sirkulære forretningsmodeller og møbelprodusenten Vestres utfordring i å endre forretningsmodell i sirkulær retning. Cathrine trekker paralleller til introduksjonen av HDTV og argumenterer for at det tar syv år å gjøre et systemskifte. Vi snakker om gledene ved at det nå finnes tusenvis av sirkulære startups, fremsnakker verdien av god historiefortelling, og snakker om utfordringene ved dundyner. Sveinung trekker opp engangskoppene på fotballstadioner som eksempel, og Cathrine sier "følg penga!"
JØRGENSEN | PEDERSEN - Copyright 2021. Website by grunderbox.no