Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen

PODCAST EPISODER

      Episode 100

    Juli 17, 2023

#JP100: Bærekraftige forretningsmodeller i organisasjoner

Vi har jubileum med bærekraftseventyr nummer hundre, og feirer med et lytterspørsmål fra Nancy Strand i Avfall Norge. Hennes spørsmål sparker i gang en samtale om bærekraftige forretningsmodeller i organisasjoner - både medlemsstyrte organisasjoner, interesseorganisasjoner og andre organisasjoner som skiller seg fra klassiske bedrifter. Sveinung slipper ut sin indre organisasjonsforeleser (som ikke har sluppet ut av skallet på en del år), og byr på en klassisk definisjon på hva en organisasjon er. Vi skiller mellom tre F-er - foretak, forvaltning og frivillige organisasjoner. Vi snakker om rollene til "purpose" og hva som skjer med organisasjoner over tid når formål kan endre seg eller til og med gå ut på dato. Sveinung snakker om pølser opptil flere ganger, Lars Jacob trekker el-biler opp av hatten, Sveinung kaster ut enda en definisjon som hjelper oss å grave oss ned i materien, vi snakker om klynger og andre sammenslutninger, og ikke minst - som vi er tilbøyelige til - anvender vi en forretningsmodellforståelse på alle disse typene organisasjoner. Tusen takk til Nancy for impulsen til denne samtalen!

      Episode 99

    Juli 10, 2023

#JP099: Hva skjer nå som åpenhetsloven er på plass? med Kristel Tonstad

Få temaer har blitt forespurt av flere lyttere enn den nye Åpenhetsloven og hva den innebærer for bedriftene. Vi går rett til kilden og tar en prat med Kristel Tonstad. I dag er hun fagdirektør i Norges OECD-kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv, men hun ledet sekretariatet for Etikkinformasjonsutvalget (hvor Lars Jacob var med), som utviklet loven fra 2019 til 2021. Kristel tar oss med inn i bakgrunnen for loven, og forteller både om initiativene som ledet frem til lovutvalgets arbeid, og de internasjonale utviklingstrekkene i land som England, Frankrike og Nederland som også dannet bakteppe for loven. Vi snakker om hvorfor loven trengs og om en slik lov kan ha noen effekt. Vi diskutere forskjeller i den norske loven vis-à-vis andre lignende lover. Kristel gir Sveinung en innføring i "hard law vs soft law", Lars Jacob avslører hvordan det ble til at han sa ja til å sitte i Etikkinformasjonsutvalget akkurat i en tid hvor han skulle lære seg å si nei til ting, og vi dykker ned i noen av problemene loven er ment å løse. Vi ser frem mot første rapporteringsår og diskuterer hva vi kan vente av rapporteringen, vi snakker om aktsomhetsvurderinger og hvorvidt mannen i gata kan bruke Åpenhetsloven til å skaffe seg informasjon. Lars Jacob rir sin gamle kjepphest om at forbrukeren ikke bør være målgruppen for en slik lov, vi snakker EUs taksonomi 2.0 og andre rammeverk, Sveinung håper at Kristel er mye på fest, og vi innser at vi trenger flere episoder om dette temaet.

      Episode 98

    Juli 03, 2023

#JP098: Kan handelen redde miljøet? med Cecilie Lind

Vi tar en prat med Cecilie Lind, administrerende direktør i Handelens Miljøfond. Med bakgrunn fra avfallsbransjen, har hun tatt fatt på handelens forsøk på å løse plastproblemet. Vi snakker om utviklingen i avfallsbransjen på vei mot en sirkulær økonomi, spør oss om handelen virkelig kan redde verden, og tar for oss en rekke av initiativene fondet støtter. Sveinung setter ord på følelsen av å stå midt oppe i haugevis med engangskopper med plastbelegg på Brann stadion, vi spør oss om fjernvarmeanleggene har en fremtid og vi snakker om mer og mindre nødvendig plast. Cecilie trekker frem våre gamle venner i på(fyll), og vi forteller om innovasjonsreisen vi gjorde sammen med dem for å redusere plastavtrykket til consumer goods-bransjen. Vi tar en global runde rundt verden for å belyse plastproblemet både hjemme og ute, Cecilie gir råd til prospektive søkere til fondet, og vi bestemmer oss for å søke (igjen) vi også. Lars Jacob graver seg ned i de følelsesmessige reaksjonene på plast spesielt og bærekraftsproblemer mer generelt, Sveinung forteller hva han snakker med taxisjåfører om, og vi spør Cecilie om hun har uoppgjort business med avfallsbransjen. Det blir strandrydding og teknologiske løsninger, vi gløtter inn i spåkulen og heier på fondets arbeid med å finansiere både større og mindre prosjekter som prøver å løse plastproblemet.

      Episode 97

    Juni 26, 2023

#JP097: Er ryktene om bærekraftssjefens død overdrevne? med Svein Roger Selle

Vi besøker Bærekraftskollektivet på Nøstet i Bergen for en prat med Svein Roger Selle - kommunikasjonsmann, levemann og bærekraftig business-mann. Utgangspunktet er en nylig paneldebatt vi holdt i prosecco-rus på Bærekraftskollektivet, hvor alumnigruppen fra Executive-programmet vårt "Sustainable Business Strategy" deltok. Paneldebatten - som stilte spørsmålet "Er bærekraftssjefen i ferd med å dø?" - avstedkom omfattende LinkedIn-diskusjoner og en kronikk vi skrev for Teknisk Ukeblad om det samme spørsmålet. Vi graver oss ned i dette spørsmålet, og dekker alt fra bærekraftssjefens historiske utviklingen, innholdet i rollen og rolletitler, integreringen i virksomheten og hvilke ressurser bærekraftssjefen tilordnes. Vi snakker om den strategiske forankringen av bærekraftsfunksjonen, og Svein Roger skiller mellom bærekraftsstrategi og bærekraftig strategi. Lars Jacob oppsummerer den nylige Harvard Business Review-artikkelen "The Evolving Role of the Chief Sustainability Officer" av Eccles og Taylor, og benytter sjansen til å trekke en fotballparallell. Vi drar helt til sjøs med en lang rekke maritime metaforer, Sveinung snakker om tepper av fiskegarn, Svein Roger slår et slag for aldrende menn, og Sveinung utfordrer med å slå et slag for ungdommen. Vi snakker om bergenshistoriens vovede etablissementer, snakker om aha-øyeblikk på bærekraftsfeltet og har det jevnt over veldig trivelig.

      Episode 96

    Juni 19, 2023

#JP096: Hvordan kommunisere bærekraft med Anna Eitrem

Vi får besøk av vår utmerkede Centre for Sustainable Business-kollega Anna Eitrem for en prat om bærekraftskommunikasjon. Anna tar doktorgrad på bærekraft i økonomisk styring, men har bakgrunn fra kommunikasjonsbransjen, og som gründer av magasinet Stoff, og har tenkt mer på bærekraftskommunikasjon enn de fleste. Vi snakker om Thon Hotels-bråket rundt pride-flagging og graver oss ned i problemene knyttet til rosavasking. Vi snakker grønnvasking og grønnhysjing, og de ulike kreftene som gjør det krevende å vite når man bør snakke høyt om bærekraft og når tiden er inne for å holde munn. Lars Jacob lanserer "den mest Centre for Sustainable Business-aktige måten å dø på", og Anna forteller om sine nylige erfaringer med el-fly. Sveinung lurer på hvordan best kommunisere rundt el-fly-satsing for å redusere folks frykt for teknologien. Vi snakker om CEOens rolle som bærekraftskommunikatør og diskutere oppsider og nedsider ved frittalende toppledere. Vi snuser på woke-begrepet, drar atter en gang til sørstats-USA, diskuterer utviklingstrekk i rammebetingelsene som påvirker hva man kan og ikke kan si om bærekraft, og er enige om at vi er heldige som kan stikke ned i korridoren og hente Anna for å undervise masterstudentene våre i bærekraftskommunikasjon.

      Episode 95

    Juni 12, 2023

#JP095: Kunstig intelligens og data-drevet innovasjon med Lars Rinnan

Vi gløtter inn i fremtiden i en prat med futuristen, CEOen, investoren og teknologen Lars Rinnan fra Amesto NextBridge. Sveinung innrømmer at han undervurderte internett i 1995, og vi spør oss om vi undervurderer eller overvurderer kunstig intelligens generelt og ChatGPT spesielt i 2023. Vi snakker om risikoene ved kunstig intelligens, hvordan teknologien bak ChatGPT egentlig fungerer, og hvordan bruke den best. Vi svinger innom sannsynligheten for at Jørgensen og Pedersen ender sine dager på jorden etter å ha blitt henrettet av en AGI-drevet armé av smarte roboter, men blir enige om å fokusere på oppsiden ved teknologien. Lars gir eksempler på positive samfunnsmessige ringvirkninger av kunstig intelligens, argumenterer for at data virkelig er i ferd med å bli den nye oljen, og diskuterer potensialet for å kutte CO2-utslipp i ulike bransjer ved hjelp av kunstig intelligens. Vi spoler frem til 2029, snakker om flyvende biler og drømmer om billig, 3D-printet kortreist mat. Vi snakker teknologioptimisme, bærekraftsoptimisme og menneskeoptimisme, og spør oss om vi er på vei inn i en "winner takes all"-verden.

      Episode 94

    Juni 05, 2023

#JP094: Bærekraftig mobilitet med Johan Gjærum

På en dag der Sveinung kom seg til kontoret ved en kombinasjon av jogging og el-sparkesykkel, tar vi en prat med Johan Gjærum, leder for strategi- og bærekraftsteamet til Ruter. Vi snakker om hvorfor Ruter snakker om bærekraftig bevegelsesfrihet heller enn bærekraftig mobilitet. Den mest bærekraftige reisen er jo den som ikke tas, men hvordan fungerer det i lys av forretningsmodellen til et selskap som Ruter, som tjener mer penger jo mer vi reiser? Vi dypdykker i teknologiske løsninger fra selvkjørende kjøretøy til AI-styrte rutesystemer, vi diskuterer hvorvidt det er individet eller systemet som er viktigst, og Sveinung spør om kompostering er en del av scopet til Ruter. Lars Jacob erklærer sin kjærlighet til trikken samtidig som han omtaler busser som "et sant lite helvete". Vi spør oss om Ruter burde drifte co-working-kontoret på Lørenskog, Johan foreslår at han kan få kjøpe seg nye joggesko på kollektivtransporten til jobb, Sveinung synes at Silicon Valley underleverer og vi snakker radikal innovasjon for mobilitetsløsninger og ikke-mobilitetsløsninger.

      Episode 93

    Mai 29, 2023

#JP093: Men hva skjer når reguleringene endelig kommer?

En ting vi har hørt næringslivsledere si i mange år er "La oss vente og se om reguleringene kommer". For hvorfor drive grønn innovasjon hvis det ikke er pålagt? Og nå lever vi en tid hvor det oppleves som det kommer bølge på bølge med reguleringer. I denne episoden snakker vi oss gjennom en rekke av disse utviklingstrekkene. Vi snakker om den nylige EU-bestemmelsen som gjør det ulovlig å kaste usolgt tøy. Vi kommer inn på de mange bærekraftsrelaterte reguleringene i Frankrike, fra engangsplast til matsvinn, og fra "right to repair" til det splitter nye forbudet mot korte innenriksflyvninger. Vi snakker åpenhetslov og miljøinformasjonslov. Vi mimrer tilbake til røykeloven og tiden da Sveinung hadde hår. Lars Jacob forteller om brødskiver med leverpostei på den gamle rockebaren Garage i Bergen, og enda eldre minner fra da røykeloven traff Ålesund sentrum sent på 90-tallet. Vi kikker i spåkulen med hensyn til hvilke andre miljøreguleringer som kan komme fremover, ler godt opptil flere ganger, og innrømmer gladelig at vi ikke kan så mye om juss.

      Episode 92

    Mai 22, 2023

#JP092: Rekrutteringsrådet spesial om bærekraftig rekruttering med Sverre Haugen og Ida Charlotte Fehn

I denne spesialepisoden reposter vi en episode av podcastserien "Rekrutteringsrådet" i regi av MeyerHaugen. Tema for samtalen er bærekraftig rekruttering, og vertene Ida Charlotte Fehn og Sverre Haugen utfordrer oss til å grave oss ned i hva bærekraft har med rekruttering å gjøre. Vi går inn i tematikken fra ulike vinkler. Vi spør oss om hvor bærekraftskompetansen finnes og hvordan identifisere den. Vi snakker om bedriftenes utfordring med å knytte til seg unge folk med bærekraftskompetanse og hvordan markedet for kompetanse endrer seg. Vi snakker også om bærekraftsutfordringer og -muligheter i rekrutteringsbransjen, og hva de samfunnsmessige fotavtrykkene til den bransjen kan være. Vi åpner opp om våre egne rekrutteringserfaringer og Sveinung forteller om marerittroller folk vil ha ham til å ta på seg. Vi er enige om at kombinasjonen høy lønn og mye frihet er bra.

      Episode 91

    Mai 15, 2023

#JP091: Bærekraftige bygg og livslang læring med Lars Erik Lund

Vi huket tak i vår gamle venn, Lars Erik Lund - konserndirektør for strategi og bærekraft i Veidekke, for en prat om bærekraftige bygg. Dette er en oppfølger til sist han besøkte oss, i episode #062 om mangfold, inkludering og verdiskaping. Vi snakker om Veidekkes arbeid med bærekraft over mange år, hvilke business case de ser i bærekraft og hvordan dette har endret seg over tid. Vi snakker om bærekraftige byggeplasser, det nye selskapet Veidekke Sirkulær og ulike modeller for salg av spunt (!). Sveinung reflekterer over å ha observert ombyggingen av det gamle Merino-bygget som pleide å huse NHH-lesesaler og -auditorier, og spør seg om vi noensinne kan få en ekte bærekraftig byggebransje. Lars Erik løfter blikket mot 2050, Lars Jacob drømmer om å treffe Lars Erik i en bar, vi snakker innovasjon og eksperimentering, og Lars Erik forteller om de flinke folkene på byggeplassen som impromptu eksperimenterer med grønnere løsninger. Mot slutten av samtalen kommer vi inn på Lars Eriks erfaringer som deltaker på Executive-programmet vårt "Sustainable Business Strategy". Vi spør oss hvordan siviløkonomutdanningen bør endres, Lars Erik forteller om gledene ved å være del av et Executive-program-fellesskap i bærekraftig business, Lars Jacob spør seg hva han egentlig drev med da han studerte til å bli siv.øk, og Sveinung har et svar på det spørsmålet. I samtalen om livslang læring kommer vi også inn på Lars Eriks andre roller i næringslivet, for eksempel i hans nye rolle som styreleder i UN Global Compact Norge.

      Episode 90

    Mai 08, 2023

#JP090: Hva skjer om de som ikke sorterer må betale?

Den nylige publiseringen av forskningsartikkelen vår "Resource Accounting for a Circular Economy" danner grunnlag for en samtale om hvorvidt regnskap kan redde verden, og hva som skal til for å lykkes med mer sirkulær ressurshåndtering hos avfallsselskapene. Vi forteller om seks års forsknings- og innovasjonssamarbeid med avfallshåndteringsselskapet BIR, og om hvordan vi brukte utrullingen av den såkalte "Pay As You Throw"-forretningsmodellen i Bergen og omegn som utgangspunkt for et naturlig eksperiment på kildesorteringen til husholdninger på vestlandet. Vi snakker om digitalisering og RFID-brikker, paracet og øksedrap, eneggede tvillinger og Super Mario Bros-aktige avfallssug-løsninger. Sveinung utfordres til kommunequiz, Lars Jacob verner seg mot kommunereformkritikk, vi snakker oss gjennom den eksperimentelle metoden, og forskjellen på kontrollerte felteksperimenter og naturlige eksperimenter, og vi banner fra oss allerede i episodens første minutt. Vi anbefaler øldrikking, snakker om avfallshåndtering på fotballstadioner og nikker tilbake til gamle gjester som Anders Waage Nilsen, Mari Larsen Sæther og Erik Osmundsen.

      Episode 89

    Mai 01, 2023

#JP089: Bærekraft i breddeidrett og toppidrett med Dag Vidar Hanstad

I episoden #JP030: Idrett og bærekraft, fortalte vi om et besøk til Norges Idrettshøgskole, hvor vi deltok på et seminar om idrett og bærekraft i regi av Professor Dag Vidar Hanstad. I denne samtalen med Dag Vidar, følger vi opp og snakker om bærekraft i både bredde- og toppidrett. Mange husker nok Dag Vidar som toppspiller i håndball, og han er nå professor i sport management. Vi snakker om den nylige boken hans, Idrett og bærekraft, og hvordan han jobber med studenter på idrettsfeltet for å gi dem kompetanse på bærekraft. Vi reiser fra Søre Ål til VM i Qatar, vi hopper fra doping i idretten til kjønnsbalanse, Sveinung gjør seg morsom på bekostning av skiidretten, og Lars Jacob forteller om erfaringer fra barnefotballcup i regi av IL Sandviken. Vi trekker linjene fra mega-sportevents og Norseman Triathlon til håndball i gamle dager. Vi stiller lange spørsmål og tenker høyt, vi trekker ut idrettslerretet enda mer enn før, og gleder oss til forskningsprosjektet vårt i fotballen, som rulles i gang i disse dager.

      Episode 88

    April 24, 2023

#JP088: Kraften i forretningsmodellen

Vi blir aldri ferdig med å snakke forretningsmodeller, så da en Executive-student ba oss grave dypere i forretningsmodellen, kastet vi oss med hodet først inn i studio. Vi forklarer hva vi mener med at forretningsmodeller er aktivitetssystemer som går langt utenfor bedriftens grenser. Vi snakker om og spoiler mye av handlingen til "The Playlist" - Netflix-serien om Spotify, og vi ser hele serien som en historie om forretningsmodellinnovasjon. Vi snakker VHS-filmer og tilbakespolingsgebyrer, vi snakker om forretningsmodeller i den sirkulære økonomien, og forretningsmodeller i pornobransjen. Sveinung mobber Lars Jacob for å dosere over bøker han ikke har lest. Vi jazzer over forretningsmodellklassikere fra Amit, Zott og Massa, og Sveinung prøver å oversette "someone's gotta pay someone for something" til sunnmørsdialekt. Det snakkes på pen vestkantøstlandsk, det nerdes over forretningsmodelldefinisjoner, og vi ler mye og lenge.

      Episode 87

    April 17, 2023

#JP087: Et sirkulært økosystem for fashion med Sara Mahdavi

Sirkulærøkonomien er i ferd med å få fotfeste i klesindustrien, og i denne episoden snakker vi med Sara Mahdavi, gründeren bak Repasdo. Hun og kollegene forsøker å bygge en plattform som muliggjør mer sirkulær klesproduksjon, -forbruk og -gjenbruk. Teknologen Sara forteller om den faglige bakgrunnen som har satt henne i stand til å bygge en slik plattform. Vi snakker om hva slags økosystem og allianser som er nødvendige for å få sirkulær fashion til å bli en virkelighet. Lars Jacob drømmer om å starte #Bærekraftseventyr-merchbutikk, vi snakker om sirkularitet i lær og skinn, og vi kommer flere ganger inn på skalerbarheten til en plattform av denne typen. Sara forteller om Sisters in Business og klesreparasjon, vi snakker om små svenske klesmerker, Sveinung fremsnakker Innlandet, og utfordrer Sara til en investorpitch.

      Episode 86

    April 12, 2023

#JP086: Greenpod spesial med Liv Hege Seglsten

Vi reposter en episode av Greenpod-serien, hvor vi var gjester hos vår gamle venn Liv Hege Seglsten, som er sjef for forretningsutvikling i Greenstat. Episoden var del av en trilogi av episoder om bærekraftige forretningsmodeller, så vi følte oss hjemme fra første stund. Vi snakker om bærekraftige og ubærekraftige forretningsmodeller, vi tar en langt tilbakeblikk på veien fra ansvarlige forretningsmodeller til bærekraftige forretningsmodeller, og vi går inn i dette med like deler optimisme og pessimisme. Liv Hege og Sveinung diskuterer hvorvidt det er sært å være veganer og ta bussen, Lars Jacob gir et dystert blikk på slaveøkonomien, vi snakker om hvorfor forretningsmodellblikket er så viktig for bærekraftsfolk, og vi diskuterer lederens rolle i bærekraftig forretningsmodellinnovasjon. Liv Hege har nærlest vår gamle bok "Ansvarlig og lønnsom", vi snakker problemformulering, toget fra London til Paris, etikkens plass i bærekraften, leter etter lysglimt i nåtidens økonomi, og Lars Jacob gir fjelltips i Møre og Romsdal.

      Episode 85

    Mars 03, 2023

#JP085: Sirkulære forretningsmodeller med Preben Carlsen

Vi tar en prat med seriegründer Preben Carlsen, som mange husker som Trigger-sjef. Vi snakker med ham om de mange sirkulære forretningsmodellene han har lansert i nyere tid. Det bringer oss innom sirkulære kontormøbler fra GoGood, sirkulært sportstøy i GoodSports og hytter av restmaterialer i Pakt. Vi dykker ned i forretningsmodeller som aktivitetssystemer, snakker gjenbrukbare sexleketøy, diskuterer hvilke produkter som egner seg best til leiemodeller, og snakker om emosjonell energi i forretningsmodellinnovasjon. Lars Jacob frykter at barnevernet hører på, vi svinger innom Stranger Things, og diskuterer om det modigste Preben har gjort i nyere tid er å starte et medieselskap. Slik lander vi praten ved å dvele over Switch, som skal tilby menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem. 

      Episode 84

    Mars 27, 2023

#JP084: Vegetarentusiasme, bærekraft og grønne influencere med Hanne-Lene Dahlgren

Vi får besøk av Hanne-Lene Dahlgren - vegetarentusiast, influencer, kokebokforfatter, prisvinnende grønn influencer og datahode med bakgrunn fra Google. Vi snakker vegetarmat og kundepraksisene knyttet til å omfavne en vegetarlivsstil. Sveinung legger seg på hoggestabben, og forteller om erfaringer med både kjøtt og vegetar. Hanne-Lene forteller om hvordan erfaringene hennes som dataanalytiker i Google påvirker måten hun lever ut rollen som grønn influencer på. Vi snakker om viktigheten av at influencere bruker rollen sin til å gjøre grønne livsstiler mer attraktive, og kommer igjen inn på det evige spørsmålet om hvorfor bærekraft er så upopulært. Vi diskuterer barrierene for at grønne livsstiler generelt og vegetarisk livsstil spesielt blir utbredt, vi snakker om bedriftenes insentiver til å fremme vegetariske alternativer, og spør oss om hva skal til for å akselerere denne utviklingen. Vi trekker paralleller til elbiler og klær, vi får vann i munnen av lasagne, mimrer om kjøttbonanza i Brasil og snakker om bærekraftspopulisme, basert på vår nylige kronikk i Teknisk Ukeblad.

      Episode 83

    Mars 20, 2023

#JP083: Bærekraft i bygg og by spesial med Anne Sofie Bjelland

Denne spesialepisoden er en republisering av en episode hvor vi gjestet podcastserien "Bærekraft i bygg og by". Podcastvertinne Anne Sofie Bjelland, som er tilknyttet Institutt for byggfag ved Høgskolen på Vestlandet, får oss umiddelbart til å føle oss hjemme med en god gammeldags "Hallaien!" Vi snakker om grønn og brun vekst, trekker forretningsmodellen opp av hatten for å snakke om aktivitetssystemer i byggenæringen. Vi snakker gjenbruk i bygg, svinger innom Nordic Circles, snakker om de store endringene byggenæringen står overfor, og nevner spunt opptil flere ganger. Sveinung foreslår å ta mer tran, og Lars Jacob snakker om hvor innovasjon starter, men hvor krevende det likevel er. Vi snakker sirkulærøkonomi og CO2, business og vekst, og har det jevnt over veldig hyggelig.

      Episode 82

    Mars 13, 2023

#JP082: Klatring, kjønn og klima med Kristin Harila

Vi får besøk av en ekte eventyrer! Kristin Harila har blitt verdenskjent for forsøket på å bestige verdens 14 høyeste fjell raskest i historien. Pandemien gjorde at hun ble hindret etter 12 gjennomførte fjell, men nå tar hun fatt på alle 14 igjen. Vi snakker med henne om hvordan det føles å være 8000 meter over havet, perspektivene hennes på klima og natur, og historiene hun kan fortelle fra sine mange eventyr. Med utgangspunkt i en nylig sak om henne i New York Times, snakker vi om kjønnsutfordringer i klatresporten, og sammenligner med tiden hennes som toppleder i Skeidar. Vi snakker om Mesternes Mester og Yvon Chouinard fra Patagonia, diskuterer hvorvidt utsikten fra toppen av et fjell ser annerledes ut under tidspress, drøfter hvilke budskap Kristin kan bruke plattformen sin til å formidle, og spør oss om det er klokt å ta med en mannlig kameramann til fjells. Kristin forklarer risikoene man møter på vei opp fjellene, og forklarer hvordan reisene legges opp. Til slutt spør vi oss hva man gjør etter å ha satt en slik verdensrekord, Sveinung kikker inn i spåkulen og vi ønsker Kristin lykke til på eventyr!

      Episode 81

    Mars 06, 2023

#JP081: Bærekraftig fotball med Einar Håndlykken fra Odds Ballklubb

Einar Håndlykken er daglig leder i Odds Ballklubb – eliteserieklubben som har satt seg som mål å bli Norges mest bærekraftige fotballklubb. Vi snakker om hva det innebærer i praksis, hva Odd allerede har gjort for å ta skritt i bærekraftig retning, hvem de samarbeider med, og hvorfor de er så opptatt av god gammeldags business. Vi snakker om hvor sinna folk blir når de ikke får is en varm sommerdag, snakker om balansegangen mellom konkurranse og samarbeid klubbene imellom, vi nikker til veganeren Hector Bellerin, klimaaktivisten Morten Thorsby og bærekraftspionerene i fotballklubben Forest Green Rovers. Einar forteller om mulighetene og utfordringene knyttet til å mobilisere spillerne, vi snakker om sosiale avtrykk knyttet til inkludering og breddefotball, vi dytter Einar ned en "trip down memory lane" med hensyn til bakgrunnen hans som miljømann i Natur og ungdom, Bellona og Zero, og vi kommer nok en gang tilbake til det gamle spørsmålet om hvorfor bærekraft er så upopulært. Vi kikker inn i spåkulen og snakker om fremtidens bærekraftstiltak i fotballen, spør oss om Bodø ligger urettferdig langt unna resten av fotballbyene i landet, og gleder oss over at vi får vie en hel episode til fotball.


Share by: