Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen

PODCAST EPISODER

      Episode 40

    Januar 31, 2022

#JP040: Hvorfor bærekraft trenger prosjektledelse med Torgeir Skyttermoen

Hva er vel bærekraftig business om ikke vår tids viktigste prosjekt, og i denne episoden snakker vi med Torgeir Skyttermoen fra OsloMet, som er ekspert på verdiskapende prosjektledelse. Vi snakker om hvordan prosjektledelse kan være med på å fremme bærekraftig verdiskaping, hvorvidt enhver bærekraftsansvarlig også er en slags prosjektleder, styrkene og utfordringene ved å prosjektorganisert bærekraftsarbeid, og forskjellen på bærekraftsprosjekter og andre prosjekter. Sveinung argumenterer for at Torgeir ble lykkeligere av å gå over fra administrativ til vitenskapelige stilling, vi deler inn Torgeirs bøker om prosjektledelse i de som kan og de som ikke kan brukes som drapsvåpen, vi fremsnakker Digital Norway sin nye veiviser i prosjektledelse som vil være tilgjengelig for alle, og vi snakker om våre felles grønne innovasjonsprosjekter i samarbeid med bedrifter som Orkla og Carrot.

      Episode 39

    Januar 24, 2022

#JP039: Hvor er bærekraftig business på vei med Andreas Friis fra S-HUB

Vi får besøk av Andreas Friis, grunnlegger og adm.dir i Sustainability Hub, for en prat om hvor bærekraftig business i Norge befinner seg i dag og hvor det er på vei. Han forteller om innsiktene fra State of Sustainability-rapporten, slår et slag for en mer offensiv tilnærming til bærekraft, minner oss på femårsjubileet til RESTART-boken, og snakker om kunnskapsbehovet i næringslivet. Vi snakker om regenerativ business, vesentlighet, bærekraft i matbransjen og mye mer. Dessuten har vi fått ny jingle og hilser til en lytter som er glad for alle fotballreferansene i bærekraftseventyr.

      Episode 38

    Januar 17, 2022

#JP038: Data-drevet sirkulærøkonomi med Mari Larsen Sæther

Mari Larsen Sæther er forretningsutvikler i avfallsteknologiselskapet Carrot (tidligere WasteIQ) - en av bedriftspartnerne i forskningsprosjektet vårt #sustainX. Hun var tidligere forskningsassistenten vår, og har også bakgrunn som gründer med sitt eget selskap Lett på kroken, som produserer kroker til bruk på avfallsspann. Dette og mye mer gjorde at hun ble nominert som en av Dagens Næringslivs ledestjerner i 2021. Vi snakker om Carrots teknologiske løsninger for næringsmarkedet, forskningsprosjektet vårt på "Det avfallsfrie kjøpesenteret", hvordan det er å være en ung økonom i avfallsbransjen, behovet for data for å lykkes med sirkulærøkonomiske løsninger og mye mer. Dessuten gratulerer vi Sveinung med dagen og har gjemt en bursdagsgave til ham helt til slutt i episoden.

      Episode 37

    Januar 11, 2022

#JP037: ESG og I

Vi hopper rett i alfabetsuppen og tar en prat om hvordan du ikke kan stave ESG uten I. Med andre ord: skal du ta environmental, social og governance-faktorer på alvor, kommer du ikke unna spørsmål knyttet til innovasjon generelt og forretningsmodellinnovasjon spesielt. Vi peker tilbake til tidligere samtaler vi har hatt om ESG, vesentlighet og bærekraftig finans, og argumenterer for hvorfor investorer og andre interessenter bør være (enda) mer opptatt av tegn på innovasjonsvilje og -evne når de skal vurdere bedrifters ESG-prestasjoner. Vi snakker om Value Reporting Foundations bærekraftsdimensjoner, snakker om innovasjon i consumer goods, øl- og vinmarkedene, og gjør lytterne våre oppmerksom på at epostadressen eventyr@jorgensenpedersen.no har vært ute av drift - men nå er den på beina igjen! Send gjerne mail og still spørsmål som vi kan ta opp i en episode. Du kan også sende oss spørsmål som en lydfil ved å bruke denne linken: https://sayhi.chat/eventyr

      Episode 36

    Januar 3, 2022

#JP036: Grønn innovasjon og grønne investeringer med Erik Osmundsen

Da vi første gang traff Erik Osmundsen, var han konsernsjef i Norsk Gjenvinning og stod midt i en stormfull omstilling av virksomheten. Det er startpunktet for samtalen vår, som tar for seg både den typen grønn innovasjon Erik ledet i Norsk Gjenvinning og de typene grønne investeringer han nå foretar som partner i investeringsselskapet Verdane. I samtalen med Erik snakker vi om hva som skal til for å lykkes med grønn omstilling, om det er lettere eller vanskeligere å drive grønn innovasjon i selskaper som står i en krise, hvilke teknologier og forretningsmodeller som er mest attraktive for grønne investorer om dagen, hvordan norsk bærekraft blir tatt imot når Erik besøker sin alma mater Harvard Business School for å fortelle om Norsk Gjenvinning-caset, og hva som er etikkens plass i bærekraftsinnovasjon.

      Episode 35

    Desember 27, 2021

#JP035: Fra matsvinn til matredding med Mette Nygård Havre

Vi får besøk av den vaskeekte grønnfluenceren Mette Nygård Havre - kvinnen bak "Spis opp maten", fenomenet "Best før, ofte god etter", og frontfigur i en folkebevegelse for matredding. Vi snakker om Sveinungs erfaringer med både matsvinn og matredding, siterer Homer Simpsons matfilosofi, diskuterer husholdningenes og bedriftenes roller i å hindre matsvinn, lærer at det er noe som heter spaghetti-muffins og får Mettes oppdaterte tall på hvordan Norge ligger an for å nå bærekraftsdelmål 12.3. Dessuten snakker vi om atferdsmessige barrierer, teknologiske løsninger, sirkulærøkonomi, kulturforskjeller og om vi er midt i et generasjonsskifte i favør av mer bærekraftige livsstiler.

      Episode 34

   Desember 20, 2021

#JP034: La oss snakke om Sustainable Business Strategy med Tore Hillestad

I denne spesialepisoden, etterspurt av mange lyttere, slår vi til med god gammeldags "content marketing". For mange av dere har bedt oss om å fortelle mer om Executive-mastermodulen vår - Sustainable Business Strategy, et ettårig deltidskurs på NHH Executive. I det vi nærmer oss avslutningen av første kull, inviterer vi NHH Executive-direktør Tore Hillestad til en prat om kurset - innholdet, opplegget, opptakskravet og hva man kan forvente seg som deltaker. Vi snakker også om den blodferske muligheten til å bygge sammen moduler fra NHH Executive til en Executive master i ledelse. For mer informasjon om Sustainable Business Strategy - se https://www.nhh.no/en/executive/andre-executive-studier/sustainable-business-strategy/, hvor du også finner kontaktinformasjon til Lone Haugsvær, som kan besvare spørsmål.

      Episode 33

   Desember 13, 2021

#JP033: Ubærekraftige forretningsmodeller

Vi går oss rett inn i navnetrøbbel i starten av episoden, for hva er det motsatte av bærekraftige forretningsmodeller? Ikke-bærekraftige? Bare kraftige? Eller ubærekraftige forretningsmodeller? Vi går for sistnevnte, og med bakgrunn i en studie av vår gode kollega Nancy Bocken, utforsker vi ulike bransjers ubærekraftighet og hva som kan gjøres med den. Inspirert av et spørsmål fra Anne Hasselgreen i Bouvet tar vi en svingom inn i en nylig Harvard-studie som viser at brune selskaper er overrepresentert i statistikken over grønne patenter. Kanskje vil de brune selskapene bli overraskende motorer i det grønne skiftet? Ellers er vi innom alt fra bygg og anlegg, fast-moving consumer goods, finans, klesbransjen og mer enn vi trodde vi skulle rekke på drøye 45 minutter.

      Episode 32

   Desember 05, 2021

#JP032: Bærekraft og tillit med Siv Skard

I denne episoden kommer vår gode kollega Siv Skard tilbake til bærekraftseventyr for en samtale om bærekraft og tillit. Utgangspunktet er en nylig publisert forskningsstudie, hvor vi har sett på sammenhengen mellom bedrifters bærekraftsforbedringer og hvordan kunder oppfatter dem med hensyn til innovasjonsevne og tillitsverdighet. Siv forteller om de tre dimensjonene som utgjør tillit, vi diskuterer hvordan tillit bygges og hvordan den kan repareres. Vi snakkes om SK Brann sin oppoverbakke med å gjenoppbygge tillit i samfunnet, vi mimrer tilbake til sunnmørsk møbelbransje på 80-tallet og kaster ball med Volkswagen, Equinor, hoteller og kosmetikkbedrifter. Til slutt minnes vi vår gode kollega Harald Grimen og hans treffende perspektiver på tillit.

      Episode 31

   November 28, 2021

#JP031: Bærekraftig finans og Gi gaven videre med Aksel Mjøs

En sauebonde med doktorgrad i finans og bakgrunn fra City i London, målmann og internasjonalist, filantropigründer og sentral innenfor bærekraftig finans: vår gode kollega Aksel Mjøs er gjest i dagens episode. Vi dypdykker i historien til bærekraftig finans, diskuterer ESGens rolle i verdsetting og andre områder av finansfaget. Vi diskuterer om bærekraftig finans er paradoksalt eller selvsagt, om EUs taksonomi ønskes velkommen av finansfolket, om finansforskerne har enda blåere dresser enn oss andre blåruss og får høre om Aksels og kollegers nye bok om ESG i verdsetting. Til slutt forteller Aksel om historien bak "Gi gaven videre", filantropiselskapet han har gründet sammen med konen Kari, med PwC, Sopra Steria, Sparebanken Vest og flere aktører med på laget.

      Episode 30

   Oktober 27, 2021

#JP030: Idrett og bærekraft

En invitasjon til Norges Idrettshøyskole for å snakke om idrett og bærekraft, ga oss inspirasjon til en podcastsamtale om samme tema. Vi tar for oss de store og små, positive og negative, globale og lokale, fotavtrykkene til idretten. Vi snakker om Erling Braut Haaland og Morten Thorsby, eks-misbrukere som driver klatresenter og likestillingskrangel i garderobene til IL Sandviken. Vi ser på forretningsmodellinnovasjonene til Bislett Games og verdens mest bærekraftige fotballklubb Forest Green Rovers. Lars Jacob røper sin kjærlighet for veganer-høyrebacken Hector Bellerin, mens Sveinung får snakke enda mer om tennis og bærekraft.

      Episode 29

   Juli 15, 2021

#JP029: Bærekraftig business i SDGenes tid med Kim Noguera Gabrielli

Kim Noguera Gabrielli, administrerende direktør i UN Global Compact, besøker oss for en samtale om hvordan UN Global Compact og bærekraftsmålene har påvirket bærekraftig business de siste årene. Vi snakker om sammenhengen mellom FNs tiltak og virkemidler og andre parallelle utviklingstrekk på nasjonalt og internasjonalt nivå, Kim deler innsikter fra den blodferske bærekraftsmeldingen som regjeringen offentliggjorde samme dag innspillingen fant sted, og vi spør oss hva som blir neste skritt etter SDGene skal ha blitt nådd i 2030.

      Episode 28

    Juni 28, 2021

#JP028: Solenergiklyngen spesial med Benjamin Myklebust Rød

Denne spesialepisoden ble opprinnelig spilt inn til Solenergiklyngens podcast og er repostet som bærekraftseventyr med tillatelse fra Solenergiklyngens podcastgeneral Benjamin Myklebust Rød. Vi snakker med Benjamin om forretningsmodeller i solenergibransjen og diskuterer hvordan selv en bransje som lever av å selge grønne produkter og tjenester trenger en bærekraftig forretningsmodell. Vi snakker om forretningsmodeller for ulike typer aktører, diskuterer fremveksten av "...as a service"-forretningsmodeller i solenergibransjen, og dypdykker i hvilke bærekraftsindikatorer SASB vurderer som vesentlig for solenergibransjen. For mer solenergipodcast, sjekk solenergiklyngen.no/podcast.

      Episode 27

     Juni 15, 2021

#JP027: Bærekraft i styrerommet

To møter med to ulike styrer i store norske virksomheter, inspirerte oss til en samtale om et tema vi er veldig opptatt av: styrets rolle i bærekraftsarbeid. Vi diskuterer fremveksten av bærekraftstemaer i styresaker, den relative mangelen på bærekraftskompetanse i norske styrer, vi deler erfaringer fra egne styreverv i bedrifter som Vinmonopolet, Bright Products, Hy5 og Nordic Circles, og diskuterer hvordan styret kan ta lead på å fremme bærekraft i alle slags virksomheter.

      Episode 26

      Mai 20, 2021

#JP026: Grønn kundeatferd med Siv Skard

Vi får besøk av en av våre nærmeste samarbeidspartnere, NHH-forskeren Siv Skard, som er ekspert på grønn kundeatferd, tidligere landslagsspiller i fotball og all-round high performer. Vi snakker om muligheter og utfordringer knyttet til bærekraftig kundeatferd, hvorvidt bærekraft er en fordel eller en ulempe fra kundens perspektiv, om det er mulig å dulte kunder i grønnere retning, og vi deler innsikt om forskningen vår på grønn kundeatferd. Dessuten sniker det seg inn en rekke fotballmetaforer, Sveinung forteller om livet med en chihuahua, vi spør om du ville brukt bærekraftig antibac under en pandemi, og spør oss hvorvidt Morten Thorsby og hans bærekrafts-Champions League kan gjøre bærekraft enda mer populært.

      Episode 25

      Mai 12, 2021

#JP025: Nordic Circles - fra fregatt til fiskehotell med John Jacobsen og Fredrik Barth

Vi klarer ikke dy oss for å fortelle om selskapet Nordic Circles, som vi har vært med å starte sammen med en gjeng arkitekter, ingeniører, advokater, strateger og fritenkere. Selskapet skal oppsirkulere gamle skip og oljerigger til bærekraftige bygningsmaterialer. I forbindelse med at det nye produktet Superdocks er lansert - et fiskehotell i oppsirkulert stål som fungerer regenerativt for livet under vann der byen møter havet - tar vi en prat med et par av våre medgründere, John Jacobsen fra Willder og Fredrik Barth fra Vill. Vi snakker Helge Ingstad, gamle ferger, hvordan man setter sammen et bra band, markedet for oppsirkulert stål, hvorvidt fisker er opptatt av design, og vi gir tips om hvordan tegne en skilpadde.

      Episode 24

      April 28, 2021

 #JP024: Omsider en RESTART

En rekke lyttere har spurt oss hvordan vi har kommet oss forbi 20 episoder uten ennå å ha snakket om RESTART-rammeverket fra bøkene våre. I denne episoden introduserer vi derfor akronymet RESTART, hvor hver bokstav dekker et av syv utviklingstrekk i bærekraftig forretningsmodellinnovasjon. Vi snakker om musikkbransjen, den europeiske superligaen, trekker linjene tilbake til tidligere episoder om sirkulærøkonomi, tjenestebaserte forretningsmodeller og restavfallsfrie kjøpesentre. Dessuten lover vi en fremtidig episode om prosessmodellen RESTARTeren!

      Episode 23

      April 7, 2021

#JP023: Den sirkulære byen med Stina Ellevseth Oseland

Fremtidens byer skal være betydelig mer sirkulære og det innebærer betydelig omstilling. Vi tar en prat med Stina Ellevseth Oseland, nyansatt klimadirektør i Bergen kommune, om den nye rapporten "Sirkulære Bergen" - en mulighetsstudie av Bergens sirkulære potensial. Vi snakker om hva som kjennetegner den sirkulære byen, barrierene for å lykkes med en slik omstilling, hva vi kan lære av røykeloven og vaneendringer, om det er mulig å lage sirkulære småbyer og bygder, og avslutter med en tidsmaskinreise.

      Episode 22

      Mars 31, 2021

 #JP022: Sosialt entreprenørskap med Katinka Greve Leiner

Sosialt entreprenørskap blir stadig mer utbredt og stadig viktigere, i møte med de mange samfunnsmessige problemene både i Norge og i verden for øvrig. Vi møter Katinka Greve Leiner, direktør i Ferd Sosiale Entreprenører, for en prat om fenomenet sosialt entreprenørskap, hvorfor personer med Asperger er særlig godt egnet til å jobbe som IT-konsulenter, hva Johan H. Andresen jr lærte av gatefotball, og fordelene og ulempene med å anvende businesslogikk på velferdsfeltet.

      Episode 21

      Mars 24, 2021

#JP021: Kraften i impactinvesteringer med Cilia Holmes Indahl

Penger beveger verden og impactinvesteringer er en viktig del av kapitalens bidrag til å dytte verden i en mer bærekraftig retning. Cilia Holmes Indahl, direktør i EQT Foundation, blir med på bærekraftseventyr for å fortelle om arbeidet deres med å investere for samfunnsmessig og miljømessig impact. Vi snakker om mygg og malaria, egenskapene ved vellykkede impactinvestorer, hvordan måle påvirkningen slike investeringer har og hvor feltet er på vei.

Share by: