Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen

PODCAST EPISODER

      Episode 80

    Februar 27, 2023

#JP080: Green glam, grønn fashion og bærekraftig livsstil med Ada Martini Strøm

Ada Martini Strøm er forfatter av boken "Green Glam: Kunsten å leve grønt og beholde stilen samtidig". Hun er også modell med erfaring fra Paris, London, Tokyo og New York, greenfluencer og klimaaktivist. Sammen med Ada graver vi oss ned i sammenhengen mellom mote og bærekraft. Ada tar oss 13 år tilbake i tid, da sosiale medier ennå ikke hadde transformert motebransjen, og forteller om eksplosjonen i antall plagg som pushes fra de ulike motehusene. Vi snakker om forskjellene mellom high fashion og ultra-fast fashion, og undrer om det kan finnes en fremtid hvor motehusene i stedet selger oss færre plagg, men plagg som varer. Ada forteller om det radikale grepet hun har tatt, knyttet til å stille miljøkrav til motehusene hun jobber for, og vi spør oss hvor mange brands som kommer gjennom nåløyet, og om Comme des Garcons er flinkere enn Topshop. Vi diskuterer hva Ada legger i begrepet Green Glam, og de underliggende psykologiske behovene mote dekker for folk. Ada gir konkrete råd til hvordan motvirke overforbruk, fremsnakker Eftir i Oslo og Remake Our World. Vi snakker gjenbruk, second-hand og leiemodeller for klær, Sveinung spør seg om han går ofte nok på party, Lars Jacob tar på seg den tøffe jobben med å ta en tur til Paris, og Sveinung spør Ada om råd til gode spørsmål å stille til et internasjonalt klesmerke vi snart skal intervjue på en scene nær deg. Dessuten fikk hunden til Ada møte hunden til Sveinung, men det kom dessverre ikke med på opptaket, så vi ble enige om at vi må fortsette praten ved en snarlig anledning.

      Episode 79

    Februar 20, 2023

#JP079: Kan teknologi løse matsvinnproblemet? med Charlotte Aschim

Matsvinn er et gigantisk bærekraftsproblem, og vi tar en prat med Charlotte Aschim, gründer og CEO i TotalCtrl. Vi snakker om skalaen på matsvinn og matkastingsproblemet, fra gårdbrukeren via logistikk og salg og servering, og helt frem til sluttbrukerens søppelbøtte. Charlotte forteller om TotalCtrl sin teknologiske løsning for hoteller, sykehjem, barnehager og andre som forsøker å kutte matsvinnet. Sveinung krasjer en drone i et tre før han drukner den, vi snakker om Charlottes overraskende faglige bakgrunn, vi forteller om hotelldirektører med vilje til å kutte matsvinnet, og vi snakker sirkulærøkonomi - til ingens overraskelse. Vi trekker linjer fra TotalCtrl sin forebyggende løsning til andre aktører i økosystemet for matsvinnløsninger, slik som Kezzler, Farmforce, Too Good to Go og Invertapro. Sveinung snakker ned kokkekunstene sine, Lars Jacob mistenkes for å ha sovet i timen, vi kikker inn i både den forretningsmessige og teknologiske spåkulen, og vi drømmer om eksperimentering med matsvinnsdata.

      Episode 78

    Februar 13, 2023

#JP078: Bærekraftig idrettsbusiness med Steinar Hoen

Tidligere høydehopper og økonom Steinar Hoen har ledet an i idretts-Norges arbeid med bærekraft, som stevnedirektør på Bislett Games og daglig leder på Bislett stadion. Vi snakker med ham om reisen fra tiden der stevnet het ExxonMobile Bislett Games til dagens situasjon hvor Bislett Games regnes som et av de mest bærekraftige idrettsstevnene i verden. Han forteller om alle partnerne som skulle til for å sikre grønn transport, satsingen på solcelleanlegg for å sikre grønn energi til anlegget, og samarbeidet med Norsk Gjenvinning og Revise for å øke sorteringsgraden både under stevnet og i daglig drift på stadion. Vi trekker linjene til bærekraftssatsinger i fotball og andre idretter, diskuterer skaleringsproblemet knyttet til enda større stadioner, gleder oss over de kostnadsbesparende effektene av bærekraftstiltakene på Bislett, og snakker om den nye avfallsstasjonen på Bislett stadion, som helst skal være like ren og pen som et sykehusrom. Vi snakker om bærekraftsentusiasme, elbiler som ser ut som virkelige biler, utfordringene med å få 250 idrettsutøvere gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen og japanske supporteres tribuneoppførsel.

      Episode 77

    Februar 06, 2023

#JP077: Etikk og økonomi med Joel Berge

Vi kaster oss inn i skjæringspunktet mellom etikk og økonomi sammen med vår gode kollega Joel Berge, som er postdoktor ved Norges Handelshøyskole. Vi snakker om den atferdsøkonomiske forskningen hans på hva som gjør folk mer tilbøyelige til å lyve eller mer generelt opptre uetisk på arbeidsplassen. Vi graver oss ned i en nylig kronikk han skrev i Dagens Næringsliv om hva som påvirker folks moralske atferd i næringslivet og diskuterer både individuelle og kontekstuelle faktorer som spiller inn. Joel forteller om inspirasjonen fra «Men without Chests»-perspektivet til C.S. Lewis, og hva den har lært ham om lederes ansvarsfølelse og -evne. Lars Jacob trekker linjene tilbake til Albert Banduras klassiske bok “Moral Disengagement: How People Do Harm and Live with Themselves”. Joel forteller om konkrete avveininger mellom etikk og lønnsomhet og forteller om hvordan økonomistudenter resonnerer rundt disse, og vi diskuterer hva det forteller oss om økonomisk beslutningstaking. Til slutt snakker vi om Joels nylige DN-kronikk med kollega Kenneth Fjell om det de kaller «Handelshøyskoleeffekten». Dette er basert på en studie av Daron Acemoglu og kolleger, som viser at bedrifter som ansetter ledere med handelshøyskoleutdannelse over tid får reduksjon i ansattes lønninger når man sammenligner dem med tilsvarende bedrifter med en leder uten slik utdannelse. Joel spør seg om dette kanskje er i endring, i lys av endringene i handelshøyskoleutdanningene i nyere tid. Vi snakker om Adam Smith og Walt Disney, etikk og skjønnhet, Milton Friedman og Joels lesning av Lars Jacobs doktorgradsavhandling om moralsk sensitivitet i business.

      Episode 76

     Januar 30, 2023

#JP076: Fra plasthval til på(fyll) med Bård Bringsrud Svensen

De siste fire årene har vi jobbet tett sammen med Bård Bringsrud Svensen i forsknings- og innovasjonsprosjektet #sustainX. Da prosjektet startet var han sustainability innovation manager i Orkla Home & Personal Care, men han har nå gått over i rollen som COO i det nystartede selskapet på(fyll), som Orkla har startet sammen med Æra Strategic Innovation og Bakken og Bæck. Vi snakker oss gjennom historien fra batman-telefonen ringte på Orkla-kontoret da plasthvalen hadde strandet på Sotra, via en serviett full av forretningsmodell-scenarier til det nystartede selskapet og tjenesten de tilbyr. Vi diskuterer skaleringsmuligheter og -utfordringer, vi snakker om å drive innovasjonsarbeid i store kontra små selskaper, og vi snakker om utfordringene knyttet til å "strømme" såpe. Sveinung forteller om det fantastiske huset Niels Bohr bodde i etter han fikk Nobelprisen, vi snakker om forskjellene på havregryn-som-en-tjeneste og champagne-som-en-tjeneste, og vi får høre om de tidligere erfaringene på(fyll)-teamet har fått etter lansering.

      Episode 75

     Januar 23, 2023

#JP075: Kjernekraft og bærekraft med Sunniva Rose

Det er mange som kjenner Sunniva Rose, enten som kjernefysiker, rosablogger, forsknings- og vitenskapsformidler eller som forfatter av boken "Vi er stjernestøv". I tillegg til dette, er hun kommunikasjonsdirektør i Norsk kjernekraft AS, og vi tar en prat med henne om kjernekraft og bærekraft. Vi må starte på begynnelsen, for to bedriftsøkonomer vet jo ikke forskjellen på atomer, becquerel og sievert - i alle fall ikke Lars Jacob. Vi reiser fra Tsjernobyl til Fukushima, vi snakker om de digre kjernekraftverkene, og de som er så små at de kunne vært puttet inn i en fotballstadion. Vi gjør det dårlig på energiquiz, og snakker om radioaktiviteten i bananer, sengepartneren din og det norske grunnfjellet. Sunniva gir oss en innføring i passive og aktive sikkerhetssystemer for å gjøre kjernekraft trygt, vi snakker om ESG i kjernekraft, ulike typer miljøinngrep for ulike energiformer, og Sveinung tilbyr både norsk kjernekraftbransje og norsk vindkraftbransje å bygge ut i hagen hans. Vi lærer om hvordan radioaktivt avfall graves ned, mimrer om James Lovelock og stiller et spørsmål fra en kollega på NHH om tidslinjen frem til det første kjernekraftverket kan være på beina i Norge.

      Episode 74

     Januar 16, 2023

#JP074: Mennesket og naturen med Anders Waage Nilsen

Da vi kom over artikkelen "Vi er natur" av vår gode venn Anders Waage Nilsen, inviterte vi ham til en prat om ideene i artikkelen. Etter en reise til en nordnorsk øy for å studere tibetansk buddhisme, fikk Anders en oppvåkning knyttet til sammenhengen mellom mennesket og naturen, og han forteller om ideene i artikkelen og hvor de kommer fra. Vi snakker om den buddhistiske økonomien og trekker paralleller til arbeidene til våre gode venner og kolleger Laszlo Zsolnai, Knut J. Ims og Ove D. Jakobsen. Vi snakker "small is beautiful" à la E.F. Schumacher og skillet mellom mekanistiske og organiske verdensbilder à la Alfred Whitehead - begge deler med referanse til poenger i Anders sin artikkel. Vi diskuterer hvorvidt global transformasjon av økonomi og samfunn krever "inner work", i tråd med ideene til Joana Breidenbach. Sveinung peker tilbake til Jared Diamonds "Collapse" og spør seg om vi over-romantiserer fortiden, og vi diskuterer implikasjonene av Anders sine ideer for arbeidet hans med bedrifter som Resourcer og Norsk Karbonlagring. Abonner gjerne på Anders sitt norske nyhetsbrev og engelske nyhetsbrev, slik som hundrevis av andre nordmenn gjorde etter at han publiserte den nye artikkelen sin.

      Episode 73

     Januar 09, 2023

#JP073: Vinner den som bryr seg? med Ylva Lindberg

Vi tar en prat med en vaskeekte pionér på bærekraftsfeltet. Ylva Lindberg er Executive Vice President for strategi og kommunikasjon i Norfund, men hun har lang fartstid innenfor bærekraftig business. Vi snakker oss gjennom ferden hennes fra McKinsey til KLP, hvor hun jobbet med etiske investeringer, de 13 årene hun ledet bærekraftskonsulenthuset SIGLA, og arbeidet hennes med klimainvesteringer i Norfund i dag. Vi snakker om ESG-begrepets historie, og hvordan hun var med i det formative arbeidet rundt ESG i UN Global Compact-rapporten Who Cares Wins. Vi diskuterer hva som har endret seg på bærekraftsfeltet de siste 20 årene, og Ylva argumenterer for at den aktive motarbeidingen av bærekraft generelt og ESG spesielt gir grunn til optimisme. Vi graver oss ned i Norfunds arbeid med klimainvesteringer over hele verden, får høre om de imponerende resultatene deres både finansielt og fra et impactperspektiv, og vi diskuterer hva Oljefondet kan lære av Norfund. Vi spør Ylva hva som er de viktigste tingene som ikke har skjedd på bærekraftsfeltet, og vi gir honnør til Ylva for å være en av de viktigste influencerne på bærekraftsfeltet de siste 20 årene. Vi hører om fornybarutbygging i India, diskuterer høyrisikable investeringer i sårbare stater og trykker veldig mye på spoleknappen frem og tilbake.

      Episode 72

     Desember 26, 2022

#JP072: To bærekraftseventyrere ringer julen inn

Vi feirer jul og synger Muppet Show-sanger, vi snakker oss gjennom en desember-måned full av bærekraftsforskning, både vår egen og andres. Vi er takknemlige for å ha blitt tildelt NHHs "Mission Award" for arbeid med bærekraftig verdiskaping, og snakker om alle de andre folkene som driver forskning under bærekraftsparaplyen på NHH. Vi drar til fjells med atferdsøkonomisk forskning på bærekraftsrapportering, og vi diskuterer B-ordet og S-ordet med en gjeng mat- og bærekraftsforskere i forskningsprosjektet NewTools. Til slutt gleder vi oss over at Nordic Circles har blitt kåret til Norges smarteste, grønne løsning i regi av Bring og Dagens Næringsliv. Og slik lander Bærekraftseventyr året 2022.

      Episode 71

     Desember 19, 2022

#JP071: Hvor går ESG? - med Thina Saltvedt 

Vi får Thina Saltvedt, sjefsanalytiker for bærekraftig finans i Nordea, tilbake på besøk for en prat om hva som rører seg på ESG-feltet og om den grønne energiomstillingen går fort nok. Vi peker tilbake til forrige gang Thina besøkte oss i starten av denne serien, og diskuterer hva som har skjedd siden sist med ESG generelt og taksonomien spesielt. Thina er optimist på den grønne energiomstillingen globalt, men redd for at Norge står igjen på stasjonen, med henvisning til økningen i brune investeringer. Vi snakker om behovet for opprydding i ESG-alfabetsuppen, og vi nerder i fellesskap over et nytt paper i Review of Finance som ser på sprik i ESG-ratinger, Sveinung avslører at TikTok er hans primære nyhetskilde, Lars Jacob trekker paralleller mellom energiomstillingen og norsk damefotball, og Thina erklærer seg som både ESG-optimist og taksonomi-optimist. Vi snakker om databehov, forskningssamarbeid mellom handelshøyskolene og finansinstitusjonene, og vi prøver å få kollegene til Thina til å låse henne inne på et møterom.

      Episode 70

     Desember 12, 2022

#JP070: Hvorfor er bærekraft så upopulært?

Vi har ofte hevdet av bærekraft har et imageproblem. Og i senere tid har flere lyttere sendt oss epost med spørsmål om hvorfor bærekraft og ESG er så upopulært og kontroversielt. Lars Jacob trekker frem en imaginær tavle og noterer ned hva grunnene kan være. Vi starter med bærekraftens moraliserende slagside, som mange reagerer på. For å komme oss på enda dypere vann, utforsker vi politiske skillelinjer og argumenterer for at folk er sinte på bærekraft på begge sider av høyre-venstre-aksen - men av ulike grunner og på ulike måter. Vi leser FNs bærekraftsmål høyt og ler godt underveis, vi snakker om klimaforskeren Katherine Hayhoes erfaringer med å snakke om klimaendringer med sine republikanske, evangelisk kristne venner, og vi dykker ned i forskning gjennomført på Norsk Medborgerpanel, som viser at det er like mange som hater SDGene som elsker dem. Sveinung har nærlest Alex Edmans' "The End of ESG" og utfordrer finansverdenen ved å referere til ham som "ESG-forsker". Vi snakker om anti-ESG-lovgivning i Texas, kommentarfeltkrigere med World Economic Forum-allergi, og vi snakker om kjønnsforskjeller på bærekraftsfeltet. Vi mimrer tilbake til samfunnsansvarets tid og diskuterer hva som gikk tapt da vi endret terminologi fra "ansvarlige forretningsmodeller" til "bærekraftige forretningsmodeller" cirka 2014. Dessuten zoomer Lars Jacob inn på gateslagsmålene i bærekraftsfeltet om temaer som grønnvasking, bærekraftsrapportering og mye annet. Episoden ble lengre enn vanlig, for her var det mange kontroverser å ta av.

      Episode 69

     Desember 07, 2022

#JP069: Er S-en i ESG på vei opp?

Mange lyttere har bedt oss snakke enda mer om S-en i ESG. I denne episoden argumenterer vi derfor for at sosiale forhold - både innomhus og utomhus - har blitt viktigere for bedrifter og for bedriftens interessenter. Vi starter med et dypdykk i VM i Qatar og de mange sosiale problemene, knyttet til alt fra slaveri til arbeiderrettigheter til likhet mellom kjønnene og mangfold knyttet til seksuell legning. Vi diskuterer hvilke av disse forholdene som er finansielt vesentlige - utover å være viktige i en mer allmenn forstand - og hvordan det skiller seg fra land til land og region til region. Vi svinger innom Colin Kaepernick, Black Lives Matter og NIKE, Gillettes reklamekampanje knyttet til giftig maskulinitet, og #metoo-stormen for noen år tilbake. Vi ser på vesentlige sosiale problemstillinger gjennom øynene til en nordnorsk bank, og kommer derigjennom inn på både mangfold og inkludering generelt og samiske forhold spesielt. Sveinung snakker om Alex Edmans' strålende artikkel "The End of ESG" (som ikke argumenterer for det det høres ut som den argumenterer for), og Lars Jacob dykker inn i forskningshistorien på S-ens påvirkning på bedrifters aksjeverdi. Vi avslutter dermed på en optimistisk note og Sveinung oppfordrer alle til å snakke enda mer om S-en i ESG.

      Episode 68

    November 28, 2022

#JP068: Sirkulærøkonomien som designproblem

Vi har snakket mye om sirkulærøkonomien og hvordan den kan virkeliggjøres i tidligere episoder. I denne samtalen tar vi for oss sirkulærøkonomien som vår tids kanskje største designproblem. Vi peker tilbake til Nancy Bockens arbeid på ubærekraftige forretningsmodeller, hvor hun snakker om den institusjonaliserte ubærekraftigheten. Vi spør oss hvordan den lineære økonomien har blitt så inngrodd i tankemåten til både bedrifter og konsumenter. Vi tar et historisk dypdykk i Bernard Londons artikkel om "planlagt foreldelse" fra 1932, og graver oss ned i grunnene til at bruk-og-kast-økonomien ble til. Vi snakker om verdikapring i musikkbransjen og bankdirektørers frustrasjon over finansbransjens forretningsmodeller. Vi spør oss om avfallsbransjen burde få betalt mer jo mindre avfall de henter, og vi stiller spørsmål ved foreldre og besteforeldres motvilje til å kjøpe digitale dataspill-gaver til barn og barnebarn. Til slutt er vi forsiktig optimistiske på at vi er på vei mot å designe en mer sirkulær økonomi tross alt.

      Episode 67

    November 21, 2022

#JP067: Hvor mye bærekraftig business kan man stappe inn i en uke i Berlin?

Vi ville ikke vært ektefødte arvinger av Onkel Reisende Macs livsfilosofi om vi ikke en gang i blant sendte et reisebrev. Og etter en uke i Berlin og på ESCP Business School sammen med 25 ledere fra Executive-programmet vårt "Sustainable Business Strategy", var vi så fulle av bærekraftsinntrykk at det tok tid før vi satt oss ned ved mikrofonen og samlet trådene. Det var få elbiler, men mye vegansk mat, i Berlin. Vi forteller om møtet med eks-politiker og nåværende corporate lobbyist Andreas Renner i Tysklands tredje største energiselskap EnBW, som sådde en god dose pessimisme i oss. Vi fant inspirasjon og ble imponert av gründeren Iris Braun, som står bak consumer goods-eventyret Share. Vi forteller om bærekraftig forretningsmodellinnovasjon i praksis, etter en intens dag med vår gode venn Professor Florian Lüdeke-Freund og gründeren Julian Nachtigal-Lechner i Kaffeeform. Vi snakker om Habeck-vær og boblejakker, treffer en flokk med hunder i et kontorkollektiv, møter det ambisjonsrike og imponerende entreprenør-ekteparet Joana og Stephan Breidenbach, som står bak initiativer som BetterPlace.org og GermanZero, og vi konkluderer med at vi har dårlig tid og må trykke på gasspedalen.

      Episode 66

    Oktober 31, 2022

#JP066: På vei mot den målbare og objektive bærekraften med Erik Færevaag

Det er et utbredt mål at vi skal komme oss i retning av bedre målinger av bærekraftsavtrykk - aller helst komplette og objektive. Det er dette som ofte vises til når folk bruker uttrykket "ekte bærekraft" eller "true sustainability". Vi graver oss ned i dette temaet sammen med Erik Fossum Færevaag, initiativtaker og styreleder i Stiftelsen TERRAVERA og tidligere gründer av tech-selskapet Disruptive Technologies. TERRAVERA forsøker nettopp å lage en åpen plattform for bærekraftsdata som skal gjøre det mulig å få forenklede men presise og objektive innsikter i bedrifters faktiske bærekraftsuttrykk, og vi snakker en del om hvordan de går frem for å få til dette. Vi diskuterer kompleksiteten selv ved å kartlegge CO2-avtrykket til en flyreise, vi går ut på tynn is og snakker om kunstig intelligens, og Sveinung trekker frem en parallell Erik trakk for mange år siden ved å referere til TERRAVERAs prosjekt som et "Wikipedia for bærekraft". Lars Jacob klarer som vanlig å trekke fotball inn i samtalen, ved å sammenligne med dataenes og statistikkens gullalder i fotballen, og Sveinung gleder seg til å reise til Berlin, selv om han ikke rekker å ta tog. Avslutningsvis snakker vi om et fellesarrangement i regi av NHH og TERRAVERA, hvor mange tidligere gjester i denne podcastserien skal være med og hvor denne episodens tema skal diskuteres videre.

      Episode 65

    Oktober 28, 2022

#JP065: Fra gjenvinning til gjenbruk av klær med Kristin Voll

Kristin Voll, daglig leder i Røde Kors Tøy og Tekstil, skrev nylig en kronikk i Aftenposten hvor hun argumenterte for at gjenvinning av tøy er oppskrytt. Vi inviterte henne til en prat om dette temaet, hvor vi snakker om hva som skal til for å komme oss fra gjenvinning til gjenbruk av klær. Hun forteller om Røde Kors sitt arbeid med innhenting, gjenvinning og gjenbruk. Vi diskuterer hvordan gjøre gjenbruk mer sexy, og vi snakker om de teknologiske barrierene for effektiv gjenvinning. Vi snakker mye mer om trusene til Sveinung enn vi hadde forventet på forhånd, og Lars Jacob trekker paralleller til gjenbruk av bøker og vinylplater. Vi vier mye tid til de atferdsmessige barrierene både for sortering, levering og kjøp av brukte klær, og Kristin peker på de politiske og regulatoriske barrierene for mer gjenbruk. Selv om det er en del pessimisme i samtalen, ender vi med forsiktig optimisme og spør Kristin hvordan verden ser ut om 5-10 år hvis vi har lykkes med mer gjenbruk av klær og tekstiler.

      Episode 64

    Oktober 18, 2022

#JP064: Sirkuler spesial med Nancy Strand fra Avfall Norge

I denne spesialepisoden, som er en republisering av en episode av Avfall Norges podcastserie Sirkulér, snakker vi med Nancy Strand og sirkulærøkonomi og bærekraftig business. Vi snakker om avfallsbransjens rolle i å virkeliggjøre en sirkulær økonomi, vi snakker om hvordan de skal tjene penger når vi ikke lengre skal ha avfall, vi snakker om dataens plass i dette skiftet (og kommer dermed inn på våre gode venner i Carrot) og om innovasjon i tunggrodde bransjer. Dessuten tar vi en "trip down memory lane" og snakker om utviklingen fra kretsløpsøkonomi til sirkulærøkonomi. Vi snakker om verdien av måling og rapportering, vi diskuterer rollen til regulering og andre drivere av det sirkulære skiftet, og jevnt over har vi en hyggelig prat om viktige ting! Takk til Avfall Norge for at vi får reposte denne samtalen som et bærekraftseventyr.

      Episode 63

    Oktober 07, 2022

#JP063: Bærekraft i banknæringen med Guro Elgheim Sivertsen

Vi har hatt mange samtaler om bærekraftig finans i denne podcastserien, men i denne episoden snakker vi med en bærekraftsdirektør i banknæringen om utviklingen i bransjen knyttet til ESG. Guro Elgheim Sivertsen er bærekraftsdirektør i SR-bank og leder bankens arbeid med å integrere bærekraft både i risikoarbeidet, i produkt- og tjenesteporteføljen og i bedriftens virksomhet mer generelt. Vi snakker om hvilke utviklingstrekk hun ser rundt seg, om det er lettere eller vanskeligere å være bærekraftsdirektør i en bank enn i et flyselskap eller i varehandelen, om hvilke kompetansebehov finansnæringen har for å kunne ta neste steg i det grønne skiftet, og om bedriftskunder roper hurra når de blir gjennomlyst fra et ESG-perspektiv. Sveinung synger litt, Lars Jacob skammer seg over Eurobonus-nivået sitt, Guro forteller om hvordan hun prøver å leve grønnere i et liv med barnehagebarn på slep, og vi inviterer oss selv til sykkeltur gjennom Stavangers gater med Guro i 2030.

      Episode 62

    September 29, 2022

#JP062: Mangfold, inkludering og verdiskaping med Lars Erik Lund

Da vi satt oss ned med vår gode venn Lars Erik Lund, konserndirektør for strategi og bærekraft i Veidekke, som det siste året har vært ansiktet utad for psykisk helse på arbeidsplassen etter at han selv stod frem om sin egen depresjon, visste vi at samtalen kunne ta mange veier. Det endte med en prat om de mange ulike typene mangfold og inkluderingsutfordringer i arbeidslivet - både med hensyn til nevromangfold, psykisk helse, etnisitet og kultur, kjønn og mye mer. Vi snakker også om hvordan de henger sammen med verdiskaping og innovasjon, men også hvordan de henger sammen med ansvar og mening. Vi snakker om Lars Eriks egne opplevelser av å stå frem som deprimert konserndirektør, om selskapet Sisters in Business som driver aktivt inkluderingsarbeid som fundament i forretningsmodellen sin, og George Serafeim og Alex Edmans' studier av mangfold og lønnsomhet. Dessuten røper vi at Lars Erik er kåret til Årets NHH Alumn 2022, hvilket ble offentliggjort noen dager etter samtalen vår med ham. Vi snakker om å være rektor for en dag, om lycra på Instagram og om midtlivskriser, som for John Stuart Mill kicket inn allerede tidlig i 20-årene.

      Episode 61

    September 20, 2022

#JP061: Men kan man ha "sesongpremiere" i en sirkulær podcast?

I denne episoden reflekterer vi over alt som skjer rundt oss på bærekraftsfronten og forteller om nye eventyr. Vi snakker om åpenhetsloven som ble satt i kraft 01.07.2022, vi snakker om smeltende rullebaner og flommer i Pakistan, vi tar et dypdykk i havnæringens forsøk på å bli mer sirkulær, og vi snakker om varehandelens utfordringer og muligheter knyttet til samme målsetting. Sveinung svarer på et lytterspørsmål om bærekraftig business i tradisjonelt håndverk, og lanserer samtidig en gamification-basert forretningsmodell for gullsmeder. Vi peker frem mot fremtidige episoder på flere av disse temaene og er glade for at det nye året (?) er i gang!

Share by: