Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen

PODCAST EPISODER

      Episode 60

    August 23, 2022

#JP060: Vi snakker om vår nye MOOC "Business Models for Sustainability" med Kirsti Reitan Andersen

I denne episoden vender vi tilbake fra sommerferie med en god nyhet! Vår nye MOOC - Massive Open Online Course - "Business Models for Sustainability" har blitt lansert på Coursera-plattformen. Dette er en kjempemulighet for å følge et gratis nettkurs i dette emnet fra noen av de beste på feltet. Vi snakker med Kirsti Reitan Andersen fra Copenhagen Business School, som har vært motoren i arbeidet med MOOCen, som er et samarbeid mellom NHH (oss to), CBS (Kirsti, Esben Rahbek Gjerdrum Pedersen og Ana Lucia Diaz Schiavon), ESADE Business School (David Murillo Bonvehi) og ESCP Business School Berlin (Florian Lüdeke-Freund). MOOCen tar omtrent 20 timer og er designet for en varighet på 7 uker. Den gir deg innsikt i forretningsmodeller og deres eksternaliteter, de ulike dimensjonene av bærekraft, forretningsmodellinnovasjon, sirkulære forretningsmodeller, ulike typer bærekraftige forretningsmodeller, sosial innovasjon, bærekraftige forretningsmodell-økosystemer og mye mer. Registrer deg nå gratis på Coursera-plattformen på denne linken: https://www.coursera.org/learn/business-models-for-sustainability - og hør på denne samtalen med Kirsti, hvor vi graver oss ned i den nye MOOCen!

      Episode 59

    Juni 06, 2022

#JP059: CEOens rolle i bærekraftig business med Georg Wernicke fra HEC Paris

I denne spesialepisoden reposter vi en samtale fra den engelske podcastserien vår, Adventures in Sustainable Business. Vi snakker med Georg Wernicke fra HEC Paris om CEOens rolle i bærekraftig business. Vi diskuterer spørsmål som: Hvor viktig er CEOen for bedriftens bærekraftprestasjoner? Er det CEOens personlighet eller CEO-funksjonen som betyr mest, og hvilken innflytelse har bedriftens kultur og kontekst på CEOens evne til å fremme bærekraft? Som vanlig trekker vi mange paralleller til fotball. Er det å erstatte en CEO som å erstatte en stjernespiss? Hvorfor er Lars Jacobs Facebook-feed full av videoer av Maradona, Zidane og Ronaldinho, og hvordan er det spørsmålet relatert til Spotify-sjef Daniel Eks respons på den pågående #deletespotify-kampanjen? Vi diskuterer CEO-aktivisme knyttet til sosiopolitiske spørsmål, hvorvidt eldre eller yngre CEOer bryr seg mer om bærekraft, hvorfor det å få en datter påvirker CEOers beslutninger og selvsagt lengter vi etter vårt elskede Paris, hvor Georg er tilbake på kontoret, post-corona.

      Episode 58

    Mai 30, 2022

#JP058: Hvor er bærekraftsrapporteringen på vei?

Det blåser en standardiseringsvind over bærekraftsrapporteringen, og sterke krefter både nasjonalt og internasjonalt arbeider for å sikre at standardene for bærekraftsrapportering sikrer troverdig, sammenlignbar og relevant informasjon om bedrifters bærekraftsavtrykk og -arbeid. Etter at vi arrangerte et internasjonalt symposium om sammenkoblingen mellom bærekraftsrapportering og finansiell rapportering på den årlige European Accounting Association-konferansen, hvor representanter deltok fra internasjonale institusjoner som IASB og EFRAG, samt norske aktører som Revisorforeningen og Norsk Hydro, oppsummerer vi hvor bærekraftsrapporteringen står og hvor den (kanskje) er på vei. Vi snakker om vesentlighet, fordeler og ulemper med standardisering, risiko for at omfanget på bærekraftsrapporter blir overveldende, hopper i ESG-alfabetsuppen, og trekker linjer mellom finansiell rapportering og bærekraftsrapportering.

      Episode 57

    Mai 23, 2022

#JP057: Vi må snakke mer om bærekraft

I denne episoden snakker vi om at vi må snakke mer om bærekraft. Det er mange som argumenterer for det motsatte - det er for mye prat om bærekraft og nå er tiden inne for handling. Det er selvsagt helt riktig at handling kreves (og har gjort det lenge), men vi argumenterer for at det fortsatt er behov for mye mer prat om bærekraft og at slik prat faktisk er det som kan lede til resultater. Dessuten er prat en form for handling i seg selv. Vi diskuterer verdien av både intern og ekstern kommunikasjon og informasjonsdeling om bærekraftsmål og -prestasjoner. Vi snakker om forskningen til gode bærekraftskolleger på såkalt "t(w)alking" (som Sveinung håper skal lede til en samtale om twerking), og hvordan bærekraftsarbeid preges av såkalt kommunikativ praksis. Vi nevner igjen klimaforskeren Katherine Hayhoes perspektiv på viktigheten av å snakke om klimaet. Vi diskuterer samtalenes plass i bedrifters vesentlighetsarbeid, og vi trekker frem en gammel forretningsmodellklassiker av Joan Magretta fra Harvard Business Review som utgangspunkt for en samtale om historiefortellingens plass i forretningsmodellinnovasjon. Konklusjon? Vi må snakke enda mer om bærekraft.

      Episode 56

    Mai 16, 2022

#JP056: Bærekraftseventyr LIVE: musikk og klima

I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, presenterer vi tidenes første Bærekraftseventyr LIVE! På scenen på Kulturhuset i Bergen, på festivalens siste dag, gjennomførte vi live podcastsending med temaet "Musikk og klima". Vi hadde med oss to musikere på scenen for å diskutere musikkbransjens klimaavtrykk og hva som kan gjøres med det. Vi snakker med Silja Sol, som i tillegg til å være soloartist har turnert verden rundt med artisten Aurora, samt arbeider i interesseorganisasjonen BRAK som prosjektleder for "Grønn festival"-prosjektet. Hun forteller historier fra turne, deler perspektiver på fotavtrykket til en reisende musiker, og forteller om arbeidet med grønne festivaler. Vi får også besøk av Eirik Glambek Bøe fra Kings of Convenience, som akkurat rakk innom Kulturhuset mellom to turneer i Mexico og på det europeiske kontinent. Eirik snakker blant annet om artistens rolle som rollemodell og påvirker, og diskuterer systemproblemene som forårsaker musikkbransjens fotavtrykk.

      Episode 55

    Mai 09, 2022

#JP055: Klimaproblemet og klimaløsninger med Sigrun Gjerløw Aasland fra ZERO

I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, snakker vi med Sigrun Gjerløw Aasland, daglig leder i ZERO. Vi snakker om klimaproblemet og klimaløsninger, og hva ZERO gjør i samarbeid med næringslivet for å fremme det grønne skiftet. Vi spør oss om hva individer kan gjøre og hva som er bedriftenes jobb i det grønne skiftet, vi konstaterer at vi snakker som om vi var tre økonomer som snakker om bærekraft (nettopp fordi vi er tre økonomer som snakker om bærekraft), og vi konkluderer med at Sveinung er bedre enn den jevne oligark. Vi snakker om hvordan krigen i Ukraina påvirker energiomstilling, diskuterer grunner til pessismisme og til optimisme, og vi diskuterer grunnene til at det grønne skiftet har et imageproblem.

      Episode 54

    Mai 02, 2022

#JP054: Klima, business og grønne investeringer med Jens Ulltveit-Moe

I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, snakker vi med festivalens initiativtaker, Jens Ulltveit-Moe. Vi snakker om reisen hans som grunnlegger av industrikonsernet Umoe, timingen på grønne investeringer og oppturene og nedturene knyttet til det. Vi snakker om NHH-utdannelsen hans, som en av studentene på 1963-kullet da NHH flyttet til sitt nåværende campus, og forskjellen på økonomifaglig tenkning da og nå. Vi snakker om klimaproblemet og hvorfor Jens valgte å ta initiativ til en klimafestival, hvorfor den selvsagt måtte legges til Bergen, og hvordan han tenker om fremtiden til grønne investeringer.

      Episode 53

    April 25, 2022

#JP053: Boomers, millennials og andre generasjoners oppfatninger av klimaproblemet med Thea Gregersen

I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, snakker vi med Thea Gregersen, som er doktorgradsstipendiat ved Senter for klima og energiomstilling ved Universitetet i Bergen. Temaet for samtalen er klimaoppfatningene og -holdningene til ulike generasjoner, både i Norge og internasjonalt. Vi diskuterer om det er alder eller hvilken generasjon du tilhører som er viktigst for klimaholdningene dine, hvor stabile disse holdningene er, og hvor mottakelige ulike grupper er for ny informasjon om klimaproblemets omfang og alvorlighet. Vi kommer også inn på Thea og kollegenes forskning på om klimabekymringene har endret seg under koronaen, og vi spør oss hvordan dagens millennials kommer til å tenke når de er like gamle som dagens boomers. Sveinung utforsker østfoldsdialektens irrganger, Sveinung vurderer sin egen psykologikompetanse og konstaterer at alle har et aldrende familiemedlem som er både rasist, homofob og klimaskeptiker.

      Episode 52

    April 18, 2022

#JP052: Alt du trenger å vite om klimakrisen med Bjørn Samset

I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, får vi besøk av Bjørn Samset som er fysiker, klimaforsker, IPCC-medlem, forfatter av fagbøker og barnebøker, formidler av rang og seniorforsker ved CICERO Senter for klimaforskning. Vi starter samtalen med å grave oss ned i hvilke spørsmål folk flest stiller klimaforskere som Bjørn, og hvilke svar Bjørn gir dem både for å vise alvoret i situasjonen vi står i, mobilisere for vilje til endring, og skape optimisme for at det finnes løsninger på disse problemene. Vi snakker om kunnskapsgrunnlaget som ligger under IPCC-rapportene. Vi snakker om de tre scenariene som ligger i IPCC-rapporten, og hvorfor Bjørn har skrevet barnebok sammen med Donald Duck-tegner Arild Midthun for å forklare unge mennesker disse tre scenariene og hvordan vi kan unngå worst case-scenariet. Til sist får vi innsikt i Bjørns grunner til optimisme.

      Episode 51

    April 11, 2022

#JP051: Energi og klima med Anders Bjartnes

I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, tar vi en prat om energi og klima med Anders Bjartnes. Han er ansvarlig redaktør i Energi og Klima og redaktør for publikasjonene til Norsk Klimastiftelse. Vi snakker om energispørsmålets rolle i klimaproblemet, omfanget på dette problemet, behovet for omstilling til fornybar energi og hvordan vi ligger an. Vi dypdykker inn i elbilen som eksempel, og snakker om de mange forutsetningene som har lagt til rette for elbilens fremvekst i Norge. Vi snakker om strekningen Oslo-Valdres, diskuterer de mulige effektene av krigen i Ukraina på utviklingen i energimarkedene, snakker om motstanden mot vindkraft og gleder oss over å være på klimafestival.

      Episode 50

    April 04, 2022

#JP050: Personlig klimaregnskap, livsstil og klimaløsninger med Anja Bakken Riise

I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, får vi besøk av Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. Med utgangspunkt i den nye boken hennes, "Mitt klimaregnskap", snakker vi om forsøket hennes på å leve på en måte som er i tråd med et bærekraftig klimaavtrykk, hvor vanskelig det var, hvilke ting som var vanskeligst og hva hun lærte av det. Vi spør oss om Anja er mer som Knausgård eller som Jesus, vi snakker om personlige livsstilsvalg på den ene siden, og forretningsmodellene som skal gjøre bærekraftige livsstiler mer tilgjengelige på den andre siden. Sveinung redegjør i dybden for hvordan det egentlig var å reise på hyttetur på 70- og 80-tallet, Lars Jacob siterer Oscar Wilde (og han har faktisk en plan med sitatet også), og vi diskuterer de mange andre miljømessige og sosiale problemstillingene som også må løses, i tillegg til våre individuelle og kollektive klimaavtrykk.

      Episode 49

    Mars 28, 2022

#JP049: Klimaproblemet og klimatiltak med Tore Furevik

I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, får vi besøk av Tore Furevik, direktør ved Nansensenteret. Vi snakker om forskningen hans på klimaendringer og klimavariabilitet, både i de korte og lange linjene. Vi diskuterer hva som er nytt i den siste rapporten fra FNs klimapanel, vi mimrer om den gangen vi reiste til Uganda sammen som del av en delegasjon som forberedte ugandiske myndigheter på klimatoppmøtet i Paris, og vi snakker om hva som har skjedd på klimafeltet siden den gang. Vi diskuterer verktøykassen av klimatiltak, både forebyggende tiltak og klimatilpasning, og diskuterer hva som trengs både her hjemme og internasjonalt. Til slutt gleder vi oss til klimafestival, og diskuterer hvilke klimatemaer som burde prege samtalene i baren under festivalen.

      Episode 48

    Mars 21, 2022

#JP048: Klimasøksmål og jussens rolle i klimakampen med Sigrid Eskeland Schütz

I denne spesialepisoden, som er spilt inn i samarbeid med Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, tar vi en prat med Sigrid Eskeland Schütz, professor i juridiske fag ved Universitetet i Bergen. Vi snakker om fremveksten av klimasøksmål i nyere tid, hva det juridiske grunnlaget for disse søksmålene er, hvem saksøkerne er, hvem som saksøkes, hvorfor vi ser en økning i antall søksmål, og hva slags effekter de har hatt så langt. Det tar oss videre inn i en samtale om jussens rolle i klimakampen, styrker og svakheter ved den juridiske verktøykassen for klimakampen, og sammenhengen mellom menneskerettighetene og andre lovregler som regulerer klimarelaterte spørsmål. Vi lærer også den korrekte uttalelsen av Sigrids mellomnavn, namedropper nok en gang den stordske delikatessen "Vikjuboller", snakker om den nylige dommen som pålegger Shell massive utslippskutt, innrømmer vår juridiske naivitet, og lærer om forskjellen på rockestjerne- og visesanger-søksmål.

      Episode 47

    Mars 14, 2022

#JP047: Bioøkonomi, klima og vindkraft med Anders Waage Nilsen

I denne spesialepisoden, som er produsert i samarbeid med Klimafestivalen Varmere Våtere Villere, får vi endelig anledning til en prat med vår gamle venn Anders Waage Nilsen. Han er gründer, entreprenør, løssluppen forretningsutvikler, forfatter, all-round influencer, og en levemann etter vår smak. På festivalprogrammet er han med i en sesjon om vindkraft, og i denne samtalen slenger han ut mange brannfakler om dette temaet, egnet til å provosere folk på begge sider av debatten. Dessuten snakker vi om de mange sirkulærøkonomiske prosjektene han er involvert i, fra Carrot, hvor han var med under oppstarten, til Resourcer, hvor han nå er med på å bygge en sirkulær bioøkonomisk forretningsmodell. I tillegg snakker vi om sammenhengen mellom sirkulærøkonomi og klima, om karrieren hans minner om et hipsterplateselskap som alltid er på vei til neste ting, og om hva han vil drive med dersom vi lykkes med å klone ham. Dessuten får vi høre om et veldig fint kompliment Sveinung fikk av en radikal ungarsk økonom og verdien av de små samfunnene som oppstår rundt nisjekulturer.

      Episode 46

    Mars 07, 2022

#JP046: Fortsatt vesentlig forvirring?

Vi fortsetter ryddearbeidet i bærekraftig business og plukker opp igjen et tema fra en av de første episodene i serien - "Vesentlig forvirring". Det handler om vurderinger av vesentlighet i bærekraftsrapportering, og forvirringen som ofte oppstår mellom bærekraftsforhold som er vesentlige fordi de har betydning for impact på samfunn og miljø, og bærekraftsforhold som er vesentlige fordi de har konsekvenser for bedriftens økonomiske resultater. Utgangspunktet for samtalen er vår nypubliserte artikkel "Sustainability reporting and approaches to materiality: tensions and potential resolutions", som vi har skrevet sammen med vår gode kollega Aksel Mjøs. Studien gir innsikt i perspektiver på vesentlighet fra norske finansanalytikere, porteføljeforvaltere og andre interessenter i finansmarkedene. Vi diskuterer viktige innsikter fra studien, samt den bredere diskusjonen om vesentlighet i strategi, styring og rapportering. Dessuten snakker vi om superheltfilmer og Ole Brumm, den gamle klassikeren "The Materiality Report", og Sveinung lurer på hva som er forskjellen på snørr og bart.

      Episode 45

    Mars 03, 2022

#JP045: Klimafestivalen Varmere Våtere Villere spesial med Vilde Blomhoff Pedersen

I denne spesialepisoden hvor Lars Jacob gleder seg over at samtalepartnerne er "Jørgensen, Pedersen og Pedersen", tar vi imot Vilde Blomhoff Pedersen, festivalsjef for den nye Klimafestivalen Varmere, Våtere Villere, som finner sted i Bergen 9.-11. mars. Vi offentliggjør samarbeidet mellom festivalen og Bærekraftseventyr-podcasten, som vil ta to former: en "Bærekraftseventyr LIVE"-sending på hovedscenen til festivalen fredag 11. mars, og en serie med spesialinnspilte episoder med gjester fra festivalen, som vil slippes i ukene i etterkant. Vilde forteller om bakgrunnen og formålet med festivalen, gir smakebiter av programmet, vi diskuterer særlig spennende gjester og programposter i løpet av de tre dagene, og vi snakker om hvordan Vilde kan bruke erfaringen sin fra musikkbransjen til å lage en spennende og tilgjengelig klimafestival også for de som vanligvis ikke besøker slike. Dessuten røper vi at det blir "Bærekraftseventyr Nachspiel" med Powerblytt DJs, øl og fine folk på Kulturhuset etter at livepodcasten vår er gjennomført. Velkommen!

      Episode 44

    Februar 28, 2022

#JP044: Hvordan lykkes med grønn innovasjon med Håkon Haugli fra Innovasjon Norge

Håkon Haugli, adm.dir. i Innovasjon Norge, besøker oss for en prat om hva som rører på innovasjonsfronten i norsk næringsliv - både i nasjonale og internasjonale markeder. Vi snakker om økningen i grønne prosjekter i Innovasjon Norges portefølje, hva som rører seg i grønn innovasjon både i USA og Asia, hvorvidt det gjemmer seg spennende grønne prosjekter hos brune bedrifter og om det er for lite eller for mye Petter Smart-perspektiv når vi snakker om innovasjon. Vi diskuterer videre forskjellen på grønt entreprenørskap, skalering av grønne virksomheter og grønn omstilling i etablerte bedrifter, før Lars Jacob slenger inn en brannfakkel om at flere forskere bør gründe selskaper. Sveinung har dessuten med seg en høytragende presang til Håkon, som kan gjøre enhver businessentusiast med behov for overblikk misunnelig.

      Episode 43

    Februar 21, 2022

#JP043: Fra ubærekraftige til bærekraftige forretningsmodeller med Nancy Bocken

I denne spesialepisoden reposter vi en samtale fra den internasjonale podcastserien vår, Adventures in Sustainable Business, som derfor er på engelsk. Professor Nancy Bocken er en verdensledende forsker innenfor bærekraftig og sirkulær business. Akkurat som oss kombinerer hun akademisk og praktisk arbeid. I tillegg til akademiske stillinger i Maastricht og på Cambride, er hun med-gründer av sirkulærselskapet HOMIE og leder for det store forskningsprosjektet CircularX. Vi snakker med Nancy om arbeidet hennes med ubærekraftige forretningsmodeller, rollen til eksperimentering i bærekraftsinnovasjon, hvorvidt iskrem bør sees på som et nødvendig produkt, årsakene til ubærekraft i økonomien, hvorvidt vi trenger en ny forståelse av økonomien à la Kate Raworths Doughnut Economics og hvorfor Nederland er en hotspot for sirkulær business.

      Episode 42

    Februar 14, 2022

#JP042: Klimainvesteringer med Lene Elizabeth Hodge fra Nysnø

Lene Elizabeth Hodge har vært bærekraftsansvarlig i Nysnø klimainvesteringer nesten helt siden det statlige investeringsfondet ble opprettet i 2018. Hun besøker oss for en samtale om hvordan klimainvesteringer skiller seg fra andre investeringer, fondets portefølje og hva slags type investeringer som faller innenfor og utenfor mandatet, hvilke egenskaper en god bærekraftsansvarlig må ha, og hvorvidt vi kan vente oss at naturmangfold og andre bærekraftsproblemer vil få like stor oppmerksomhet som klima fremover. Vi diskuterer også hvorvidt man blir mest populær i selskapslivet av å snakke om EUs taksonomi eller om nypubliserte forskningsartikler fra regnskapslitteraturen. Sveinung lanserer uttrykket "bærekraftsansvarlig i eget liv" og dekker en rekke temaer innenfor bærekraftig finans generelt og klimarisiko spesielt.

      Episode 41

    Februar 07, 2022

#JP041: Sirkulære materialstrømmer med Cecilie Jonassen fra Vow Green Metals

Selskapene Vow (tidligere Scanship) og Vow Green Metal har fått mye oppmerksomhet som sirkulære flaggskip de siste årene, og vi har hatt gleden av å arbeide med dem på flere måter og vi har  (full disclosure!) investert i begge selskapene. Vi tar en prat med adm.dir. i Vow Green Metals, Cecilie Jonassen, som leder satsingen på den nystartede Vow-spinoffen. Vi snakker om ressurs- og utslippsproblemene i næringer som skogdrift, treforedling og metallurgisk industri, gir et krasjkurs i pyrolyse, snakker om hvordan det er å bygge opp en organisasjon som skal kapitalisere på det sirkulære skiftet, og diskuterer hvorvidt kjemi- og ingeniørsjargong er en vinner i selskapslivet. Og hvem snakker mest østfoldsk - Cecilie eller Sveinung?

Share by: